< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 23, 8 juni 2022

Groeizaam

Er wordt gezegd: één dag vóór de langste dag zorgt voor evenveel groei als één week na de langste dag of een maand in de herfst. En staan wij zelf ook elk jaar weer verbaasd, wat in deze tijd allemaal gebeurd. Afgelopen week was het dan toch een paar dagen droog, zodat we wintervoer konden maken voor de koeien, er is ook al weer een hoop onkruid gewied — én ook weer bijgegroeid, maar er zijn ook weer zoveel gewassen, die het land en de kassen bevolken. Deze week bospeen uit de kas, ze zijn in januari gezaaid en hebben met zonlicht en -warmte veel zoetigheid verzameld. Het aardappelveld is al bijna weer groen, de wortelgewassen: rode bieten, penen en pastinaken zijn best goed gekiemd en daar kunnen we ons de volgende tijd met wieden bezighouden. Ze staan dit jaar direct naast de bessengaard en dat is een stuk, waar het perzikkruid welig tiert! De éne week is de grond zwart en een week later is die compleet bedekt met: perzikkruid dus.

En ook al is de zomer nog niet eens begonnen, denken wij al weer aan de volgende winter: deze week komen de spruiten- en boerenkoolplanten op één van de laatste vrije velden. In het haverveld is grasklaver ondergezaaid, die hopelijk met de regenbuien eroverheen goed kon kiemen. Dat kun je altijd pas na een tijd echt goed zien.

En ondertussen zijn we met de laatste voorbereidingen voor de bonte avond bezig. Deze week vrijdag is het dan zover.

affiche bonte avond

We hebben er zin in.
Ja en dan zou je denken, nu kan er écht niets meer bij, maar er wordt op de verschillende plekken van stichting Mensen voor de Aarde ook nog druk gebouwd en verbouwd, de dagen zijn lang en er is werk genoeg.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Krop- of ijsbergsla't Leeuweriksveld
Bosui't Leeuweriksveld
Peterselie't Leeuweriksveld
Asperges óf bietjes óf andijvie   't Leeuweriksveld
Regenboogsnijbiet't Leeuweriksveld
Paksoy óf koolrabi't Leeuweriksveld
TomaatjeQLP, Sexbierum

Volgende week verwacht:

IJsbergsla, bospeen, deel v.d.pakketten: asperges, …


Preparatenwerk
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: deze week zaterdag al weer: 11 juni


Woensdag, 30 juni, 18u níét de 29e!
Eten wat de pot schaft € 17,50.
Eten voor lijf en gezelligheid!
Aanmelding, vragen en doorgeven van dieetwensen: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934
Alberta Rollema.


Recepten

Andijvie met kruidig gehakt

bijgerecht voor 2 personen

1 krop andijvie, 200gr (vegetarisch) gehakt, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 beschuit, 1 ei, 1 theel majoraan, ½ theel paprikapoeder, ½ theel kerriepoeder, 1 theel sambal, zout en peper, klontje boter

Was de andijvie en laat deze goed uitlekken. Snijd de andijvie in repen. Pel en snipper de ui en knoflook. Verkruimel de beschuit. Meng ui, beschuitkruimels, knoflook, ei, sambal, kruiden en zout en peper door het gehakt. Bak het gehakt in de boter rul in een grote pan. Voeg nu de andijvie toe en stoof deze in 5 tot 10 minuten beetgaar.
Lekker met aardappelpuree.

Bron: www.smulweb.nl

Stamppot ijsberg-of bindsla

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, zout, peper, 1 klein blikje maiskorrels, ½ krop ijsberg- of bindsla, 150 gr belegen of oude kaas, ca. 1 dl melk

Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Kook de aardappels in water met zout gaar in ca. 20 minuten. Was intussen de sla, snijd deze in smalle reepjes en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Verwarm de melk. Giet de aardappels af en prak ze met de melk tot een smeuïge puree. Voeg de mais en de blokjes kaas toe en warm het goed door. Meng de sla erdoor en maak op smaak met zout en peper. Serveer direct.

Komkommer-tomaten salade met citroenpesto dressing

bijgerecht voor 2 personen

2 tomaten, 1 komkommer, 1 citroen, 2 eetl groene pesto, 2 eetl crème fraîche, scheutje (sla)olie, scheutje azijn, zout, peper, bieslook

Pers of knijp de citroen uit in een schaaltje, en rasp het geel van een deel van de schil. Doe dit in hetzelfde schaaltje, en voeg de azijn en de (sla)olie toe. Laat een poosje staan. Snijd de komkommer en de tomaat in niet te kleine stukjes. Voeg de pesto en de crème fraîche toe aan het citroenmengsel, roer het goed door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige dressing krijgt. Doe de tomaat en de komkommer in een schaal, en giet hier de citroen/pestodressing over. Knip de bieslook in grove stukken en strooi die over de salade.

Worteltjes met peterselie

bijgerecht voor 2 personen

400-500 gr worteltjes, zout, eventueel 10 gr suiker, 30 gr boter, verse peterselie fijngehakt

Schrap de worteltjes en snijd ze in plakjes. Verhit een pan met een dikke bodem en laat de roomboter smelten. Voeg de worteltjes toe met 100 ml water en wat zout en laat ze met deksel in ongeveer 20 minuten gaar stoven op een zacht vuur, voeg zonodig tussendoor nog een beetje water toe. Haal de deksel er af en voeg eventueel de suiker toe. Hussel de wortelen door elkaar en laat het resterende vocht een beetje verdampen. Bestrooien met peterselie en meteen opdienen.

Sla met tomatendressing en croutons

bijgerecht voor 2 personen

Voor de sla: 1 ei, ½ krop sla, ½ ui

Dressing: 1 tomaat, 1 teen knoflook, 2 ansjovisfilets, 2 eetl olijfolie, ½ eetl rode- wijnazijn

Croutons: ½ á 1 sneetje oud brood, scheutje (olijf)olie, snufje kruiden (bijvoorbeeld Italiaanse kruiden), snufje knoflook

Croutons: Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en strooi kruiden of knoflook in de pan. Bak de broodblokjes al roerend snel krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Tomatendressing: Kruis de tomaat bovenop in en dompel deze kort in kokend water tot het vel loslaat. Ontvel de tomaat en verwijder de zaadjes. Hak de ansjovisfilets grof. Hak de knoflook grof. Pureer de tomaat met een staafmixer of in een keukenmachine met de knoflook en ansjovis. Meng geleidelijk de olie en azijn erdoor tot een dikke dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Sla: Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Spoel ze af met koud water en laat de eieren afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Snijd de ui in dunne ringen. Was de sla, scheur de bladeren in grove stukken en hussel ze in een schaal door de tomatendressing. Verdeel de partjes ei, uiringen en slacroutons erover.

< terug naar overzicht