< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 43, 25 oktober 2023

Bedrijfsuitje

Afgelopen maandag zijn we met (bijna) alle mensen, die in welke vorm dan ook een werkende bijdrage leveren aan ’t Leeuweriksveld, op stap geweest. Op zo’n moment zie je dan ineens, hoeveel mensen ’t Leeuweriksveld mogelijk maken! Want als we hier een keer met tien mensen bij de pauze zitten, is dat al veel, maar omdat er ook veel mensen zijn, die ergens in de week op een moment hun werk doen, zijn het met elkaar meer dan twintig mensen.
Na een kleine ontvangst hier gingen we naar Dronten, naar de Warmonderhof. Waar Roos op de opleiding zit, en Floriaan, oud stagiair bij ons, en nu medewerker, opleiding heeft gedaan. Zo kregen we dus ook een rondleiding van hun twee. Wat wel mooi is, omdat zij de opleiding echt van binnenuit en van de leerlingenkant kennen.

We kregen een korte inleiding over het idee van: Leren (vaklessen in het schoolgebouw), Wonen: je woont intern met een groep studenten uit verschillende jaargangen in een huis, je kookt en eet met elkaar en studenten verzorgen ook de bijzondere momenten op school, zoals jaarfeesten, het afstuderen enz. en tenslotte: Werken: bij de Warmonderhof horen een tuinbouw- een akkerbouw- en een veebedrijf. Daar is het leren in de praktijk. We liepen langs de tuin, door de kas, naar de koeienstal en op de akker konden we nog net een stukje kooloogst zien, waar de witte en rode kolen in kuubskisten naar de bewaring gingen, net vers gesneden.
Het Hofwinkeltje was dicht, maar we konden even door de ramen gluren en herkenden veel producten, die ook in onze winkel staan. Roos en Floriaan kwamen steeds bekenden tegen, want ook al is het nu herfstvakantie, de planten en dieren staan dan niet even een week stil en zo zijn er altijd mensen, die doorgaan.

Deze bijzondere opleiding bestaat al sinds 1947 en zowat over de hele wereld zijn er Warmonderhoffers, die of zelf een bedrijf zijn begonnen, of ergens meewerken. Zo kan de biologische landbouw zich toch mooi uitbreiden.
Na de rondleiding gingen we dineren in de hofzaal. Een lekker menu met zoveel mogelijk ingrediënten van eigen land, we smulden ervan. De stemming zat er goed in, toen we in de avond weer naar huis reden.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Pompoen't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Venkel't Leeuweriksveld
Andijvie't Leeuweriksveld
Radicchio/div sla   't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Groene kool, (bos-)peen, …

Mantradans Dansen van Universele Vrede

Zondag 26 november 13-16:30uur € 15,- pp.

Op ’t Leeuweriksveld, met Eleonora.
“Vrede lijkt in deze wereld niet altijd vanzelfsprekend, maar ze is er zeker wel, wanneer wij haar de kansen ons hart geven.”
Samen zingen en bewegen, met life muziek. Welkom in de kring!
Graag aanmelden bij Eleonora: etmhelderman@gmail.com

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand: 29 november, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
De volgende datum is: 29 november.

Biologisch dynamisch dineren

Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur.
€ 27,50 per persoon.
Let op: bd-dineren op 4 november zit vol. Maar we gaan het volgend jaar ook weer organiseren.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Nieuwe start voor de Vrije school-peuterklas, wie helpt mee?

Afgelopen zomervakantie heeft de stichting die de enige antroposofische peuterspeelzaal in Emmen beheerde, onverwachts besloten om de stekker eruit te trekken. Gelukkig is er een enthousiaste groep ouders en hun peuterjuf, die door willen starten. Zij willen een eigen stichting opzetten. Er zijn genoeg aanmeldingen voor de klas, zodat deze meteen goed kan draaien, ook op financieel vlak, maar voor de oprichting en de eerste tijd is een startkapitaal nodig en daarvoor is deze actie. Meer weten: kijk op: https://www.doneeractie.nl/help-de-peuters-terug-naar-school/-83276


Recepten

Recept voor een sladressing

3 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 eetlepel appelazijn of balsamicoazijn, 1 theelepel mosterd, 1 teentje knoflook, zout en peper, evt een scheutje agavesiroop

Plet een teentje knoflook plat met het heft van een mes en snij zeer fijn. Klop met een garde in een kommetje de azijn, mosterd en knoflook. Doe de olie erbij en blijf kloppen; zo wordt de dressing een mooi geheel. Breng op smaak met zout en peper en klop er naar wens een scheutje agavesiroop (of honing of suiker) doorheen. Giet de dressing vlak voor het serveren door de sla.
Extra tuinkruiden erbij of een gekookt eitje, een fijngesneden augurk of wat kappertjes, een eetbaar bloemetje of een geraspte wortel; sla kun je op allerlei manieren 'opleuken'.

Geroosterde pompoenblokjes

1 pompoen, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak, kruiden zoals rozemarijn, tijm of komijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder de zaden en vezels met een lepel. Tot en met november hoeft het niet, dan is de schil nog vers, maar daarna moet je de schil verwijderen bijvoorbeeld met een dunschiller. Snijd de pompoen in blokjes van ca 2 cm. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olie. Voeg zout en peper toe en de gekozen kruiden. Hussel alles goed door elkaar.
Rooster 25 tot 30 minuten in de oven of tot de blokjes zacht zijn en lichtbruin aan de randen.
Serveer als bijgerecht; bijvoorbeeld bij een salade of een pasta.

Prei-aardappelsoep

2 preien, 3 grote aardappelen, 1 liter water, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, room

Snijd ‘het kontje’ van de prei en daarna in de lengte doormidden en was het zand ertussenuit onder een zacht lopende kraan. Snijd de prei in dunne ringen, ook het bladgroen. Verhit olijfolie in een soeppan en bak de prei zachtjes tot glazig.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg toe aan de prei. Doe er 1 liter water bij en bouillonpoeder naar smaak. Laat zachtjes sudderen, ca 20 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor het serveren wat slagroom toe.
Je kunt wat bladgroen apart houden, heel fijn snijden en gebruiken als garnering.

Geroosterde knolvenkel

2 knolvenkel, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, 100 gr geraspte kaas, citroensap, dille of peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de stelen en 'het kontje' van de knollen. Snijd de knol doormidden en verwijder de harde kern. Was het eventuele zand eraf en snijd de venkel in dunne plakjes. Meng de olijfolie met wat citroensap en zout en peper.
Leg de venkel op een met bakpapier beklede bakplaat en hussel de olie door de plakken. Rooster 20 tot 25 minuten. Garneer met de geraspte kaas en eventueel wat kruiden.
Lekker bij een puree en gebakken tofu.

Andijviestamppot

1 krop andijvie, 1 kg aardappelen, 100 ml melk, 75 gr roomboter, zout en peper, 2 ons spekjes

Schil de aardappelen en was ze. Kook ze in een laagje met licht gezouten water tot ze zacht zijn (prik erin met een vork; meestal na ca 20 minuten). Verwarm de melk en de boter in een kleine pan. Giet de gekookte aardappelen af en stamp ze fijn met het boter mengsel. Je kunt dat ook doen met een staafmixer.
Was de andijvie en snijd het blad in fijne reepjes. Roer de andijvie door de puree. Breng op smaak met zout en peper.
Bak de spekjes en serveer de stamppot met de spekjes er bovenop.

Andijviesalalde met appel en walnoten

1 krop andijvie, 2 appels, 100 gr walnoten, 100 gr blauwe kaas, zout en peper, balsamico azijn, olijfolie

Was de andijvie en snijd het blad in fijne reepjes. Laat uitlekken (op een theedoek of in een vergiet). Was de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes. Als je onbespoten appels gebruikt hoef je ze niet te schillen.
Hak de walnoten in stukjes. Doe vier eetlepels olijfolie in een kom en klop er een eetlepel balsamicoazijn doorheen. Doe de andijvie erbij en hussel het met de appelschijfjes en walnoten door elkaar. Doe er nog wat zout en peper naar smaak bij.
Verkruimel de blauwe kaas over of door de salade.

< terug naar overzicht