< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 12, 20 maart 2024

Volle agenda

20 jaar ’t Leeuweriksveld. Eerst zaten we elkaar aan te kijken: gaan we dat vieren, en zo ja hoe dan? En dan ga je weer verder met je werk. Het mooie is, dat zich al van alles zelf aan het regelen is, en zo wordt de agenda voor dit jaar al rijk gevuld. Hier alles wat zich tot nu toe aandient, op een rij:

Zelf oogsten

Per 1 mei kunt u bij ons ook een abonnement voor zelfoogst nemen. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op de akkers een overvloed aan groentes. De zelfoogsters kunnen hiervan oogsten wat ze dagelijks nodig hebben.Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben.
Zin om mee te doen? Vanaf 2 april kunt u zich aanmelden bij ons. Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelf oogsten.

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae
Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen, om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer.

Nieuw in de agenda:
Festival op de brink

Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.

Preparatendag

Op maandag 1 april, dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten. Aanmelding noodzakelijk.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Veldsla't Leeuweriksveld
Pastinaak óf waspeenArenosa, Lelystad/ Polderfresh, N.O.P.
Paksoyvia BioNoord
Komkommervia Udea (es)
Auberginevia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, prei, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 27 maart 18 uur.

Een vraag van de collega’s van de Eemstuin


Op de Eemstuin in Uithuizermeeden bouwen we aan het Huis voor de Aarde.
Dat is een composteerbaar huis met sprookjesachtige details. En je hoort het goed: het huis is voor de aarde en alle mensen die haar bewonen.
Het is podium voor inspiratie, bewustzijn, verbinding en activiteit, alles wat de aarde ten goede komt. Bijna drie jaar zijn we al bezig met dromen, manifesteren en bouwen en hebben we gebikkeld het huis daar te krijgen waar het nu is. In juni willen we een groot openingsfeest houden. Op het Huis moet nog een natuurdak. Hiervoor zoeken we een groene investeerder die ons de aller, aller laatste 25.000 euro wil lenen. We staan open voor rente in groente of een tegoed voor de activiteiten in het huis. Wie o wie helpt ons met het laatste beetje, zodat het Huis voor de Aarde eindelijk open kan!!
Email of bel ons voor info en afstemmen: eemstuin@gmail.com / 0628866714

huis voor de aarde
huis voor de aarde


Recepten

Pastinaak of wortel uit de oven

600 gram wortel of pastinaak, 30 gr boter, 2 uien, 2 tenen knoflook, 2 aardappelen of een halve knolselderij, tijm, salie, zout en peper, 2 ons paddenstoelen

Snijd de uien in halve ringen en fruit ze zachtjes gaar. Doe na 10 minuten de fijngesnipperde knoflookteentjes erbij. Rasp de aardappel of knolselderij. Gebruik een kaasschaaf om de wortel of pastinaak in repen te snijden.
Roerbak de aardappel en geschaafde groente even mee met het uimengsel, een minuutje of vijf. Doe dan een scheut water bij de pan en zet het vuur hoger. Strooi er zout en peper over en laat onder af en toe roeren het vocht verdampen.
Voorverwarm de oven op 180 graden. Doe wat salie bij de inhoud van de pan en verplaats alles in een ovenschotel. Strooi er wat tijm over en plaats 30 minuten in de oven.
Snijd paddenstoelen in reepjes, fruit een minuutje op hoog vuur met olie of boter, zout en peper en serveer dit erbij.

Gekarameliseerde pastinaak in een linzensalade

600 gram pastinaak, 125 gram puy linzen, olijfolie, zout en peper, 100 gram veldsla, 1 teen knoflook, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels honing, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels honing, 1 laurierblad, naar wens wat geraspte kaas

Voorverwarm de oven op 190 graden. Was de pastinaak en snijd in gelijke stukken. Vermeng met olijfolie, zout en peper. Zet 40 minuten in de oven (in een ovenschaal of op bakpapier) en hussel halverwege.
Kook de linzen met laurierblad en een in ringen gesneden ui in 20 minuten gaar. Giet ze af en verwijder het laurierblad.
Maak een dressing van een fijngeplet teentje knoflook, 1 theelepel mosterd, 2 tl honing of een ander zoetmiddel, 1 eetlepel citroensap.
Was de veldsla en laat uitlekken. Meng de veldsla met de dressing. Laat de gare linzen afkoelen. Laat de pastinaak afkoelen.
Meng alles tot een gemengde (maaltijd) salade. Je kunt wat geraspte kaas toevoegen.

Paksoy met een sausje

1 paksoy, 40 gram maizena, 0,5 deciliter water, 1 steranijs, bouillonpoeder, beetje geraspte of poeder gember, scheutje sojasaus, zout en peper

Doe het water in een steelpannetje en breng aan de kook met de steranijs en de sojasaus. Meng de maizena met een scheutje water. En roer tot er geen klontjes meer inzitten.
Giet de maizena al roerend bij het mengsel in het steelpannetje tot een saus. Doe er een beetje zout en peper bij met een centimeter geraspte gember.
Snijd de paksoy in stukken van een centimeter breedte. Roerbak de paksoy een paar minuten in olie of boter, het mag wat knapperig blijven. Rooster wat sesamzaadjes.
Overgiet de paksoi met de saus en de zaadjes en serveer er bijvoorbeeld bruine basmatirijst bij.

Raita salade met komkommer

250 gram kokosyoghurt of griekse yoghurt, 100 ml creme fraiche of soja cuisine, 1 komkommer, 1 tomaat, zout en peper, 1 eetlepel komijnzaad, 1 theelepel koriander, olijfolie

Snijd de komkommer en de tomaat in blokjes. Meng de room of creme fraiche met de yoghurt en voeg peper en zout toe. Rooster de komijn en koriander in een droge koekenpan. Doe ze bij het roommengsel. Meng de tomaat en komkommer erdoor. Smakelijk bij gebakken aardappelblokjes.

Gepofte aubergine met tapenade en vegan parmezaan

300 gram aubergines, 1 potje tapenade, olijfolie

Voor huisgemaakte vegan parmezaan: 125 gram cashewnoten, 1 eetlepel edelgistvlokken, zout fijngemalen met keukenmachine of staafmixer, 50 gram geroosterde zonnebloempitten

Voorverwarm de oven op 170 graden. Zet onderin een klein ovenschaaltje met wat water. Smeer de aubergines in met olijfolie, peper en zout en leg ze in een ovenschaal 35 minuten in de oven. Laat nog even rusten als de tijd om is. Snijd dan de aubergines in de lengte doormidden en smeer de tapenade over de helften.
Verkruimel daarover de vegan parmezaan en serveer met geroosterde pitten.

Baba ganoush salade met aubergine

300 gram aubergine, 1 teen knoflook, 1 dl griekse yoghurt, 2 gram komijnzaad, halve eetlepel olijfolie, theelepel citroensap en theelepel citroenrasp, 0,5 komkommer, gedroogde peterselie en dille, 0,5 rode ui, veldsla, 40 gram olijven zonder pit, 15 gram kappertjes, beetje zout en peper

Voorverwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de aubergine in met olijfolie, peper en zout en bak ze zo'n 35 minuten in een ovenschaal in de oven en laat afkoelen. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan en vijzel ze tot poeder.
Snijd de aubergine in blokjes en maal ze fijn met de knoflook, komijn, yoghurt, geraspte citroenschil, citroensap, peper en zout. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Snipper de ui en snijd de olijven in plakjes. Meng de auberginepuree met de komkommer, dille, peterselie, ui en kappertjes. Leg veldsla op een bord en doe de puree erop.
Versier met de olijven.

< terug naar overzicht