< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 40, 4 oktober 2023

Michaëlsfeest

Behalve in Vrije school kringen is het Michaëlsfeest niet zo goed bekend. Maar het is gewoon een christelijk jaarfeest ter ere van de aartsengel Michaël. De datum, 29 september, is al in het oude Rome gekozen, toen een basiliek aan de engel Michaël gewijd werd. In de natuurtraditie is het ook een oogstfeest, eind september kunnen de laatste appels geplukt worden en het is dan ook een moment om te danken voor alles wat geoogst kon worden en moed te verzamelen om het donkere jaargetijde door te komen. Dat past dan ook weer mooi bij Michaël, die staat voor moed en kracht en de uiteenzetting met de draak.

Wij hadden dit weekend 40 enthousiaste Michaëlsfeestvierders te gast. Zij kampeerden op ons land en er gebeurde van alles op ons erf en op de brink. Overdag werden een aantal workshops gegeven, waaronder smeden, socratische gesprekken, kunst en muziek en Wouter gaf een workshop over onze omgang met eigendom. Zondagochtend werd onze jaarlijkse preparatendag ook een workshop. Met onze kampeergasten, mensen uit onze eigen kring en een groep Warmonderhoffers hadden we een grote groep van 20 mensen.
Bij het maken van de preparaten komen we ook altijd een michaëlisch element tegen: lukt het, om de “waaromvrager” in jou even aan de kant te zetten en gewoon te ervaren. Want voor het omgaan met de materie hebben we in deze tijd genoeg methodes ontwikkeld, maar die zitten ons soms lekker in de weg, als het gaat om de levens-, ziel- en geestkrachten te onderzoeken. We zijn mooi bezig geweest. We hebben de zes preparatenplanten: duizendblad, kamille, brandnetel, eik, paardebloem en valeriaan met elkaar bestudeerd en uiteindelijk vier preparaten gemaakt. De tijd vloog om en daarna ging iedereen met smaak aan de lunch. We hebben dit weekend echt genoten.

Zaterdagmiddag mochten we ook deelnemen aan de workshop smeden, áls al een keer een smidse op ons erf staat, kunnen we deze gelegenheid niet aan ons voorbij laten gaan. Heel boeiend, hoe je van een hard stuk ijzer van alles kan maken. Alle klassieke elementen: aarde, water, lucht en vuur, worden gebruikt bij dit ambacht.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Bospeen't Leeuweriksveld
Andijvie't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof't Leeuweriksveld
Suikermais't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Bietjes, raapstelen, koolrabi, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Heb je appels, peren, kweeperen of mispels over waar je niets mee doet?

Word dan appeldonateur bij Mooyland Cider! In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvang je een fles cider retour. Ook appels en (stoof)peren die je zelf niet lekker vindt zijn vaak juist heel geschikt voor het maken van cider. Mooyland uit het Drentse Benneveld maakt cider om oude fruitrassen en hoogstamboomgaarden te behouden. Tevens herstelt en onderhoudt Mooyland landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en natuurlijk ook boomgaarden. Zo maken zij het landschap weer mooi. Kijk op hun website op welke dagen je je appels en peren kunt komen brengen.
www.mooyland.nl/appeldonateur


Recepten

Tips voor knolselderij

Aardappel-knolselderijballetjes

400 gr knolselderij, 200 gr aardappelen, 1 citroen, 20 gr bloem, 1 ei, 50 gr paneer-meel, peper en zout, frituurvet of olie

Aardappelen en knolselderij schoonmaken en in stukje snijden. De knolselderij met citroensap inwrijven om verkleuring tegen te gaan. Aardappel en knolselderij beetgaar koken. De knolselderij samen met de aardappelen pureren, op smaak brengen met peper en zout en hier balletjes van vormen. Haal deze balletjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopt ei en de paneermeel. Laat drogen.
Bak de aardappel-knolselderijballetjes in heet frituurvet of in een koekepan met olie goudbruin.
Het binnenste blad van de selderij kan ook gebruikt worden: heel fijn snijden en door de puree mengen, daarna verdergaan met het recept.

Pasta met worteltjes in kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

150 gr (wokkel)pasta, 300 gr wortel, 2 tenen knoflook, een scheut (zonnebloem)olie, ½ theel. sambal, een scheutje ketjap, 50 gr geraspte kaas, 75 gr of 1 bakje smeerkaas, een bosje peterselie

Kook de pasta in water met een beetje zout. Snijd de wortels in kleine stukjes. Pers de tenen knoflook. Roerbak de knoflook met de wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal en ketjap toe. Meng al roerende de smeerkaas door de worteltjes totdat de smeerkaas gesmolten is.
Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

Andijvie in roomsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 krop andijvie (400 gr gesneden), 100 ml melk of slagroom, 15 gram boter, ½ eetl maizena, zout en nootmuskaat naar smaak

Was de andijvie goed in ruim water, laat uitlekken en snijd de andijvie in reepjes. Breng in een pan een bodempje water met wat zout aan de kook. Doe de andijvie in de pan en laat in 15 minuten slinken, roer af en toe. Voeg daarna de melk/room en de boter toe. Leng de maizena aan met een beetje kookvocht en bind hiermee de saus.
Maak op smaak met zout en nootmuskaat.

Kleurige groentemix met mais

2 suikermaiskolven, 1 potje zwarte of groene linzen of bonen, 1 prei, in ringen of een paar stengels paksoi, in reepjes, 1 ui, gesnipperd, 2 wortels, in dunne schijfjes, een scheut olijfolie, 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano, peper en zout, 3 el gehakte peterselie

Kook de maïskolven in het blad in een ruime pan met water en snijd de korrels van de kolven. Roerbak de wortelschijfjes met ui, prei of paksoi in olie. Voeg de gekookte maïskorrels, de uitgelekte linzen/bonen met de kruiden en peper en zout toe.
Verwarm het geheel tot het goed heet is en serveer deze kleurige mix met rijst, een ander graan of met een vers afgebakken pita of ciabatta broodje.

< terug naar overzicht