< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 30, 26 juli 2023

Waarde

Het weer is omgeslagen. Wat zijn we daar blij mee. De planten zien er weer lekker fris uit en het begin is gemaakt om het watertekort aan te vullen. Vlak voordat de regen begon hebben we nog onze rogge laten dorsen en ook het stro droog naar binnen gekregen.

Sinds ik in de landbouw werk (vanaf 1989) ben ik elke keer geraakt, als het graan geoogst word. Het voelt zo ontzettend rijk, als al die duizenden soort van goudkleurige korrels op een grote hoop liggen. Graan heeft zijn waarde als een basisgewas voor de akkers en als basisvoedsel voor de mens.

Dat gevoel sloot mooi aan bij het thema van het seminar van twee weekenden geleden. We hebben de geschiedenis van het geld bestudeerd. Daar is interessant om te zien, dat in de oude, religieus bestuurde culturen, goud het aardse beeld was van de zonnekracht. Het werd in de tempels bewaard. En toen kwam een omslag: goud werd juist de basis van materiele waarde met alle gevolgen van dien. Terwijl je goud niet kan eten. Misschien zou het dus goed zijn, om aan het goud weer alleen een spirituele waarde te geven ipv een materiele en in de plaats van wat goud nu is, het graan te zetten. Wat meteen opvalt, is dat graan in tegenstelling tot goud een tijdelijke waarde heeft, want ook al kan het lang bewaard worden, vers heeft het toch zijn beste voedingswaarde. Dus ermee speculeren ligt ook niet in zijn eigen aard.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsberg- of kropsla't Leeuweriksveld
Venkel't Leeuweriksveld
Courgette't Leeuweriksveld
Tomaten óf cherrytomaatjes't Leeuweriksveld
Snijbiet óf andijvie't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, prei, courgette, snijbiet, deel vd pakketten:boontjes, …

Met vakantie?

Maak eens uw buren of de planten-water-gever blij met uw pakket. Vergeet niet erbij te vertellen hoe het pakket eruit ziet (o.a. de kleur en grootte van het krat), en wat erin zit (groente, fruit), zodat het bij het afhalen niet tot verwarring leidt
Maar u kunt natuurlijk ook aan ons doorgeven dat de levering tijdelijk gestopt moet worden, doe dit minimaal een week van tevoren.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand. Nu weer 30 augustus, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon,
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Houd ons voedsel gentechvrij!

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Teken de petitie op https://gentechvrijvoedsel.petities.nl/


Recepten

Salade van gerookte groenten

Het roken van groenten klinkt misschien ingewikkeld, maar het is ontzettend simpel én het voegt heel veel smaak toe aan je gerecht.

10 tl losse earl grey thee, 2 courgettes, in de lengte in dunne plakken, 4 penen, in de lengte doormidden, 2 stronken witlof, in partjes gesneden, 4 lente-uitjes, 200 g (cherry)tomaaten, (oud) brood, 125 g roomboter, sap van 1 citroen, 6 el goede olijfolie, 1 slakrop, 200 g mozzarella

Verwarm de oven voor op 200˚C. Bedek een grote ovenschaal met aluminiumfolie en strooi de thee er gelijkmatig op. Bedek met nog een laag folie en prik wat gaatjes in de tweede laag. Plaats de groenten erop (behalve de sla), breng op smaak met zout en peper en dek af met een derde laag folie. Plaats de ovenschaal op een laag pitje tot de schaal warm is en plaats dan 30 minuten in de oven. Snij ondertussen 8 lange croutons van het oude brood. Smelt de roomboter in een pan en bak de croutons om en om tot goudbruin en krokant. Besprenkel met zeezout. Meng het citroensap met olijfolie en een snufje zeezout in een (weck)fles. Doe de deksel op de fles en schud de ingrediënten goed door elkaar. Verwijder harde worteleinden van de krop sla. Scheur de slablaadjes los, was en droog ze. Plaats ze op een grote schaal. Haal de groenten uit de oven en verdeel over de sla. Voeg de mozzarella toe, schenk de dressing eroverheen en serveer met de croutons.

Courgetti met avocado-limoensaus

50 g pijnboompitten, 2 teentjes knoflook, 2 courgettes, 2 avocado's, sap van 1/2 limoen, 1 el olie, 1 tl gedroogde dragon, zout en peper naar smaak, 100 g parmezaanse of vegan kaas

Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een pan zonder olie op middelhoog vuur. Snipper de ui en hak 1 knoflookteentje fijn. Maak spaghetti van de courgettes. Dit kan met een speciale spiraalsnijder, dit is een apparaatje waarmee je mooie sliertjes kunt snijden van hardere groentes, maar je kunt het ook raspen met een grove rasp of met een keukenmachine. Verwarm de olie in een wok- of hapjespan. Fruit de gesnipperde ui en de fijn gehakte knoflook glazig. Voeg na een paar minuten de courgette toe en bak een paar minuten, af en toe omscheppend zodat ze nog wel wat bite hebben, maar door en door warm zijn. Maak ondertussen de avocadosaus door de twee avocado’s samen met het limoensap, het andere knoflookteentje en zout en peper naar smaak te pureren tot een romig sausje. Serveer de courgetti met de saus, de geroosterde pitjes en rasp er wat parmezaan of een andere pittige harde (vegan) kaas over. Ook heel lekker met nog wat geroosterde of meegebakken cherrytomaatjes of stukjes zalm.

Snijbiet

is een groente die door onze grootouders al werd gegeten. Naast het blad kunnen ook de bladstelen als groente worden gegeten. Gekookt of gestoofd doet de smaak denken aan spinazie. Bewaar snijbiet maximaal enkele dagen in de koelkast.

Stamppot snijbiet met spekjes/gerookte tofu

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 1 bos snijbiet, 125 gr rookspek of een pak gerookte tofu, 15 gr boter, 1 dl melk, peper en zout, (gedroogde) uitjes, nootmuskaat

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in weinig water met zout gaar. Bak de spekjes uit/Snij de tofu in blokjes en bak ze. Was de snijbiet en snijd de groente in smalle reepjes. Laat de groente uitlekken.

Verwarm de melk, stamp de gare, afgegoten aardappelen fijn en voeg zoveel warme melk toe dat een soepele puree ontstaat. Maak die op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep op het allerlaatst het spek/tofu en de snijbiet erdoor. Laat de stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Rooster de uitjes en serveer ze bij de stamppot.

Tomaten-roomsoep van verse tomaten

500 gr tomaten, ½ stengel bleekselderij, 1 prei, 2 worteltjes, 1 ui, 2 aardappelen, 1 laurierblaadje, beetje tijm, 1 eetl olie, klein handje peterselie, scheutje (slag)room of creme fraiche, versgemalen peper en zout, stokbrood, kruidenboter

Maak de groentes schoon en snijd ze in grove stukken. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Prei, wortel en ui 10 minuten zachtjes stoven in de olie. Voeg er 1,25 liter water bij en breng aan de kook. Voeg nu de tomaten, de aardappelen, de bleekselderij, de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep een half uurtje zachtjes koken. Laurierblaadje er uit halen en de soep pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg de peterselie en een scheut room toe. Nog eventjes aan de kook brengen. Serveer direct met versgebakken stokbrood besmeerd met kruidenboter.

< terug naar overzicht