< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 6, 7 februari 2024

Deze keer een mooi stukje van onze moestuinvriend:

De composthoop

En…… wat zien we hier? Terwijl ik een groepje mensen rondleid, wijs ik doorgaans even nadrukkelijk op de composthoop.
“Een hoop afval”, roept iemand. “Is dat wel zo?” vraag ik deze grappige mens. “Je mag wel ff beter kijken. Hier ligt mogelijk iets anders dan je tot nu toe dacht, mogelijk wel 2000 euro. Hier ligt voor een kapitaal aan voedingsstoffen. Dit is stapelbaar goud. De basis van de hele boerderij.”
De groep loopt verder en komt bij de groententuin en ik hoor de hoop brommen: “wat een belediging.”
Ja, fluister ik, opdat de groep het mist, ik die tegen de composthoop praat. Ik vond het ook een belediging.
Ja, ik doelde op jou, zegt de composthoop. Je flauwe omschrijving van voedingsstoffen, dat had best iets duidelijker gekund: “een kapitaal van mogelijk 2000 euro”, Welk een armoe, hoe pover!! Wat een onzin! Je bent een typische nederiglander, je weet van veel de prijs en van weinig de waarde, cq. de kwaliteit.
Ik vond mijn vondst anders best aardig, mompel ik, me bewust wordend.
Ja, dat is gelijk je valkuil. Je laat je veel te veel beperken door geld. Het is nog steeds geld. Dumpen die omschrijving in geld, dumpen die beperkende schil ÈN gaan voor waarde!
Ik krijg/creëer het gevoel alsof ik dit al jaren doe, zo van,, en ik me maar houden aan die beperking van ..geld.., welk een concept! Verdorie, ik ben er gewoon in getrapt, mopper ik van binnen. Maar ja, hoe dan?
Je zou mogen leren denken in wonderen, licht de hoop toe.
Wonderen hebben opgehouden te bestaan volgens de wetenschap, verzucht ik.
Ik mag dan wel een composthoop zijn! Jij bent degene met humus in de ogen, grinnikt de hoop. Leren kijken bijv.. Er zouden geen wonderen meer zijn? Hoe kan een lichaam dat alleen uit materie zou bestaan, opeens stoppen met funktioneren en zelfs een hart-longmachine maakt dat nog niet anders?
.. ja, stotter ik,, als je er zo naar kijkt, mag je dat wel een wonder noemen!
Mooi, en als we ff verder kijken. Ik ben zelf een wonder. Je bouwt me op uit plantaardig materiaal. Een kenmerk van planten is dat ze géén warmte hebben, nietwaar? En dan gebeurt het, ik begin warm te worden.
Ja, natuurlijk, mompel ik.
Niks natuurlijk. Dat is een wonder. Eigen warmte hoort namelijk bij de dieren thuis. Anders dan bij planten! En dat waar je mij uit planten opbouwt, wordt ik warm! Ik ben een half dier! Ik mis alleen organen. En dit is op te lossen met preparaten. Zie je het wonder?
Euh ja. Ik denk van wel. Is liefde ook een wonder? Ja zeker! En ook (nog) niet te verklaren vanuit het natuurwetenschappelijk kader overigens. Nog ff verder met denken dan de liefde. Vriendschap is ook een wonder! Baby’s zijn een wonder! De zonsopkomst is een wonder! Morgen opnieuw wakker worden is een wonder! Enz. enz. zelfs de dauw op de velden zou ik een wonder noemen! Terwijl ik merk hoe alles in me begint te stromen en te borrelen, mompel ik verlegen, het hele leven is een wonder, elke dag opnieuw.
Mooi, je snapt het, lacht nu breeduit de composthoop. Wat een wonder!

Een groenten-tuinder.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Palmkool't Leeuweriksveld
WinterpeenDe gulle aarde, Oosterhesselen
Trostomatenvia Udea (it)
ZuurkoolKramer, Z.Scharwoude

Volgende week verwacht:

Veldsla, prei, schorseneer, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 28 februari 18 uur.

BD-diner

Ook dit jaar weer:
BD- dineren: eten en rondleiding
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Vooruitblik

Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op Zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling: “Aardedans” Nader bericht volgt!


Recepten

Stamppot zuurkool

500 gr aardappels, 300 gr zuurkool, 0,5 appel of een stukje yacon, 2 el crème fraîche, melk, 0,5 tl paprikapoeder, 0,5 ui, peper, een rookworst of een stuk brie

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Schil de appel of yacon en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels en zuurkool met de worst erbovenop in ca 15 tot 20 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Haal de worst uit de pan. Voeg de crème fraîche, de melk, het paprikapoeder en de peper toe. Stamp de aardappels met de zuurkool tot stamppot. Voeg de blokjes appel of yacon toe en roer goed door.
Als je geen vlees wilt gebruiken kun je ook brie in kleine stukjes snijden en door de stamppot roeren.

Salade van winterpostelein met kaaskrokantjes

Winterpostelein schijnt een van de meest gezonde bladgroentes te zijn die er bestaat. Het kan zelfs tegen vorst! Na het oogsten moet je het niet te lang meer bewaren. Twee dagen in de koelkast in vochtig keukenpapier.

Een lekkere salade is bijvoorbeeld met een handje walnoten, een scheutje olie, een theelepel azijn, wat zout en peper met kaaskrokantjes.

Rasp daarvoor wat Parmezaanse of oude kaas. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak kleine hoopjes met voldoende onderlinge afstand van de geraspte kaas. Plaats ca 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en trek de krokantjes van het bakpapier.
Serveer op de salade.

Palmkool- of boerenkoolsoep

400 gr kool, een pot witte bonen 340 ml, 3 uien, 3 winterwortelen, bouillonpoeder, 125 gr spekjes, 2 knoflooktenen, naar wens een tomaat erbij

Bak de spekjes bruin in boter of kokosolie. Snipper de uien en doe bij de spekjes. Snij het blad van de nerf en in fijne stukjes en voeg toe aan de spekjes met ui. Doe er ca 1 liter water bij en laat koken.
Snij de wortelen in kleine stukjes en doe die er na ca 10 minuten bij. Laat de witte bonen uitlekken en voeg toe. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen en serveer.
Een stukje stokbrood met kruidenboter is erg lekker hierbij.

Gebakken winterpeen

600 gr winterpeen, ca 6 cm gember, 1 citroen, tijm, zout en peper, kokosolie, olijfolie en/of roomboter, scheutje agavesiroop

Was de winterpeen en snijd in kleine blokjes of rasp fijn. Verhit een koekenpan en smelt de boter. Rasp de gember. Pers de citroen uit en rasp een beetje van de schil. Doe de gember en sap van een halve citroen met wat rasp van de schil bij de wortel en bak mee. Voeg een snufje zout toe en een scheutje agavesiroop (of andere zoetstof). Doe er een beetje tijm bij en een handje studentenhaver. Laat nog even sudderen.
Lekker bij gebakken aardappelen.

Zelfgemaakte pastasaus

2 uien, 2 knoflooktenen, 500 gr tomaten, 2 ons champignons, gembersiroop, ketjap manis, zout en peper, Parmezaanse kaas, een winterwortel, gedroogde basilicum, naar wens nog wat tijm en oregano en room, 2 ons (vegetarisch) gehakt. Pasta naar keuze, bijvoorbeeld macaroni, spaghetti of lasagnebladeren (ca 100 gram -gedroogd- per persoon)

Snipper de ui en fruit in wat olie, boter of kokosolie. Snijd de knoflook fijn en voeg toe. Snijd de tomaten klein en voeg toe. Snijd de champignons in vieren en bak ze even apart met een scheutje ketjap manis. Doe dan bij het ui-mengsel. Snijd de winterwortel in kleine stukjes en voeg toe. Bak het gehakt rul en breng op smaak met zout en peper. Doe bij het ui mengsel. Voeg de kruiden toe en naar wens de room. Roer goed. Rasp de kaas. Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer met de geraspte kaas die je over de saus op je bord kunt strooien.

Zuurkoolschotel met tomaten

500 gr kruimige aardappels, zout, 1 kleine ui, 250 gr zuurkool, 50 ml melk, 2 tomaten, 1 mozzarellakaasje, 2 theel. gedroogde oregano

Schil en was de aardappels en kook ze in water met zout in 20 min gaar. Pel en snipper de ui. Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
Verhit de helft van de boter en bak hierin de ui in 5 min goudgeel en glazig. Voeg de zuurkool toe en bak deze 5 min al omscheppend mee. Schenk 50 ml heet water erbij en stoof de groenten in 15 min op een laag vuurtje. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk en de rest van de boter tot een puree. Verwarm de oven voor op 220°C, Verdeel de aardappelpuree in een ovenschaal. Schep de zuurkool met het kookvocht erover. Verdeel de tomaat en de mozzarella erover. Bestrooi met oregano zout en peper naar smaak.
Zet de schaal 20 min in de oven.

< terug naar overzicht