< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 4, 24 januari 2024

Moeder Aarde

Is de aarde een grote kluit met grondstoffen, of is het een groot, compleet, levend, bezield en “begeesterd” wezen? Misschien is het ook wel een domme vraag en is zij het allebei, alleen denk ik dat het nogal uitmaakt, hoe ik als mens mijn relatie met haar onderhoud, en waarvan ik dan uitga. Het blijft me verwonderen, dat we toch “Moeder Aarde” zeggen, maakt niet zoveel uit, uit welke hoek we komen. Dus ergens zit in de taal het wezen wel verankerd.

Ik keek even in het woordenboek voor het begrip wezen. Dan vind ik: levend schepsel, de essentie van iets, of: wat iets of iemand maakt tot wat hij is.
Als Moeder Aarde dit is, dan is zij zeker meer dan de kluit stoffen. Je zou kunnen zeggen, wij allen zitten in de levenslaag van de aarde, of zijn zelfs deze levenslaag. Als je dat zo ziet, dan zijn wij tegelijkertijd een stuk Aarde en tegelijkertijd zijn wij mensen óp aarde.

Ik heb ooit voor biodynamische landbouw gekozen. Eén van de redenen was, dat ik de verbinding zocht van goed natuurbeheer met goede landbouw. Ik denk nog steeds, dat daarin een mooie oplossing ligt voor alle milieuproblematiek en dit soort dingen.
En eigenlijk komt het dan daarop neer, dat ik als mens goed samenwerk met die Moeder Aarde. Zij kan best goed zeggen, wat goed voor haar is. Alleen wij luisteren vaak niet zo goed. Maar ik kan hier elk moment mee beginnen.

Vandaag is het ineens weer mild weer. De mussen tjilpen vrolijk, de eerste duif zit te koeren onder ons dak, de vlieren hebben zowaar al groene blaadjes. Er zit zoveel leven om ons heen. Mooi.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld
Rode koolHospers, Marknesse
Komkommer     via Udea (es)
Knolselderijvia Udea (nl)
WaspeenDe gulle aarde, Oosterhesselen

Volgende week verwacht:

Spruiten, pastinaak, zuurkool, …

De Warmonderhof, Dronten

de leukste opleiding van Nederland, én dan ook nog voor het leukste vak: biologisch (dynamische) landbouw, houdt een Open Dag op zaterdag 27 januari. Wil je kijken, meld je aan via hun website: www.aereswarmonderhof.nl

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
!!Let op: 31 januari, 17:30 uur. Vroeger beginnen ivm met het concert erna!!

Concert met cello en piano

'Muzikale Verhalen'
Woensdag 31 januari 2024, 19.30 uur
Entree: vrije gift.
U kunt eten en concert combineren, of voor één ervan kiezen.

Vooruitblik

Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling:
“Aardedans”.
Nader bericht volgt!

Gluren bij de buren zondag 4 februari

Koor de Leeuwericken doet mee!
Sinds 2015 komt een groep samen om te zingen op ’t Leeuweriksveld olv Kathinka. We zingen meerstemmig, en dan dat wat we mooi vinden 🙂.
Kom bij ons gluren op het Knarrenhof, Meerstraat 36A, 13:30, 15:00 of 16:30 uur.

Weekend seminar, thema arbeidsdeling

Van vrijdagavond 26 januari t/m zondag 28 januari op ’t Leeuweriksveld.
Met Heidjer Reetz.
Meer weten: kijk op: https://driegeleding.nl/activiteiten.html
Graag aanmelden als je mee wilt doen.


Recepten

Linzenpaté met prei

150 gr groene of bruine linzen, 2 stronken prei, 200 gram kastanjechampignons, 150 gram tofu, 1 tl nootmuskaat, 1 el sojasaus, 1 el worcestersaus, 300 gram appel, 1 el kokosolie, 1 tl kaneel, 1 el suiker, 1 liter groentebouillon, peper en zout, olijfolie. Bakvorm van 20 bij 10 cm

Kook de linzen gaar in de groentebouillon, giet af. Snijd de prei fijn en stoof in olijfolie met de nootmuskaat. Blus met de worcestersaus. Voeg de linzen toe en zet het vuur uit. Verbrokkel de tofu grof. Snijd de champignons in vier. Bak ze met de tofu en in gul olijfolie tot goudbruin. Blus met de sojasaus.
Snijd de appel in blokjes en bak in kokosolie met kaneel en suiker tot goudbruin. Doe de linzen met prei en de tofu met champignons in een kom. Zet er een paar keer stevig de staafmixer in zodat je een kleverige massa met toch nog flink wat textuur hebt. Roer de appeltjes erdoor. Smaak af met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de bakvorm in met olijfolie. Doet het paté beslag erin en druk goed aan. Laat gedurende 45 min bakken. Zet de temperatuur wat lager als de pate te donker wordt. Laat afkoelen. Smeer op brood of serveer een plak paté met gebakken aardappeltjes en rodekool, appelmoes. Evt met een handje geroosterde noten.
Recept van Velt

Knolselderij gratin

1 knolselderij, 2 uien, 1 teen knoflook, 1 el kruidenmengsel zoals za’atar, garam massala, 250 ml slagroom of soja cuisine, 200 gr kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de knolselderij in dunne plakken en haal de schil eraf. Snijd de plakken vervolgens met een (kaas)schaaf of mandoline in dunne plakjes. Snipper de ui en knoflook. Smeer de ovenschaal in met olie of roomboter. Verspreid de plakjes knolselderij en druk ze aan. Verdeel de gesnipperde ui en knoflook.
Strooi de kruiden en het zout en peper erover. Schenk de room erover. Rasp de kaas en verdeel over het gerecht. Bak mooi bruin in ongeveer een uur. Dek het af als de ovenschotel te donker wordt met een ovenschaaldeksel of aluminiumfolie.
Lekker bij een salade.

Wortel met agavesiroop, komijn en koriander

1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel korianderzaad, 1 eetlepel agavesiroop, 1 eetlepel karwijzaad, 125 gram yoghurt, 1 citroen, 50 gr pompoenpitten, 600 gr worteltjes, 2 eetlepels olijfolie, evt wat peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de komijn en koriander zaadjes in een droge koekenpan, tot ze geuren. Roer ze door de agavesiroop. Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit. Rooster het karwijzaad en meng ze met de yoghurt, het citroensap, een snufje zout en de helft van het agavemengsel. Zet in de koelkast. Rooster de pompoenpitten tot ze verkleuren. Was de wortels, afraspen mag, hoeft niet. Snijd het kopje en kontje eraf. Snijd de dikkere wortels doormidden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de wortels erover. Verdeel het agavemengsel erover en een beetje olijfolie. Hussel alles door elkaar en bak ze zo’n 40 minuten in de oven. Schep ze af en toe om. Leg de wortels in een schaal en verdeel de yoghurtdressing erover. Bestrooi met de pompoenpitten. Als je het hebt is een beetje peterselie erbij mooi.
Snijd de andere helft van de citroen in plakjes voor erbij.

Rode kool als versiering

2 handjes fijngesneden rode kool, afsluitbaar bakje, 1 theelepel zout

Kneed de fijngesneden rode kool met een beetje zout, dat mag best stevig. De kool kneust en zo kan het sap zich mengen met het zout. Bewaar het mengsel in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Leuke versiering voor je sla of lekker fris bij de stamppot boerenkool of leuk door de stamppot zuurkool.
Het bakje is ongeveer 2 weken houdbaar.

Rode kool met gebakken appeltjes

5 ons rode kool, 50 gram rozijnen, snuf kaneel, 2 steranijs, als je hebt 8 jeneverbessen, 2 kruidnagels, zout en peper, 1 sinaasappel, 2 appels, 20 gr suiker, 1 citroen, klontje boter

Snijd de rode kool in dunne reepjes. Wel de rozijnen in warm water (15 minuten). Was de sinaasappel, droog hem goed af en rasp de schil (zonder het wit, dat wordt bitter). Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de kruiden een minuutje voor. Doe de geraspte sinaasappelschil erbij en fruit kort mee. Nu kan de rode kool erbij, fruit 5 tot 7 minuten.
Roer de rozijnen erdoor en breng op smaak met zout en peper. Pers de citroen uit. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in partjes. Verwarm de boter in een koekenpan. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. De suiker vormt een mooi laagje om de appelstukjes. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi bruin zijn.
Serveer op de rode kool.
Lekker met puree.

< terug naar overzicht