< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 2, 10 januari 2024

Wij wensen iedereen een heel goed jaar 2024

Een goed jaar om naar buiten te gaan, met zonneschijn en regen op het juiste moment, warmte en kou op z’n tijd, drukte en rust in een goede balans, veel vogelzang en kleurrijke natuur. Dat mensen, dieren, planten en wat er nog op en om de aarde leeft het goed met elkaar hebben.

Ons jaar begint gelijk met een volle agenda, waar we iedereen ook hartelijk voor uitnodigen, hieronder meer:

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool't Leeuweriksveld
Yacon't Leeuweriksveld
Winterpostelein't Leeuweriksveld
WinterpeenLanting, Oosterhesselen
Paksoy/paksoy shanghai   via Udea (es)

Volgende week verwacht:

Rode biet, …

Weekend seminar, thema arbeidsdeling

Van vrijdagavond 26 januari t/m zondag 28 januari op ’t Leeuweriksveld.
Vanuit de sociale driegeleding, de idealen, die ook ten grondslag liggen aan ons bedrijf en stichting Mensen voor de aarde, verdiepen we ons in dit seminar in één aspect ervan. Met onze vriend Heidjer Reetz uit Duitsland hebben we al een mooie traditie opgebouwd met elk half jaar een seminar sinds 2019.
Meer weten: kijk op: https://driegeleding.nl/activiteiten.html
Graag aanmelden als je mee wilt doen.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
31 januari, 17.30 uur. En daarna:

Concert met cello en piano
'Muzikale Verhalen'

Woensdag 31 januari 2024, 19.30 uur
In muziek wordt vaak een tweedeling gemaakt tussen lichte muziek en klassieke muziek. Pianist Imke Jelle van Dam (1950) heeft zich geschoold in de eerste categorie en cellist Ephraïm van IJzerlooij (1983) in de tweede. In 2010 hebben ze elkaar ontmoet en ontdekten dat ze ieder vanuit hun eigen achtergrond gezamenlijk konden componeren. In dit concert spelen zij eigen werken, aangevuld met muziekwerken voor cello en piano uit de romantiek (eind negentiende eeuw). Entree: vrije gift.
U kunt eten en concert combineren, of voor één ervan kiezen.

Gluren bij de buren zondag 4 februari
Koor de Leeuwericken doet mee!

Sinds 2015 komt een groep samen om te zingen op ’t Leeuweriksveld olv Kathinka. We zingen meerstemmig, en dan dat wat we mooi vinden 🙂. Zo is ons programma vooral klassiek, van middeleeuwen tot heden, aangevuld met een paar nummers uit folk en pop.
Kom bij ons gluren op het Knarrenhof, Meerstraat 36A, 13:30, 15:00 of 16:30 uur

Vooruitblik

Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling: “Aardedans”. Nader bericht volgt!

De Warmonderhof, Dronten

de leukste opleiding van Nederland, én dan ook nog voor het leukste vak: biologisch (dynamische) landbouw, houdt een Open Dag op zaterdag 27 januari. Wil je kijken, meld je aan via hun website: www.aereswarmonderhof.nl

Mooie film

Stichting Mensen voor de Aarde wordt eigenaar van grond, zodat deze niet meer verkocht zal worden, en de aarde van zichzelf kan zijn, waar mensen met zorg mee werken. Stichting Sleipnir doet hetzelfde maar dan voor bedrijven. Ook voor een bedrijf is het mooi als dat van zichzelf kan zijn. Zij hebben een mooi filmpje gemaakt, als je wat meer wilt weten, kijk dan hier.


Recepten

Boerenkoolrolletjes met feta en olijven

6 grote boerenkoolbladeren, 2 eetlepels olijfolie, 225 gr feta (tofu voor de veganistische variant), 2 teentjes knoflook, zout en peper, 1,2 dl witte wijn of groentebouillon, 180 gr tomaten, 50 gr olijven, 1 kleine rode ui

Zoek de mooiste en grootste boerenkoolbladeren uit. Snijd de nerven eruit zodat je twee helften hebt. Snijd de nerven in millimeterstukjes. Snijd de feta in kleine reepjes van ca 5 cm lang. Plet de knoflook en snijd zo fijn mogelijk. Pak een braad- of koekenpan met een deksel. Verhit de olie en bak de knoflook met de boerenkoolstelen en strooi er zout en peper over. Bak al roerend zo’n vijf minuten.
Haal de pan van het vuur. Leg de boerenkoolbladeren neer en verdeel de feta over de bladeren. Rol de bladeren op en leg ze boven op de stelen met knoflook in de pan. Schenk de wijn of bouillon erover. Snijd de tomaten in blokjes en verdeel ze met de olijven over de rolletjes. Zet de pan op matig vuur tot het vocht begint te koken.
Doe de deksel erop en zet het vuur lager. Laat 10 minuten stoven. Snipper de rode ui. Schep de gare rolletjes op een bord met wat kookvocht, verdeel er wat peper over en de fijngesnipperde rode ui.
Lekker bij puree en een salade.

Salade van winterpostelein met sinaasappel en yacon

2 sinaasappels, 150 gr yacon, 120 gr winterpostelein, 0,5 eetlepel azijn, 0,5 eetlepel citroensap, 0,5 theelepel komijn, zout en peper, 3 eetlepels olie, 25 gr rode paprika, 15 gram zonnebloem- of pijnboompitten

Schil de sinaasappel en de yacon en snijd beide vruchten in sukjes/blokjes. Besprenkel met citroensap. Snijd de paprika in kleine stukjes en meng met de zonnebloempitten. Klop de azijn, citroensap, komijn, zout en peper door de olie. Roer de stukjes yacon en sinaasappels erdoor. Doe de paprika en pitjten erbij. Was de winterpostelein en laat uitlekken.
Meng alles en serveer

Tomaten, selderij en yacon salade

175 gr tomaten, 60 gr knolselderij, 60 gr yacon, 1 eetlepel citroensap, 25 gr kaas, 1,5 eetlepel olijfolie, zout en peper

Snijd de tomaten in blokjes. Kies of je het vocht en de zaadjes wel of niet door de salade wilt. Snijd de selderij in dunne reepjes of rasp een stukje van de knol. Schil de yacon en snijd in blokjes. Besprenkel de selderij en yacon met citroensap en meng dit goed tegen het verkleuren. Snijd de kaas in blokjes. Meng de tomaat, de selderij, de yacon en de kaas.
Schenk de olie erbij, bestrooi met zout en peper en meng alles goed door elkaar.

Wortelen met appels op Duitse wijze

300 gr peen, 150 gr (moes)appelen, volkorenmeel, 4 eetlepel olijfolie, 100 gr ui, peper en zout

Maak de wortelen schoon, snijd ze in de lengte in dunne repen. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in ca 1 cm dikke plakjes. Snijd de ui in dunne ringen. Kook de wortelen in een laagje water in10 minuten beetgaar. Doop de appelpartjes in meel en bak ze snel in 3 eetlepels hete olie. Draai ze regelmatig om zodat ze aan beide kanten goudbruin worden.
De kunst is om de olie zo heet te maken dat de buitenkant snel dicht schroeit en knapperig wordt. Laat de partjes uitlekken op keukenpapier. Fruit de ui in de rest van de olie goudbruin en knapperig. Leg de reepjes wortel op een schaal, vermengd met de gebakken appel. Bestrooi met de knapperige ui. Bestrooi met peper en zout.
Lekker bij aardappelpuree en een stukje vlees(-vervanger).

Gebakken paksoi

1 paksoi, 1 rode ui, zout, 2 tl sambal. 1 el olie, 1 tl ketjap, 0,5 glaasje water, 1 of 2 knoflooktenen

Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paksoi over de lengte en nog een keer in kwarten. Fruit de ui met een snuf zout Doe de sambal en de ketjap erbij. Leg de paksoi en de pan en draai een paar keer zodat de groente bedekt is met de smaakmakers. Voeg het water toe en beweeg de groente weer zodat alles bedekt is. Doe de knoflook erbij en wok nog zo’n 5 minuten.
Lekker met rijst en pindasaus.

Geroosterde yacon soep

400 gram yacon, 1 aardappel, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel groentebouillonpoeder, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gemalen komijn of komijnzaad, 1 laurierblaadje, 1 handvol verse peterselie, 200 ml plantaardige melk

Pel de ui en snij in kleine stukjes. Bak de ui in wat olie op een zacht vuurtje tot deze glazig is. Pel de knoflook en snij of pers fijn. Voeg toe aan de ui. Schil de yacon en de aardappelen en snij in blokjes.
Rooster de yacon blokjes ongeveer 5 minuten bij de ui en doe de kruiden erbij. Voeg vervolgens een halve liter water toe met de groentebouillonpoeder, de laurier en de aardappelblokjes toe. Laat een half uurtje koken. Verwijder het laurierblaadje en mix de soep. Voeg de plantaardige melk toe en mix nog even. Kruid naar smaak met peper en zout.
Snij de peterselie fijn en strooi over de soep.

< terug naar overzicht