< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 26, 28 juni 2023

De Naoberhoeve

Vlakbij Echten op een prachtige locatie tussen de bossen ligt zorgboerderij de Naoberhoeve. Voor ons zijn het inderdaad ook “naobers” want ze zijn één van de dichtstbijzijnde biologisch-dynamische boerderijen. Er zijn al heel wat groentes met elkaar uitgewisseld, wij hebben al heel wat vrachten mest van hun gekregen en zo nu en dan krijgen wij ook weer kalfjes van hun, die bij hun geen verdere bestemming hebben, maar bij ons mooi hun leven voort kunnen zetten.

Dit jaar vieren zij hun 25 jarig bestaan.

Wat minder feestelijk is, is een dikke boete van het ministerie van landbouw, die zij in 2018 kregen, omdat zij het er niet mee eens waren, dat álle melkveehouders toen een deel van hun koeien weg moesten doen, omdat er teveel fosfaat in de Nederlandse grond zit. Onterecht, omdat er geen onderscheid gemaakt werd naar veedichtheid op je bedrijf. Terwijl een biodynamisch bedrijf in feite een voorbeeld is van hoe de landbouw op een gezonde manier ingericht kan worden. Maar ook na jaren van procederen tot aan de hoge raad zijn zij toch in het ongelijk gesteld. € 42.000,- moesten zij betalen. Zij vinden dit nog steeds onterecht en zo hebben zij dit maar gewoon openbaar gemaakt en vragen iedereen, om mee te helpen bij hun crowdfunding, zodat het leed wat meer gedeeld kan worden.

Daar zijn wij het helemaal mee ééns en wil je ook graag een stuk bijdragen, dan kan dat met een bijdrage op:
NL43 RABO 0115280774 t.n.v. Stichting Vrienden Zorgboerderij de Naoberhoeve.
Bijdragen graag onder vermelding van ’Crowdfundingsactie Naoberhoeve 25 jaar’.
Meer weten, kijk dan op:
www.naoberhoeve.nl/wp-content/uploads/2023/06/2023-naoberhoeve-crowdfunding.pdf

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode batavia- of kropsla't Leeuweriksveld
Palmkool't Leeuweriksveld
Paksoy of koolrabi't Leeuweriksveld
Tuinbonen óf peulen óf capucijners't Leeuweriksveld
Komkommer't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, stengelui, capucijners/peulen, andijvie, …

Seminar met het thema: Geld

14, 15 en 16 juli op ‘t Leeuweriksveld, begin vrijdagavond 20 uur.
Bij dit seminar zullen we proberen, het geld naar zijn wezen te doorgronden. Het begint ermee, om met een wakker bewustzijn helemaal los te komen van de bestaande maatschappijstructuren. In dit seminar willen we kennis vormen door het bewust samenbrengen van zuivere begrippen en zuivere waarnemingen. Het mooie aan deze methode is, dat hierbij het denken met het hart verbonden wordt. Wat betreft de waarnemingen beginnen we met een korte terugblik op het seminar van januari 2023.

Het Blauwe bessenseizoen begint al weer bijna

Daarom binnenkort:
Open dag op de Blauwe bessengaard
Zaterdag 22 juli van 11 tot 16 uur.

Lekker genieten van de blauwe bessen, zelf plukken en zien wat er nog meer groeit en rijpt in de gaard.

Eten wat de pot schaft

Zomerpauze in juni en juli

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Petitie

Crispr cas is een bepaalde vorm van sleutelen aan genen. In Europa wordt overwogen, om deze vorm van genetische manipulatie niet te hoeven etiketteren. Zodat je als consument dus niet weet of dit bij een ingrediënt in je voeding toegepast wordt. Er is een petitie gestart, om te zorgen, dat dit wél op het etiket moet staan:
gentechvrijvoedsel.petities.nl


Recepten

Palmkool met chilipeper, knoflook en olijven

bijgerecht voor 2 personen

400 gr palmkoolbladeren, 1 klein teentje knoflook, ½ rode chilipeper, 1 eetl olijfolie, 1 eetl olijven, zout & peper

Was de koolbladeren en sla ze droog. Snij de nerf uit de bladeren en snij het blad in repen. Pel en hak de knoflook. Snijd de peper overlangs, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij het vruchtvlees fijn. Roerbak de palmkool, peper en knoflook ca. 5 minuten in de olijfolie. Voeg een klein beetje water toe en smoor nog 10 tot 15 minuten tot de palmkool gaar is. Voeg eventueel tussendoor wat water toe om aanbranden te voorkomen. Schep de olijven erdoor en breng op smaak met zout en peper. Heerlijk als bijgerecht, maar ook door de pasta met geraspte oude pittige kaas.

Salade met grapefruit

2 el citroensap, 1 el olijfolie, 100 gr kwark, 2 el verse kervel, scheut appeldiksap, peper en zout naar smaak, zonnebloempitten, 1 krop sla, 0,5 grapefruit

Klop olijfolie, kwark, citroensap, kervel, appeldiksap, peper en zout door elkaar en zet in de koelkast. Rooster de pitten in een droge pan. Was de sla en pluk ze in stukjes. Schil de grapefruit. Snijd met een scherp mes het velletje eraf en snijd de partjes er tussenuit. Snijd ze in stukjes. Of haal de partjes grapefruit uit elkaar en snijd in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een salade. Bestrooi de salade met de pitjes.

Paksoi met brie en walnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 of een halve struik paksoi, een scheutje olijfolie, 100 gr brie in plakjes gesneden, een handvol gehakte walnoten, peper en zout

Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Stoof de paksoi in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de paksoi in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de stukjes walnoot kort in een droge koekepan en strooi ze over de paksoi met brie. Serveer meteen. Heerlijk bij pasta of een gekookte graansoort.

Komkommersalade

1 komkommer, 4 cherrytomaten, 1 theelepel gesnipperde rode ui, 1 eetlepel olijfolie, oregano, zout en peper naar smaak toevoegen

Was de komkommer en gebruik een spiraal-snijder (dunschiller met haaiebektanden)voor mooie slierten. Of snijd de komkommer in blokjes. Was de cherrytomaten en halveer. Maak een dressing van de olijfolie, peper en zout, oregano. Meng alle ingrediënten in een kom.

Courgette-tuinbonenlasagne

1 courgette, olijfolie, zout en peper, 250 ml bechamelsaus, 800-1000 gr ongedopte tuinbonen, 1 citroenen, 0,5 bosje munt, 2,5 takjes verse tijm, 250 g verse lasagnevellen, 250 g ricotta, 37,5 g Parmezaanse kaas, 37,5 g rucola
Voor de bechamelsaus: 20 g roomboter, 1 teen knoflook, 0,5 bos bosuien, 20 g bloem, 125 ml room, 125 ml groentebouillon

Verwarm de oven voor op 200˚C. Tuinbonen doppen: Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de midden-naad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen. De bonen in weinig water, in ongeveer 10 min. gaar koken. Snijd de courgettes in lange dunne plakken (kan m.b.v. een kaasschaaf), wrijf ze in met olie, bestrooi met zout en peper en bak ze in een koekenpan.

Maak de saus; laat in een braadpan de boter smelten. Pel en snijd de knoflook grof en voeg bij de boter. Snijd het witte gedeelte van de bosui in ringetjes en voeg toe aan de pan. Fruit, zonder te laten kleuren. Bewaar het bosui-groen voor garnering. Voeg de bloem erbij en laat de roux al omscheppend op laag vuur garen (de roux is eerst korrelig en is gaar wanneer hij weer een beetje gaat ‘lopen’). Voeg al roerend de bouillon en room erbij en laat binden tot een dikke saus. Verdun evt. met een extra scheut room of bouillon of water.

Roer de gare tuinbonen door de saus. Rasp de schil van de citroen boven de pan. Snijd de munt en tijm en voeg toe. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Schep een laag saus in de ovenschaal, leg hierop lasagnevellen en besmeer deze met ricotta. Rasp er Parmezaanse kaas over. Verdeel er nog een laag saus en courgetteplakken over. Herhaal alles nogmaals. Eindig met courgette, ricotta en Parmezaanse kaas. Bak de lasagne circa 20 minuten in de oven. Maak de rucola aan met citroensap, olijfolie, zout en peper. Snijd evt. het overgebleven groen van de bosui in schuine dunne ringen. Haal de lasagne uit de oven, snijd in stukken. Leg er bosui op en rasp er citroenschil over. Serveer met de rucola.

Bron: 24 kitchen

< terug naar overzicht