< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 47, 22 november 2023

Laatste oogst binnenhalen

We hebben al wat nachtvorst gehad, maar toch stond nog veel op het land. Een paar graden vorst is voor de meeste niet winterharde gewassen niet zo erg, maar met het oog op de naderende winter is het toch goed om zo langzaam alles naar binnen te halen. Zo zijn nu alle rode en gele bieten en de knolselderij geoogst, witte kool en groenlof zijn ook van het land gehaald. De gewassen onder de grond zoals yacon en lichtwortel kunnen wat meer hebben en daar is de oogst begonnen, maar nog niet klaar.

Ondertussen ziet de wereld nu echt herfstig uit. Ook de eiken rond de boerderij zijn nu mooi geel, de bessengaard heeft nog veel plekken met rode bladeren, en op de groenbemesterpercelen bloeien nog steeds een paar zonnebloemen. Bij ons huis staat een klimroos, die staat volop in bloei en ook de winterjasmijn heeft al weer veel gele bloemen. Met als achtergrond een hemel, die soms helemaal grijs is, maar waar toch de zon steeds even doorbreekt hebben we een paar mooie einde- herfst- dagen achter de rug. En kunnen ons weer gelukkig prijzen, dat we onze groentes zonder machines kunnen oogsten. Want met al het water is het voor boeren met grote percelen echt een klus om alles op tijd uit de grond te krijgen.

Op de akker, die met de paarden geploegd is, heeft Wouter met de hand rogge ingezaaid en is de akker weer geëgd met de paarden. Ze hadden er nog steeds zin in en het eggen komt iets minder precies dan het ploegen, dus dat was voor paarden en menner een makkelijkere klus. Daarnaast zijn we ook al weer bezig met het nieuwe jaar, want we hebben weer een mooie partij biologische bloembollen ingeslagen, die ook te koop zijn. Mooi en goed voor mens en natuur.
Er zijn zakjes met narcissen en kleine tulpjes, die allebei ook nectar hebben, elke soort € 15,95 per 25 bollen. Ook een insectenmix van vroege voorjaarsbloeiers, € 17,95 voor 50 bolletjes. Bij ons in de winkel te koop, of ook te bestellen.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Witte kool't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Gele bietjes't Leeuweriksveld
Paksoyvia Udea
Komkommer   via Udea

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, aardpeer, boerenkool, …

Mantradans Dansen van Universele Vrede

Zondag 26 november 13-16:30uur € 15,- pp.
Op ’t Leeuweriksveld, met Eleonora.
Samen zingen en bewegen in kringdans, met life muziek. Welkom in de kring!
Graag aanmelden bij Eleonora: etmhelderman@gmail.com

Nieuwe start voor de Vrije school- peuterklas, wie helpt mee?

Afgelopen zomervakantie heeft de stichting die de enige antroposofische peuterspeelzaal in Emmen beheerde, onverwachts besloten om de stekker eruit te trekken. Gelukkig is er een enthousiaste groep ouders en hun peuterjuf, die door willen starten. Zij willen een eigen stichting opzetten. Meer weten: kijk op:
https://www.doneeractie.nl/help-de-peuters-terug-naar-school

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: 29 november, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Bami met witte kool

200 gr pasta (bijv Trenette uit de boerderijwinkel), ½ witte kool, 1 ui, 2 tenen knoflook, 6 plakjes ontbijtspek of 100 gr champignons, 3 eetlepels bamikruiden, 1 eetlepel ketjap manis, zout en peper, 2 eieren, olie, beetje bouillonpoeder

Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en meng er een paar druppels olie door. Doe de eieren in een pannetje met water en breng aan de kook. Spoel na 5 minuten af met koud water en pel ze. Verhit een grote koekenpan of hapjespan met wat olie en bak de eieren totdat ze beginnen te kleuren. Pel en snipper de ui en de knoflook.
Veeg de koekenpan schoon met wat keukenpapier, verhit weer een scheutje olie en fruit de uien. Voeg na een minuut of 5 de knoflook toe. Rol de plakjes ontbijtspek op en snijd de rol in kleine stukjes. Bak dit (reepjes) mee met de uien. Doe er wat bouillonpoeder bij. Als je geen spek gebruikt, snijd dan de paddenstoelen in plakjes en fruit mee met de ui. Voeg zout en peper toe. Snijd de kool in vier parten en snijd de helft van de kool in dunne reepjes (verwijder de harde kern). Verhoog het vuur en voeg de reepjes toe aan het ui mengsel en roerbak mee tot de kool zacht is, na ca 15 minuten.
Roer de bamikruiden erdoor en de pasta. Breng verder op smaak met een scheut ketjap. Verwarm op laag vuur, totdat de bami door en door warm is.
Serveer de bami met de eieren en eventueel (om het feest compleet te maken) gefrituurde uitjes, augurken, kroepoek en sambal.

Prei-aardappelsoep

2 prei, 1 pond aardappel, 1 ui, roomboter, bouillonpoeder, scheutje room

Snijd de prei doormidden en was het zand tussen de bladeren onder zacht stromend water. Snijd de helften in stukjes. Pel en snipper de ui. Fruit de ui in boter in een soeppan en voeg de gesneden prei toe.
Breng op smaak met wat bouillonpoeder en fruit even mee. Doe er dan zo’n drie kwart liter water bij en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Voeg toe aan de soep. Laat alles garen (kwartiertje) en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en een scheutje room.

Geroosterde biet

550 gr (gele) bieten, tijm, agavesiroop of honing, olijfolie, zout en peper, balsamicoazijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de gele bieten in partjes (bijvoorbeeld halveren; helften halveren en kwarten halveren). Meng de partjes met olijfolie, zout en peper. Doe er tijm bij en een paar druppels balsamicoazijn. Hussel alles goed door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de partjes biet erover. Rooster de biet 20 tot 30 minuten op 200°C.
Lekker bij aardappelpuree en bijvoorbeeld een gehaktbal of een burger.

Komkommer in het zoet-zuur

1 komkommer, 100 ml appelazijn, 2 el suiker, ½ rode peper

Snijd de komkommer in plakjes of schaaf er linten van. Doe dit in een bakje of schaal. Snijd de rode peper doormidden, haal de zaadjes en het wit eruit en hak in kleine stukjes. Verwarm de azijn met de suiker en de peper in een steelpannetje. Laat het een minuut of 2 koken, totdat de suiker is opgelost. Giet het hete mengsel over de komkommer. Zo trekken de smaken goed in de komkommer.
Laat de zoetzure komkommer afkoelen, roer af en toe om en zet het in de koelkast.
Serveer de komkommersalade koud. Een lekker fris bijgerecht.

Paksoi met tofu

1 paksoi, 200 gr tofu, 100 gr champignons, sojasaus, 50 gr gember, 2 teentjes knoflook, olijfolie

Was de paksoi en snijd de bladeren in repen. Snijd de tofu in kleine blokjes. Snijd de champignons in plakjes. Als je verse gember gebruikt dan schil je die en snijd je de wortel in plakjes. Rasp de plakjes. Versnipper de knoflook.
Verhit olie in een ruime pan. Bak de tofu op hoog vuur en voeg zout en peper toe. Doe de champignons erbij. Voeg een flinke scheut sojasaus toe. Blijf goed roeren. Dan kunnen de geraspte gember, de knoflook en de paksoi erbij. Zet het vuur wat zachter en blijf roeren. Na een paar minuten is dit gerecht klaar.
Een lekker gerecht bij rijst.

Witte koolsalade

¼ witte kool, ½ rode ui, 2 el mayonaise, 2 el karnemelk, 2 el azijn, 1 tl komijnzaadjes, 1 tl suiker, zout en peper

Snijd of rasp de witte kool en de rode ui zo fijn mogelijk. Meng de witte kool en rode ui in een kom goed door elkaar. Klop de overige ingrediënten tot een gladde dressing en giet dit over de koolsalade.
Lekker bij een tosti of een broodje shoarma.

< terug naar overzicht