< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 28, 12 juli 2023

De Warmonderhof

Deze week mocht ik (Roos) een stukje schrijven voor in de brief, ik schrijf over mijn opleiding!

De Warmonderhof is een biologisch dynamische landbouw opleiding, het is een prachtige unieke plek waar elke dag van alles gebeurd! Ik heb zelf net het eerste jaar afgerond en ben al heerlijk aan het genieten van mijn vakantie.
Als ik terug denk aan dit jaar denk ik aan alle leerzame en prachtige ervaringen die ik heb mogen opdoen bij de Warmonderhof, en dat zijn er een hoop!

Het jaar werd opgedeeld in blokken, elk blok was ongeveer 8 weken waarin we de helft van de tijd in de middag praktijk liepen bij een van de bedrijven in de buurt, en de andere helft kregen we praktijkleren lessen. In de praktijkleren lessen leerden we dingen als trekker rijden, (heel veel trekker rijden) omgang met koeien, metaalbewerking en ook haalde ik mijn heftruckcertificaat! Als we praktijk liepen werden we opgedeeld in groepjes van ongeveer 3 en werden we bij een van de bedrijven ingedeeld. Warmonderhof zelf heeft een tuinbouwbedrijf, een akkerbouwbedrijf en een veehouderijbedrijf. Ook zijn er nog andere bedrijven in de buurt waar we praktijk konden lopen. Zoals bijvoorbeeld Twisk, een fruitteeltbedrijf. Daar verkopen mijn ouders trouwens de appelsap van in de winkel!

Mijn laatste praktijkperiode van dit jaar was bij het veehouderijbedrijf van Warmonderhof. Van deze periode heb ik echt genoten! Ik was heel erg benieuwd hoe het zou zijn om met koeien te werken omdat ik daar eigenlijk nog niks vanaf wist, en het nog nooit gedaan had. Joep (de veehouder) heeft ook een aantal kippen en varkens. Het is een gezellige boel! Voor de kippen hebben we deze periode een uitloop gemaakt zodat ze eindelijk naar buiten konden! Ze stonden namelijk al een hele poos binnen vanwege de vogelgriep.. Op de praktijkbedrijven lopen ook altijd 3e jaars rond, die kiezen aan het begin van het jaar een bedrijf en lopen daar het hele jaar elke middag praktijk.

(volgende week een deel 2 over de ochtenden en de weekopening op de Warmonderhof 🙂 )

Roos Kamphuis (dochter Wouter en Kathinka)

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode eikebladsla't Leeuweriksveld
Koolrabi't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels't Leeuweriksveld
Groenselderij óf sperzieboontjes't Leeuweriksveld
Komkommer of courgette't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, knolvenkel, komkommer/courgette, deel vd pakketten:boontjes, …

Seminar met het thema: Geld

14, 15 en 16 juli op ‘t Leeuweriksveld, begin vrijdagavond 20 uur
Bij dit seminar zullen we proberen, het geld naar zijn wezen te doorgronden. Het begint ermee, om met een wakker bewustzijn helemaal los te komen van de bestaande maatschappijstructuren. Bij het onderwerp ‘geld’ is de verleiding erg groot, om zich iets “uit te denken”. In de wetenschappen gaat het er echter niet om, zich iets uit te denken, maar om werkelijk te kennen. In dit seminar willen we kennis vormen door het bewust samenbrengen van zuivere begrippen en zuivere waarnemingen. Het mooie aan deze methode is, dat hierbij het denken met het hart verbonden wordt. Wat betreft de waarnemingen beginnen we met een korte terugblik op het seminar van januari 2023.

Eten wat de pot schaft

Zomerpauze in juni en juli

Open dag op de Blauwe bessengaard

Zaterdag 22 juli van 11 tot 16 uur. Lekker genieten van de blauwe bessen, zelf plukken en zien wat er nog meer groeit en rijpt in de gaard.

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60
23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Houd ons voedsel gentechvrij!

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Teken de petitie op https://gentechvrijvoedsel.petities.nl/


Recepten

Koolrabi met nieuwe aardappel uit de oven

300 gr nieuwe aardappelen, koolrabi, 2 tenen knoflook, 2 takjes rozemarijn, olijfolie, zout

Voorverwarm de oven op 200 graden. Snijd de boven- en onderkant van de koolrabi's en schil ze. Snijd de koolrabi in blokjes van ongeveer een vierkante centimeter. Verdeel de blokjes over een met bakpapier bekleed bakblik of in een ovenschaal. Strooi er zout en olijfolie over. Doe dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Maak met een sponsje de nieuwe aardappelen schoon, je hoeft ze niet te schillen. Snijd de nieuwe aardappelen in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakjes. Haal de rozemarijn van de takjes. Hussel de aardappelschijfjes in een kom met de stukjes knoflook, de rozemarijn, flink wat olijfolie en zout. Doe de schijfjes na 10 minuten bij de koolrabi op de bakplaat of in de ovenschaal en laat nog zo'n 25 minuten meeroosteren. Hussel alles halverwege om. Lekker met een saucijsje of gemarineerde gebakken tofu.

Krop rode sla met mosterdvinaigrette

1 (lente)uitje, 1 tl mosterd, 1 el azijn, 3 el extra virgine olijfolie, 1 thlpl agavesiroop, handvol fijngesneden peterseliebladeren (van de groenselderij), zout en peper

Pluk de slabladeren van de krop en doe in een bak met water. Schud ze een paar keer heen en weer en laat even staan zodat het zand naar de bodem kan zakker. Scheur de bladeren en laat uitlekken op een schone theedoek of in een vergiet. Snijd het uitje heel fijn. Pak een (jam)potje en doe daar de ingrediënten voor de vinaigrette in. Schud goed om er een geheel van te maken. Doe de sla in een kom en verdeel er de vinaigrette over.

Komkommer in het zoetzuur

1 komkommer, 150 ml appel-azijn, 150 ml water, 1 eetlepel rietsuiker, 1 theelepel zout

Meng de azijn, water, suiker en het zout in een steelpan. Verwarm dit op het fornuis. Zodra de suiker en de zout gesmolten zijn, proef of het naar smaak is. Zo nee, dan kun je meer water, suiker of azijn toevoegen totdat het smaakt zoals jij zou willen. Was vervolgens de komkommer en halveer deze. Schraap de pitjes eruit met een kleine lepel. Deze pitjes geven veel vocht af en zorgen ervoor dat het minder zuur wordt. Snijd de komkommer in kleine stukjes en doe deze in een goed schoongemaakte pot. Schenk vervolgens het azijn mengsel erover. Laat dit mengsel een paar uur intrekken. Deze zoetzure komkommer is een paar weken houdbaar en als je met schoon bestek het uit de pot schept, kan je het water en azijn mengsel nog een keer gebruiken! Lekker bij nasi.

Pasta met groenselderij

1 struik groenselderij, olijfolie, 3 ons pasta, 4 eetlepels tomatenpuree, peper en zout, 2 teen knoflook, 1 ui, 125 gr Parmezaanse kaas en/of 200 gr (vegan)gehakt

Was de groenselderij snijd de stelen en het blad in 2 cm stukjes. Roerbak de groente een paar minuten in olie. Doe er een scheutje water bij en laat de groente stoven tot ze bijna gaar is. Snijd de ui in stukjes en fruit in olijfolie op matig vuur tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Voeg dan de fijngesneden knoflook toe en laat even meebraden. Doe de groenselderij erbij. Doe de tomatenpuree erbij. Zet het vuur zacht en laat alles een kwartiertje garen. Breng op smaak met zout en peper en een scheutje zoete ketjap. Bereid de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Doe een scheutje olijfolie bij het water, dan plakt de pasta niet zo. Rasp de parmezaanse kaas en/of braad het gehakt rul in olijfolie in een koekenpan. Sommige mensen houden ervan als je alle onderdelen van dit maal apart serveert en mengen het graag zelf op hun bord. Je kunt ook alles in een pan mengen en serveren. De kaas apart erbij is wel 'sfeervol'.

Gemarineerde tofu

200 g stevige tofu, maïzena. Voor de marinade: 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1,5 eetlepels edelgist, 2 tenen knoflook, 1 theelepel tijm, 1/2 theelepel zout, 1/8 theelepel (versgemalen) peper.

Wikkel de tofu in een theedoek en leg er iets zwaars op. Laat tenminste 30 minuten staan. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer een centimeter doorsnee en bedek met een laagje maïzena. Bak vervolgens krokant in olie. Meng in een bakje de ingrediënten voor de marinade. Doe de tofublokjes bij de marinade in het bakje en schep goed om zodat alle blokjes bedekt zijn. Laat de tofu minstens 30 minuten tot een uur marineren. De 'tofeta' is nu klaar om opgegeten te worden.

< terug naar overzicht