< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 37, 13 september 2023

Veldvertelsels

Afgelopen donderdag heb ik voor de laatste keer dit seizoen gras gemaaid. De grasklaver, in april door de dan al 20 cm hoge winterrogge heen gezaaid, bleek tegen m’n verwachting in de extreme droogte van mei, juni en juli overleefd te hebben. En dat zonder ook maar één keer beregend te zijn! Hij was nu zover ontwikkeld dat ik het mooie weer graag wilde benutten om er nog een beetje wintervoer voor de koeien van te maken. Om de klaverblaadjes te sparen (die kunnen makkelijk afbreken, waarna je ze kwijt bent) is de massa maar één keer geschud. Het heeft 4 dagen lekker in de zon liggen drogen. Gisterochtend heb ik het op ruggetjes gelegd, alweer om de klaverblaadjes te sparen: terwijl het nog vochtig was van de dauw. In de middag kwam toen de loonwerker met zijn pers om er grote ronde kuilbalen van te maken.

Op een ander stuk, waar ook rogge stond, maar zonder grasklaver erin, heb ik na de oogst een groenbemester gezaaid met boekweit, facelia, zonnebloemen en goudsbloemen. De boekweit bloeit al een tijdje, maar het viel me op dat er nauwelijks insecten in zaten. Er fladderden alleen wat koolwitjes in rond. Vandaag was Floriaan de courgettes, die ernaast staan, aan het oogsten en hij kwam enthousiast terug: “de boekweit zit vol met bijen!” Opeens hebben die diertjes hem blijkbaar ontdekt. Vermoedelijk zit er na de regen van afgelopen nacht nu meer nectar in de bloempjes, ze roken vandaag ook duidelijk sterker.

Deze week gaan we de aardappels oogsten. Daarvoor komt de buurman met zijn grote bunkerrooier. Volgende week volgen dan de pompoenen; dat is altijd een feestje om al die prachtig gekleurde grote vruchten van het land te halen. We doen het samen met een 7e klas van het Parcivalcollege uit Groningen. Een mooi vooruitzicht.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Suikermais't Leeuweriksveld
Snijbiet't Leeuweriksveld
Venkel't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Bietjes, sla, koolrabi/paksoy, cherrytomaten, …


In het weekend van 29 sept tot 1 okt hebben we een groep jonge mensen te gast, die bij ons het Michaëlsfeest vieren. Op zondag 1 okt. wordt onze jaarlijkse preparatendag onderdeel van dit feest. U kunt zoals gebruikelijk hieraan meedoen, zondag vanaf 9:30 of 10 uur (precieze tijd volgt nog). We zullen samen een aantal biologisch dynamische preparaten maken, iets vertellen over de achtergrond ervan en wat waarnemingsoefeningen doen. Graag bij ons aanmelden, als je mee wilt doen.


Biologisch dynamisch dineren

Dit jaar doen we geen open dagen en dit soort dingen, maar als u nog wat meer wilt zien en proeven van ’t Leeuweriksveld, kom dan bij bio-dynamisch dineren. Op 16 september zijn nog plekken beschikbaar. Om 16 uur is er een rondleiding en vanaf 18 uur diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.


Recepten

Bonensalade met mais

1 potje zwarte bonen, 1 maiskolf, 1 avocado, platte peterselie, 1 rode paprika, citroensap, peper en zout, olijfolie

Snij de maiskorrels van de kolf. Laat de zwarte bonen uitlekken. Schil de avocado en snijd de vrucht in blokjes. Versnipper de platte peterselie. Verwijder de zaadlijsten uit de rode paprika en snijd in blokjes. Pers de citroen uit. Doe alle ingrediënten in een kom en voeg naar eigen smaak citroensap, zout, peper en olijfolie toe. Een mooie kleurrijke salade.

Sla met snijbiet-nerf

krop sla, olijfolie, zout en peper, 1 theelepel notenpasta, 1 eetlepel mayonaise, scheutje azijn, zonnebloempitten, nerf van de snijbiet

Was de sla en scheur het blad in stukken. Snijd het blad van de snijbiet van de nerf. Snijd de nerf in millimeter-stukjes. Maak de dressing door een scheut olijfolie te mengen met zout, peper, de notenpasta, de mayonaise en de azijn door elkaar te kloppen met een garde.
Meng de nerf, de sla en de dressing. Je kunt het snijbietblad door de sla doen of gebruiken voor een ander gerecht. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan en garneer daar de salade mee.

Curry met snijbiet en pindakaas

500 gr snijbiet, 1 teentje knoflook, 1 stukje gember, 1 ui, 2 aardappelen, scheutje olie, klein beetje komijn, snuf peper, 50 gr tomatenpuree, 2 el pindakaas, beetje zout

Was de snijbiet en snijd het blad van de nerven. Snijd de nerven in kleine stukjes en het blad in repen. Versnipper de ui en de knoflook. De aardappelen mogen in blokjes. Schil de gember en rasp het.
Fruit de ui in de olie. Voeg de knoflook en gember toe. Doe dan de aardappelen, komijn en peper erbij. Na een minuut de nerven, zout en ca 200 ml water. Laat ca 10 minuten inkoken, roer af en toe. Doe de tomatenpuree en pindakaas erbij. Roer goed zodat alles oplost. Dan kan het blad erbij. Kook zachtjes gaar. Als je gerecht nu nog erg nat is kun je de aardappelblokjes prakken om het geheel te verdikken.
Lekker met rijst en een salade.

Venkel-sinaasappelsalade

300 gr venkelknol, 1 sinaasappel, wat slabladeren, 1 eetl citroensap, 1 eetl sinaasappelsap, 1 theel sinaasappelrasp, 1 eetl mayonaise, 0,5 eetlepel tomatenketchup, 1 eetlepel yoghurt en/of 1 eetl slagroom, zout en peper, evt wat dille, handje zwarte olijven

Maak de venkel schoon en snijd in plakken. De harde kern aan de bodem mag worden verwijderd. Snijd de plakken in stukjes en besprenkel met citroensap. Rasp een beetje sinaasappelschil (heel oppervlakkig; het wit smaakt bitter). De sinaasappel mag in stukjes, dat hoeft niet zo precies. Mag wel natuurlijk; op you tube staan instructiefilmpjes. Maar uiteindelijk gaat het om de smaak…
Meng de slagroom, mayonaise, yoghurt, tomatenketchup, sinaasappelrasp en -stukjes goed door elkaar en breng op smaak met dille, zout en peper. Schep de saus door de venkel. Leg wat slabladeren op een bord en schep de venkel erop.
Garneer met wat sinaasappelstukjes en olijven.

Romige quiche met raapstelen

voor 4 personen
korstdeeg; 200 gr bloem, snufje zout, 100 gr boter.
Voor de vulling: ca 500 gr bladgroen; raapsteel, snijbiet, slabladeren, 3 eieren, 150 ml slagroom, 200 ml melk, zout en peper, 2 el olijfolie, nootmuskaat

Strooi voor het deeg de bloem in een kom, voeg een snuf zout toe. Snijd de boter er met twee messen door. Bewerk het mengsel met je vingers tot het kruimelig is. Voeg 4 eetl water toe en roer het erdoor met een mes met een ronde punt. Druk het deeg met je handen losjes bij elkaar, wikkel het in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een bakvorm. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm. Was het bladgroen en snijd in stukjes. Klop de eieren los met slagroom en melk en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het uitgelekte bladgroen over de taartbodem en besprenkel met een beetje olijfolie. Giet het eimengsel erover. Verstrooi wat nootmuskaat.
Bak een half uur in de oven.

< terug naar overzicht