< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 42, 18 oktober 2023

Herfstgezichten

Deze week zijn de kippen weer naar de bessengaard verhuisd. Daar is zowat al het fruit inmiddels geoogst en kunnen ze nog mooi tussen de struiken scharrelen. Dat moet altijd vroeg in de ochtend gebeuren, zodat alles klaar is, voordat de staldeur opengaat. Altijd even een klus, maar nu werden we beloond met een hele mooie herfstochtend: een laag mist op de weilanden, de lucht een beetje heiig, zodat je de zonnestralen kon zien, die tussen de bomen doorkwamen. Heel veel dauw op het land, en op het gras verder van het erf af zelfs een beetje vorst. (goed nieuws voor de boerenkoolliefhebbers!)

Dit jaar hebben we op veel plekken als groenbemesters zonnebloemen, boekweit en phacelia ingezaaid, en de zonnebloemen beginnen nu nog volop te bloeien, een mooi gezicht aan het einde van het seizoen, als de akkers langzaam leger worden.

Op het land, waar de aardappels stonden, is nu rogge ingezaaid. Die is inmiddels al weer aan het kiemen, en het blijft bijzonder: maar de kleur van de sprietjes is donkerrood. Een mooie zwarte akker met rode rijen graan. Een strook ernaast is nog vrij en daar willen we een proef met een oud tarwe ras doen: Ommelander tarwe. We willen eigenlijk ook testen, of zo’n oud tarwe ras dan net zo goede voedingswaarde heeft als bv spelt of emmer, want het voordeel van een tarwe ras is namelijk, dat de korrels bij het dorsen al vanzelf uit het kaf komen en dan hoeven we met zo’n partij graan niet weer ergens heen, om het te laten pellen. Zo ben je in de herfst ook al weer met het oogsten van volgend jaar bezig.

In de kas waar de komkommers stonden, is nu alles vol geplant met winterpostelein en veldsla en de bladgewassen buiten op de akker komen zo langzaam aan het einde. Dan is het ook aan de tijd om de potstalmest uit de koeienstal te halen, dat als het écht koud en nat wordt, de koeien naar binnen kunnen, zodat ze weer aan hun winterwerk kunnen beginnen: het produceren van een nieuwe lading mest.
Dat is dan niet alleen een herfstgezicht, maar ook een geurbeleving: als de koeien weer op stal staan, kun je dat op het erf al ruiken.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Palmkool't Leeuweriksveld
Andijvie't Leeuweriksveld
Rode bieten't Leeuweriksveld
Groenselderij't Leeuweriksveld
Rode paprikaEcoveg, Erica

Volgende week verwacht:

Pompoen, prei, groene kool, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 25 oktober, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Gezocht

Een paar struikjes Wilde gagel, om bij de vijver te planten. Heb je iets voor ons, meld het dan op info@leeuweriksveld.nl, of bel 0591-381445


Recepten

Rode paprika met (rode) rijst

150 gr rode rijst, 300 ml passata, 1 ui, 1 rode paprika, 75 gr shii take, olie, 2 ons (soja)gehakt

Pak een pan met een dikke bodem en breng de rijst, met peper en zout, aan de kook in de passata. Kook zo’n 20 minuten op zacht vuur en laat de laatste 5 tot 10 minuten nagaren van het vuur af. Fruit het gehakt rul in olie. Fruit de ui met de in stukjes gesneden rode paprika apart. Doe op het laatst nog twee minuten de gesneden shi i takes erbij. De steeltjes niet, die blijven taai. Meng alles tot een gerecht.
Een gebakken ei smaakt hier goed bij.

Bieten uit de oven

ca 200 gr rode biet, balsamicoazijn, een potje tapenade, een handjevol walnoten, olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bieten. Snijd ze in dunne plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een ovenschaal. Mix de bieten met een scheut olijfolie en een scheutje balsamico. Hussel alles goed door elkaar. Zet de bieten in de oven en rooster ze ca 20 minuten. Rooster ondertussen de walnoten in stukjes in een droge koekenpan. Als de bietjes klaar zijn, meng je er een potje tapenade door. Serveer ze met de geroosterde walnoten.
Lekker met een gemengde bonensalade en basmatirijst.

Met sojasaus geroerbakte andijvie

1 krop andijvie, beetje zout en peper, 1 eetlepel sesamzaad, scheut sojasaus, roomboter, olijfolie

Snijd de andijviekrop in vieren en was het zand eruit. Laat zoveel mogelijk water eruit lekken. Snijd de kwarten in dunne reepjes. Zet een koekenpan op het vuur en rooster de sesamzaadjes. Dat gaat vrij snel, dus blijf erbij. Als de eerste zaadjes beginnen te springen haal je de pan weer van het vuur. Bewaar de geroosterde zaadjes en zet de koekenpan weer op het vuur.
Smelt een klont boter, doe er wat olijfolie bij en roerbak de andijvie. Doe er een scheut sojasaus bij. Je kunt dit kort doen, dan houd je nog wat knapperige groentes over, maar je kunt de andijvie ook goed laten slinken. Smaken verschillen. Doe er wat zout en peper bij. Serveer met geroosterd sesamzaad.
Puree van aardappel smaakt hier goed bij.

Palmkoolsoep met kokosmelk

1 ui, 1 theelepel korianderpoeder, peper, 2 teentjes knoflook, 250 gr palmkool, bouillonpoeder, 1 blikje kokosmelk, beetje citroensap, 0,5 liter water, bouillonpoeder

Snipper de ui. Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en een klontje roomboter en fruit hierin de ui met peper en de koriander. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Snijd het blad van de nerf van de palmkool. Snijd de nerf in hele kleine stukjes (anders krijg je allemaal draadjes in de soep).
Snijd het blad in reepjes. Voeg de knoflook en gesneden palmkool (blad en stukjes nerf) toe aan de pan en bak ongeveer 5 minuten mee. Voeg het water toe en kook de groenten ongeveer 10 minuten. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe. Breng op smaak met bouillonpoeder en een beetje citroensap. peper en zout.
Serveer de soep met de blaadjes van peterselie of fijngesnipperde brandneteltopjes.

Ovenschotel met paprika en groenselderij

3 stengels groenselderij, 1 rode paprika, 150 g courgette, 150 g aubergine, 250 g (vegetarisch)gehakt, gemalen zwarte peper, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1/2 el gehakte peterselie, enkele naaldjes rozemarijn, 1 el oregano, 1 tl komijnpoeder, 2 el tomatenpuree of 1/2 dl gezeefde tomaten, 2 el bloem, 1 dl (groenten)bouillon, 1 ei, 100 g oude kaas

Was de selderij en snij in stukjes. Was de courgette en aubergine en snij in plakken van 1 cm dik. Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes. Bak de groenten heel even in weinig olijfolie aan beide kanten. Fruit ui en knoflook in een braadpan en voeg daar het verkruimelde gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, oregano, komijn en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen. Leg een laag groente in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente. Maak van bloem, bouillon en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Rasp de kaas erover.
Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C.
TIP: als je lasagnebladen of andere pasta toevoegt, heb je een iets voedzamere maaltijd.
Bron: Odin

< terug naar overzicht