< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 16, 17 april 2024

Biologisch (dynamisch), een goede keuze

Dat wisten we ja al zou je kunnen zeggen, maar zo nu en dan komt hier bij ons weer iets langs, waardoor het extra bevestigd wordt. Want wist u, dat:

• In kunstmestkorrels microplastics inzitten? Dat is namelijk heel handig, want dan blijven ze in de bodem nog langer intact en komen de meststoffen ook langzamer vrij in de grond voor de planten. Praktisch gedacht, maar of het nu echt zo’n goede oplossing is?

• Er dit jaar ook weer ontzettend veel bijensterfte is? Dat kan wel meerdere oorzaken hebben, maar één van de oorzaken is volgens de biologisch werkende imker hier uit de buurt, de toepassing van steeds uitgekiendere systemische bestrijdingsmiddelen, die door de hele plant en ook de bodem doorheengaan en lang blijven zitten.

• De bestrijdingsmiddelenlobby allerlei uitzonderingen bedingt voor de normen van giftige stoffen ten opzichte van andere industrieën? Dat alles betekent dan wel, dat er echt een taak neergelegd is voor de biologische boeren én consumenten. Want op het land wordt niet alleen voedsel verbouwd, maar ook siergewassen, diervoeders, textielgewassen, bouwstoffen, ga zo maar door.

• Wist u ook, dat er inmiddels biologische collega’s zijn, die hun producten gangbaar afzetten, omdat ze hun spul biologisch niet kwijt kunnen?

Dat alles past eigenlijk wel goed bij dit koude, natte, winderige weer van vandaag en zou ik zeggen: laten we vooral nog meer warm lopen voor nog veel meer biologische landbouw.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Raapstelen óf rucola't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Rabarber óf zuurkool't Leeuweriksveld resp Kramer
Rode koolHospers, Marknesse
Bleekselderijvia Udea

Volgende week verwacht:

Sla, deel vd pakketten: asperges, …

Kiezelpreparaat 2024

Dit jaar roeren en spuiten we elke derde vrijdag van de maand kiezel. De eerste keer is vrijdag 19 april om 7u. Als u zich aanmeldt, kunt u meedoen.

Eten wat de pot schaft

Woensdag 24 april 18 uur op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. info@oogstenkokeneneten.nl

Asperges bestellen

Wilt u bij uw groentepakket ook een portie asperges bestellen, dan kan dat in deze periode. Stuur ons een mailtje of bel ons, dan komt het witte, of soms groene goud de volgende keer mee met het pakket.
We hebben nu een introductie aanbieding!
Asperges AA1 voor € 9,50/kg.
Voor meer soorten kijk in onze webwinkel.

In week 19 leveren we alle pakketten één dag eerder dan normaal i.v.m. Hemelvaartsdag.
De winkel is in die week dan op woensdagmiddag geopend.

Agenda 20 jaar ’t Leeuweriksveld, en ook: 100 jaar bd landbouw 😊

Zelf oogsten

Vanaf heden kunt u zich aanmelden bij ons! Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelf oogsten.

PINKSTERMARKT op 't Leeuweriksveld

Zaterdag 18 mei van 9 tot 14 uur
10 en 12u: korte rondleiding over de boerderij en kennis maken met het zelf oogsten. Voor uw zelf geoogste groente betaalt u de winkelprijs met 25% korting.
11 uur: wildplukwandeling
13 uur: rondleiding in de bessengaard.
Van harte welkom! Voor meer info (ook als je nog met een kraam wilt komen):
Linda 06-15330589 debruijn.linda29@gmail.com

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten. € 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink. Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans. Hiervoor graag aanmelden.

TUIN-Festival op de brink

Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.


Recepten

Gewokte raapstelen

1 bos raapsteel, 2 ui, 1 teen knoflook, verse gember of gemberpoeder, sojasaus, zout en peper, 100 gram geraspte kaas, 2 ons pasta naar keuze

Versnipper de ui en hak de knoflook klein. Verhit een klont boter in de pan en fruit de ui zachtjes glazig zo’n 4 minuten. Doe de geplette knoflook erbij. Snijd de raapsteel in stukjes van een centimeter. Rasp een stukje gember. Roerbak na zo’n 5 minuten de raapsteel 7 minuutjes mee en voeg dan de gember toe. Een klein scheutje sojasaus erbij. Nog een paar minuutjes goed mengen en dan door gare pasta mengen. Serveren met geraspte kaas.

Preirolletjes uit de oven

550 gr prei, klont boter, 1 ons ham of rookvlees, plakken kaas, 25 gram boter, 30 gram bloem, 250 ml melk, nootmuskaat, zout en peper

Snij de wortels van de prei en snijd de prei in de lengte doormidden. Was het zand onder de kraan tussen de bladeren eruit. Snijd de prei helften in stukken van ca 10 centimeter. Smelt boter in een koekenpan en roerbak de prei gaar in zo’n 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid plakken ham of rookvlees uit. Leg daarop plakken kaas. Leg daarop een prei-stuk en maak er een rolletje van. Leg de rolletjes in een ovenschaal. Smelt boter in een pannetje en doe er de bloem bij. Roer tot het een massa is die bijna stolt. Schenk er daarna beetje bij beetje de melk bij. Roer tot er een mooie saus is ontstaan en breng dat op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat. Schenk de saus over de rolletjes in de ovenschaal. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met aardappelpuree en een frisse salade.

Rabarbercrumble zonder suiker

600 gram rabarber, 1 appel , 1(over)rijpe banaan, 1 medjoul dadel of handje rozijnen, 80 gr. havermoutvlokken, 2 el kokosrasp, snuf kaneel, roomboter of kokosolie, wat water, staafmixer

Was de rabarber en snijd in stukken en doe in een pan. Snijd de appel en doe bij de rabarber in de pan. Voeg een klein laagje water toe en breng aan de kook. Laat koken totdat de rabarber in slierten uit elkaar valt. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Doe de havermout, de kokosrasp, de kruiden en de dadel(s) of rozijnen in de mixer en maal helemaal fijn. Vet een ovenschaal in met olie of boter en strooi een klein laagje van de crumble op de bodem. Als de rabarber en appel gekookt zijn, doe je er de banaan bij en mix je het geheel met een staafmixer tot gladde massa. Schep het mengsel in de ovenschaal en doe er de rest van de crumble overheen. Even in de oven zetten, totdat de crumble licht verkleurt. Een lekker toetje, zo of met yoghurt of ijs of slagroom.

Rode kool salade

150 g rodekool , 2 appel , 2 el rozijnen , 1 dl (soja)room, 1,5 el appelazijn , 0,5 dl olie , 5 tl mosterd , peper en zout, handjevol walnoten en granaatappelpitjes

Laat de rozijntjes wellen in een beetje water. Dat kun je een kwartiertje doen, maar ook ‘s morgens alvast klaarzetten. Dan worden ze voller. Snijd de rode kool in dunne reepjes. Doe in een kommetje met een beetje zout. Kneed goed door met je hand en laat een kwartiertje rusten. Maak de dressing door de room, appelazijn, olie en mosterd tot een geheel te kloppen met wat peper. Meng de dressing met de rode kool en de gewelde rozijnen. Strooi walnoten over de salade met wat granaatappelpitjes.

Bleekselderij met creme fraiche

struik bleekselderij, 2 ui, 1 teen knoflook, klont boter of kokosolie, stukje gember of mierikswortel, 4 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel venkelzaad, beetje citroensap

Verhit de boter in een koekenpan, snipper de ui en fruit zo’n vier minuten al roerend glazig. Snijd de knoflook fijn. Doe bij de uien in de pan. Rasp de gember of mierikswortel en voeg toe. Snijd de kont van de bleekselderij en was de stengels. Haal de draden eraf met een mes. Snijd de stelen in stukjes van een centimeter. Roerbak mee met de ui en knoflook. Doe na ca 15 minuten de crème fraîche erbij met de komijn en venkelzaad. Roer goed en voeg tot slot een paar druppels citroensap toe. Lekker bij couscous.

Rode kool met appel

4 ons rode kool, 1 appel, 1 tl kaneel, 2 kruidnagels, 1 laurierblad, 2 jeneverbessen, 1 el suiker of agavesiroop, 0,5 el azijn, 0,5 l water, 0,5 el roomboter, peper en zout

Snijd de kool in kleine stukjes. Doe in een pan met het water, snuf zout, kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn. Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen. Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven. Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout. Serveer de rode kool met puree (van aardappels of zoete bataat) met een stoofpotje.

< terug naar overzicht