< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 44, 1 november 2023

Seizoensgroente

Eind oktober is het dan echt waar: de zomergroentes komen aan hun eind voor dit jaar. Er liggen nu nog de laatste boontjes in de winkel, maar de planten zijn al uit de grond. Ook de tomatenplanten zijn bruin, met af en toe nog en rood tomaatje eraan, tijd voor de “wintersmaken” Zoals de boerenkool, spruitjes en knolselderij. Voor verwarmende avondmaaltijden.

Heeft u al langer een groentepakket van ons, dan bent u natuurlijk al goed bekend met de groentes van het seizoen, maar als je in de (web)winkel in de groenteafdeling staat, dan is er meestal (bijna) een compleet assortiment, onze eigen groentes en dan aangevuld met producten van collega’s en van de groothandel. Dan kun je in feite altijd alles krijgen, want er zijn nu bv. ook blauwe bessen ingevlogen uit Argentinië (ook biologisch, maar die hebben we niet in onze winkel).

Ik heb even op de website van VELT (vereniging ecologisch leven en tuinieren) gekeken, daar hebben ze een mooie seizoenskalender voor groenten en fruit. Dan is het leuk om te zien, dat we in de maand oktober de grootste keuze in groente en fruit uit eigen land/tuin hebben. Zoals we zelf al zagen, zijn er in begin van de maand nog volop zomergroentes en begint tegelijk de oogst van de bewaargroenten, dus de maand van de oogst klopt wel.

En tenslotte heb je ook nog het weer. Zo is er nu nog volop broccoli uit Nederland, maar als er een paar nachten met nachtvorst komen, is dat ineens voorbij.
Wil je zelf de kalender van VELT ontvangen, hier is de link:
Velt vzw (list-manage.com)

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bospeen't Leeuweriksveld
Yacon't Leeuweriksveld
Koolrabi't Leeuweriksveld
Boerenkool't Leeuweriksveld
TomatenVahl bio, IJsselmuiden

Volgende week verwacht:

Groene kool, rode biet, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 29 november, 18 uur op ’t Leeuweriksveld.
(H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Herfstactie stijgbeelden van Roelant de Vletter

Doe jezelf of een ander een bijzonder cadeau: wordt S (stijgbeeld) O (onderzoeks) V (volger). Stuur mij een email met “SOV kado” en het email adres, dan stuur ik het vier weken op. In de hoop dat de interesse wordt gewekt. Het gaat er per slot om dat we bewustzijn krijgen voor het feit dat het over levenskrachten gaat bij de gezondheid. En niet alleen over vitamines, nutriënten, mineralen enz
roelantdevletter@gmail.com

Mantradans Dansen van Universele Vrede

Zondag 26 november 13-16:30uur € 15,- pp.
Op ’t Leeuweriksveld, met Eleonora.
“Vrede lijkt in deze wereld niet altijd vanzelfsprekend, maar ze is er zeker wel, wanneer wij haar de kans en ons hart geven.”
Samen zingen en bewegen in kringdans, met life muziek. Welkom in de kring!
Graag aanmelden bij Eleonora: etmhelderman@gmail.com

Nieuwe start voor de Vrije school- peuterklas, wie helpt mee?

Afgelopen zomervakantie heeft de stichting die de enige antroposofische peuterspeelzaal in Emmen beheerde, onverwachts besloten om de stekker eruit te trekken. Gelukkig is er een enthousiaste groep ouders en hun peuterjuf, die door willen starten. Zij willen een eigen stichting opzetten. Meer weten: kijk op:
https://www.doneeractie.nl/help-de-peuters-terug-naar-school


Recepten

Tomatensoep

2 tot 3 ons tomaten; 1 ui, 2 teentjes knoflook, klein stukje gember of gemberpoeder, 2 eetlepels olijfolie, 0,5 liter water, zout en peper, kruiden naar keus zoals gedroogde peterselie en/of gedroogde basilicum en/of tijm, en/of oregano, scheutje sojasaus, naar wens een scheutje slagroom

Als je de velletjes van de tomaten niet in de soep wilt, kun je ervoor kiezen om ze onderaan kruisvormig in te snijden en kort onder te dompelen in kokend water. Anderen houden er juist van om alle vezels mee te nemen. Dan kun je de tomaten gewoon in blokjes snijden.
Snijd de ui fijn, plet de knoflook en snijd fijn. Rasp de gember. Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Naar wens kun je er nog een klontje roomboter bij doen. Fruit de ui glazig en voeg dan de knoflook en de gember toe. Laat een minuutje mee fruiten. Doe de tomatenstukjes erbij en braad even mee. Voeg alvast wat zout en peper toe. Giet een halve liter water bij de pan en breng aan de kook. Laat op een zacht vuur ca 20 minuten sudderen. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg een scheutje sojasaus toe en proef. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de gedroogde kruiden. Vers mag natuurlijk ook, maar dat is wat lastiger in deze tijd van het jaar.
Bij het serveren kun je een scheutje slagroom toevoegen.

Yacon-salade

1 yacon-knol, 1 wortel, 1 appel, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels honing of agavesiroop, 1 eetlepel olijfolie, een handvol gehakte noten (bijv walnoten of amandelen), zout en peper naar smaak

Schil de yacon-knol en snijd deze in dunne plakjes of kleine reepjes (julienne). Doe in een kom en besprenkel direct met citroensap om verkleuring te voorkomen. Was de wortel en snijd deze ook in dunne plakjes of reepjes. Was en snijd de appel in kleine blokjes en meng met de yacon en wortel. Maak de dressing in een aparte kom: meng honing, olijfolie, zout en peper. Giet de dressing over de yacon salade en meng alles goed door elkaar. Strooi de gehakte noten over de salade als garnering.
Lekker bij gebakken aardappelen met bijv rode kool.

Gestoofde koolrabi

koolrabi, 2 eetlepels boter, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 kopje groentebouillon, zout en peper, ter garnering gedroogde peterselie

Hak de ui en knoflook fijn. Verhit de boter in een pan en fruit de ui zacht. Voeg de knoflook toe.
Schil de koolrabi en snijd de knol in blokjes. Voeg de blokjes toe aan het ui-mengsel en bak ze een paar minuutjes mee tot ze wat beginnen te bruinen. Giet het kopje bouillon over het mengsel en laat 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen. Dan is de koolrabi zacht. Breng op smaak met zout en peper en voeg voor de garnering wat peterselie toe.
Lekker met een roomsausje, aardappelen en een salade.

Boerenkoolchips

ca 500 gr boerenkool(of minder, hoeveelheid naar wens), 2 eetlepels olijfolie, zout en peper, optioneel: knoflookpoeder, paprikapoeder, parmezaanse kaas, chilipoeder

Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de boerenkool en verwijder de harde stelen. Scheur de bladeren in stukken van ca 5 cm. Dep de bladeren droog met een theedoek. Meng de boerenkoolblaadjes met de olijfolie, zout en peper. Voeg andere kruiden naar smaak toe. Leg de blaadjes op een bakplaat en bak ze 10 tot 15 minuten tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
Lekker als bijgerecht of als 'gezonde' snack

Thaise wortelballetjes

voor 10 balletjes ongeveer 175 gram ongekookte granen (couscous, basmatirijst), 125g wortelen, 2 bosuitjes of sjalotjes, 0,5 1 el pindakaas, 0,5 el tomatenpuree, 0,5 tl sambal oelek, 0,5 eetlepel currypoeder, 0,5 eetlepel geraspte gember, 0,5 teen knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes

Kook de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was en rasp de wortelen. Versnipper de bosui of de sjalotjes. Plet het teentje knoflook en snijd fijn. Doe het gare graan, de geraspte wortelen, met de uitjes in een kom. Meng goed.
Doe de kruiden erbij en kneed alles goed met je handen, alsof je deeg kneed voor een brood. Alles moet aan elkaar gaan plakken en een geheel worden. Rol met je handen (een beetje nat maken helpt) balletjes. Verhit een scheut olijfolie in een goede koekenpan en bak de balletjes goudbruin. Schud de pan regelmatig heen en weer zodat de balletjes egaal kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer met een chili- of sojasaus, bij aardappelpuree en een salade.

Bron: Velt

< terug naar overzicht