< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 48, 29 november 2023

Lichtwortels

Sinds een aantal jaren telen wij lichtwortels. Het grootste deel van de opbrengst gaat nu naar een bedrijf, die daar een voedingssupplement van maken (www.lichtwortel.nl). Een klein deel houden wij hier voor versverkoop.
De lichtwortel komt van oorsprong uit China. Hij heeft daar een vaste plek in de traditionele geneeskunde. Lichtwortel bevat veel vitaminen en mineralen en stoffen, die het genezingsproces in de cellen versnelt. Het is goed voor de spijsvertering, voor de nier, voor de regulering van de bloedsuikerspiegel.
Vers kan de wortel prima als basisvoedsel gebruikt worden, maar omdat de teelt best veel werk is, heeft dat tot nu toe niet echt doorgezet.

In 1924, bij het begin van de biologisch dynamische landbouw, was het advies van Rudolf Steiner, om de lichtwortel te introduceren als vervanging voor de aardappels. Heel kort door de bocht kun je namelijk zeggen, dat de aardappel ons meer in het materiële trekt: hij vult lekker en houd je op de grond, dat werkt op zijn manier ook weer door op het denken, en de lichtwortel onze spirituele kant voedt.
Het is dan ergens grappig, dat de teelt van aardappels dus best makkelijk is, op aards gebied werkt het goed met de aardappel, maar de teelt van lichtwortels op alle fronten veel werk is. Dit jaar hadden we iemand op bezoek, die uit wil zoeken, of er mechanisatie (te ontwikkelen) is, waardoor de teelt makkelijker en daardoor goedkoper kan worden. Want het is wel begrijpelijk, dat we liever 1kg aardappels voor ca € 2,- kopen ipv 1kg lichtwortels voor € 30,- (en dan is dat nog goedkoop!)

Wij doen het hier nu zo, dat we in het voorjaar bij het opruggen van de asperges, op een andere plek in het land één rug laten maken, en daarin de tweedejaars lichtwortels uitplanten. Deze kunnen dan tot 1 meter lang worden, met de dikke kant onderaan. De oogst doen we dan met de hand. Het is dan even de knop omzetten, maar dan hoor ik Wouter weer zeggen, dat het is, alsof je in de zandbak zit, of bij een archeologisch onderzoek meedoet, elke wortel moet voorzichtig uit de rug gepeuterd worden, want niet alleen de vorm is gek, maar de wortel is ook nog eens heel kwetsbaar, dus trekken werkt niet.

Maar nu hebben we de lange harige gevaartes in de koeling liggen, het grootste gedeelte wordt dan eind van de week opgehaald. Het bovenste stuk van de wortel kunnen we houden, want dat kan dan volgend jaar weer uitgeplant worden.
Wijzelf eten de lichtwortel inderdaad het liefst vers, je kunt er puree van maken, net als van aardappels, maar het lekkerst vinden wij de lichtwortel in de lengte doormidden en dan met olie op een bakplaat, zout erover, heerlijk.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool't Leeuweriksveld
Groenlof't Leeuweriksveld
Pastinaak't Leeuweriksveld/
Eko De Eerste
Rode puntpaprika   Ecoveg, Erica
StoofperenBoomgaard Warmonderhof, Dronten

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, aardpeer, zuurkool, …

Planning eind van het jaar:

In week 51 leveren we een dubbelpakket, (ook voor de dubbele prijs). Uitzondering: de fruittassen van BioNoord leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
In week 51 leveren we ook alvast de aardappels van week 52.
Week 52 en week 1 leveren we geen pakketten en is onze (web)winkel gesloten.
In week 2 is alles weer normaal.

Biologische bloembollen

Er zijn zakjes met narcissen en kleine tulpjes, die allebei ook nectar hebben, elke soort € 15,95 per 25 bollen. Ook een insectenmix van vroege voorjaarsbloeiers, € 17,95 voor 50 bolletjes. Bij ons in de winkel te koop, of ook te bestellen.


Recepten

Boerenkoolsalade

ongeveer 3 ons boerenkool, 3 teen knoflook, 8 el extra vierge olijfolie , sap van 1 citroen, 3 el italiaanse kruiden, 3 sjalot, 100 gram walnoten, 1 appel

Verwarm de oven voor op 220 graden. Pers knoflook en meng met olijfolie, het citroensap, italiaanse kruiden en flink wat peper en zout. Laat even (ca 20 minuten) marineren. Pluk het boerenkool blad van de nerf of snij het blad los langs de nerf en pluk het blad in stukjes.
Bak de boerenkool op 220 graden voor 8 tot 10 minuten. Rooster ook meteen je walnoten mee als deze nog niet geroosterd zijn. Snijd de appel in kleine blokjes. Snipper de sjalot. Meng de boerenkool, appel, sjalot en walnoten. Meng met de dressing.
Lekker met gebakken aardappelen of gebakken pastinaak.

Gebakken pastinaak

550 gr pastinaak, olijfolie, bloem, peper en zout, mosterd

Breng een pan water aan de kook. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in dunne plakken van gelijke dikte (bijvoorbeeld met de kaasschaaf). Kook de plakken 8 minuten. Laat de plakken uitlekken in een vergiet. Pak een kwastje (of een theelepeltje) en doe wat olijfolie in een bakje. Doe wat bloem op een ontbijtbordje en meng dit met peper en zout naar smaak.
Smeer de plakken pastinaak in met olijfolie en haal ze daarna door de gekruide bloem. Verhit olijfolie (wat meer als dat je gewend bent) in een koekenpan. Bak de gepaneerde plakken in de hete olijfolie. De pastinaak is goed als ze mooi goudbruin is.
Lekker bij de boerenkoolsalade en een beetje mosterd.

Puntpaprika uit de oven

rode puntpaprika's, olijfolie, zout en peper, knoflookpoeder, gedroogde tijm, gedroogde oregano of provencaalse kruiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de puntpaprika's en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Smeer de paprika's in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper en de andere kruiden. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Rooster de paprika's 20 tot 25 minuten in de oven tot ze zacht en licht gebruind zijn.
Een heerlijk bijgerecht maar ook lekker op een boterham!

Oma’s stoofperen

ca 550 gr stoofperen, 500 ml rode wijn of port, 100 gr suiker of een scheut agavesiroop, 1 kaneelstokje of wat kaneelpoeder, 3 kruidnagels

Je kunt dit recept ook al maken als je stoofperen wilt eten met de feestdagen. Na bereiding kun je de peertjes goed invriezen en een dag voordat je ze wilt gebruiken uit de vriezer halen.

Schil de peren maar laat de steeltjes eraan zitten (dat staat leuk). Doe de wijn of port, de zoetstof en de kruidnagels in een pan en breng aan de kook. Doe de peren erbij en laat ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Draai ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig garen. Laat ze daarna afkoelen in het vocht.
Een lekker bijgerecht of een toetje met bijv een bolletje vanilleijs.

Gebakken groenlof met knoflook

1 krop groenlof, 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook, zout en peper, snufje nootmuskaat

Snijd de groenlof in dunne repen. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook totdat het geurig wordt. Doe dan de groenlof erbij gedurende 5 tot 7 minuten. Blijf roeren totdat de groente verwelkt en zacht wordt. Breng op smaak met wat zout en peper en naar wens wat nootmuskaat.
Lekker bij aardappelpuree en een (vegetarische) gehaktbal. De stoofpeertjes kunnen hier ook goed bij.

Hutspot met pastinaak

200 gr pastinaken, 200 gr wortels, 400 gr kruimige aardappels, blokje boter, scheutje melk, 1 tl mosterd, 1 tl tijm, 2 uien, snufje zout en peper

Schil de aardappels, was de pastinaken en snijd de bladaanhechting (de top) eraf. Snijd de pastinaken, aardappels en eventueel de wortels in stukken. Zet een pan met wat water en zout op en kook de aardappels, wortels en pastinaken in ca 20 minuten gaar. Snijd twee uien in halve ringen en giet een scheutje olie in een pan. Bak de uien op een zacht vuurtje totdat ze helemaal glazig en zacht zijn.
Giet het water af en stamp de aardappels, wortels en pastinaak met een blokje boter, scheutje melk, mosterd, tijm en een snuf zout en peper tot puree. Serveer de gebakken uien op de stamppot.
Je kunt de hutspot serveren met een rookworst, uitgebakken spekjes, een gehaktbal, klapstuk (gestoofd rundvlees) of vegetarisch gehakt.

< terug naar overzicht