< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 15, 10 april 2024

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Het zal natuurlijk niemand ontgaan zijn, dat we ineens met lenteweer verblijd werden, maar hier op de boerderij is dat toch altijd weer een extra bijzonder moment, na al die grauwe, natte en koude dagen, dat de wind ineens naar het zuiden draait en we genieten van de zon, de warmte en de blauwe lucht.
En wat ziet de wereld er dan ineens anders uit, met groenende en bloeiende bomen en struiken, terugkerende vogels, jawel, er is ook al meer dan één zwaluw gesignaleerd.
We hebben de eerste asperges gestoken en ook al een maaltje geproefd, ze zijn weer veelbelovend lekker! De eerste plantingen en zaaisels onder het vliesdoek groeien gestaag, en met hun ook het onkruid, zodat de doeken er afgingen en er flink gewied werd, hoe snel gaat dat dan toch.
Wouter heeft na een lange zoektocht een kleine wiedeg kunnen vinden voor één bedbreedte achter de trekker, om de kleine onkruiden in een vroeg stadium te kunnen bestrijden.
De kalfjes gaan nu overdag op de grasklaver weiden voor ons huis, de grotere koeien kijken een beetje jaloers, maar ja, ze moeten nog even de laatste hooibaal opeten en het grasland achter op het land was ook nog te nat, maar eind deze week mogen ze daar dan allemaal samen op de weide.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rucola't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld
Rabarber óf zuurkool't Leeuweriksveld resp. Kramer
WaspeenPolderfresh, N.O.P.
Courgettevia Udea

Volgende week verwacht:

Prei, rabarber óf zuurkool, rucola, …

Agenda 20 jaar ‘t Leeuweriksveld

NIEUW IN DE AGENDA:
PINKSTERMARKT op 't Leeuweriksveld

Zaterdag 18 mei van 9 tot 14 uur.

Gezellig terras met koffie/thee, soep. Met: een planten en zadenverkoop, een mogelijkheid tot het ruilen van zaden/plantjes, een acupuncturist met zelfgemaakte thee, tincturen, stoelmassage, informatie over stichting Zaadgoed, stichting Mensen voor de Aarde.
10 en 12u: korte rondleiding over de boerderij en kennis maken met het zelf oogsten. Voor uw zelf geoogste groente betaalt u de winkelprijs met 25% korting.
Om 11 uur is er een wildplukwandeling en om 13 uur een rondleiding in de bessengaard. Kinderen kunnen ook nog stoeptekenen of trampoline springen.
Van harte welkom!
Voor meer info (ook als je nog met een kraam wilt komen):
Linda 06-15330589 debruijn.linda29@gmail.com

Zelf oogsten

Vanaf heden kunt u zich aanmelden bij ons! Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelf oogsten.

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten. € 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink. Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer.

TUIN-Festival op de brink

Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.

Kiezelpreparaat 2024

Dit jaar roeren en spuiten we elke derde vrijdag van de maand kiezel. De eerste keer is vrijdag 19 april om 7u. Als u zich aanmeldt, kunt u meedoen.

Eten wat de pot schaft

Woensdag 24 april 18 uur op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. info@oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Romige raapsteel

1 bos raapsteel, 200 ml soja cuisine of creme fraiche, 1 potje doperwten (340 ml), 2 tenen knoflook (of een paar stengels fijngesnipperde bosknoflook), olijfolie, naar wens wat feta

Laat de doperwtjes uitlekken. Was de raapstelen en snijd ze zo fijn mogelijk. Hak de knoflooktenen fijn. Verwarm olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook een minuutje op laag vuur. Doe dan de fijngesneden raapsteel erbij. Roer af en toe en strooi er wat zout en peper over. Doe na drie minuten de room erdoor en voeg de erwtjes toe. Verwarm al roerend en serveer. Lekker bij een pitabroodje of gebakken aardappelblokjes.

Geroerbakte waspeen met komijn

600 gram waspeen, 2 teen knoflook, scheutje citroensap, 2 theelepels komijnzaad, olijfolie

Snijd de kop en kont van de waspeen en dan in de lengte in vier kwarten. Snijd de staafjes in kleine blokjes. Plet de knoflook en snijd fijn. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak de knoflook en het komijnzaad op laag vuur, een minuutje. Doe dan de blokjes waspeen erbij met een scheutje citroensap. Roerbak gaar in 7 tot 10 minuten. Aardappelpuree smaakt hier goed bij met een stoofpotje van bijvoorbeeld seitan.

Snelle ratatouille met courgette

500 gr courgette, 1 ui, 2 teentjes knoflook, wat groene kruiden zoals oregano en basilicum, 2 tomaten, wat geraspte kaas of edelgistvlokken, olijfolie

Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm olijfolie in een koekenpan, fruit eerst de ui op laag vuur zo'n 4 minuten en bak dan de knoflook nog een minuutje mee. Halveer de courgettes in de lengte en snijd dan in plakken van een centimeter. Fruit de courgette mee met de ui. Snijd de tomaten in stukjes en doe erbij. Dan nog een minuutje roerbakken, de kleingesneden of gedroogde groene kruiden erbij en op smaak brengen met zout en peper. Serveer met wat geraspte kaas en bijvoorbeeld linzen of (turks) brood met kruidenboter.

Lentezuurkool met tapenade of zelfgemaakte pesto

500 gr zuurkool, 1 potje groene olijventapenade (100 gr), 4 of 5 ons pasta, 150 gr California roomkaas, 80 gr geraspte parmezaanse kaas of edelgistvlokken, handjevol walnoten, olijfolie

Spoel de zuurkool even af in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet. Verwarm wat olijfolie in een ruime pan en bak de zuurkool 10 minuten, roer af en toe. Kook de pasta (met een beetje olie) en laat uitlekken (afspoelen met water).

Meng de tapenade met de roomkaas. Doe dit mengsel bij de zuurkool in de pan en roer tot alles mooi is verdeeld. Meng dit weer door de pasta en strooi de walnoten erover met de geraspte kaas.

Rucolasalade

1 bosje rucola, 1 eetlepel mosterd, evt wat ander groen blad (wat sla of raapsteelblaadjes, of paardebloemblad of muur), 1 theelepel honing of agavesiroop, 2 eetlepels azijn, 6 eetlepels extra virgine olijfolie, 1 stengel bosknoflook, 1 of 2 ei

Doe de honing, azijn en olijfolie in een kom en klop met een garde tot een dressing. Was de rucola en evt andere groene blaadjes en laat uitlekken op een theedoek. Meng het uitgelekte groen met de dressing. Kook er een eitje bij. Smakelijk bij crepes.

Crepes

200 gram bloem, 3 a 4 eieren, 3,5-4dl melk, olijfolie

Doe de bloem in een kom, meng de eieren erdoor en vervolgens in gedeeltes de melk. Roer steeds glad voor de volgende scheut melk. Verhit de olie in een koekenpan en schep een soeplepel beslag in het midden van de pan. Draai de koekenpan om een zo dun mogelijke crepe te krijgen. Bak tot er gaatjes in het deeg komen en draai dan om.

Salade met zuurkool, appel en seitan

250 gr zuurkool, 1 appel, beetje citroensap, 100 gr walnoten, peper en zout, 1 eetlepel rozijnen, 1 eetlepel mayonaise, ½ eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel olijfolie, beetje tijm (vers of gedroogd), 100 gram seitan, scheut sojasaus

Laat de seitan uitlekken en snijd in stukjes. Verhit wat olijfolie en bak de seitan al roerend zo'n twee minuten met een scheut sojasaus. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Spoel de zuurkool even onder de kraan en laat uitlekken. Doe een beetje citroensap in een kom. Rasp de appel en meng de rasp met het citroensap. Hak de walnoten in stukjes. Meng de mayonaise met de mosterd, azijn, olie, zout en peper en klop tot een geheel. Rits de tijmblaadjes van het steeltje en roer door de dressing. Meng de zuurkool, de geraspte appel, de seitan en de dressing. Versier met de fijngehakte walnoten en wat tijm.

< terug naar overzicht