< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 50, 13 december 2023

“Kerstkalfjes”

Begin deze week hebben we weer nieuwe dieren op de boerderij mogen verwelkomen. Drie kalfjes zijn van de Naoberhoeve in Echten naar ons toe verhuisd. Wouter heeft ze met de vee-aanhanger opgehaald en ze huppelden vrolijk uit de kar in de stal, die hij voor hun klaargemaakt had. Twee zwartbonte dieren en één compleet bruin, een kruisling met een ander koeienras. Het was leuk om te merken, dat ze meteen opgemerkt werden door de drie grotere runderen, die in de stal tegenover staan.
Misschien zou u denken: waarom kunnen ze niet allemaal lekker samen, maar ja, de runderen hebben toch zo hun eigen wetten en dan laten de grote dieren de kleine in de stal niet bij het voer en bij het water en gaan ze ook soms stoten, dat is helemaal niet leuk. Straks als ze in het voorjaar weer op de weide gaan, dan kunnen ze aan elkaar wennen, want dan zijn de kalfjes ook al weer een stuk groter.
Nu zijn ze lekker aan het eten. De hoofdbezigheid van de runderen, daar zijn ook de kalfjes al goed in! Ze krijgen wortels en hooi, na op de Naoberhoeve een paar maanden bij de moeder te lopen, kunnen ze zich nu zelf redden.
In de stal naast de kalveren zitten ‘s nachts de hanen. Bij aankomst van de kalveren waren ze eerst bang voor die grote beesten en durfden ze er ’s avonds niet langs. Meestal went dat wel snel.

Verder zijn we al een beetje aan het voorbereiden voor de laatste week van dit jaar, zodat we de kerstdrukte een beetje kunnen spreiden. De kookzolder wordt al erg gezellig gemaakt door Alberta, zaterdag is daar het kerstdiner. Altijd een goede gelegenheid, om even de laurierhaag aan onze kant flink te snoeien, de takken dienen dan als basis voor de versiering, mooi en duurzaam ook nog, hoeft er geen boom voor gerooid te worden.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode biet't Leeuweriksveld
Aardpeer't Leeuweriksveld
Pompoen't Leeuweriksveld
Palmkool't Leeuweriksveld
Winterpostelein't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht (dubbelpakket):

Prei, spruitjes, waspeen, pastinaak, stoofperen, zuurkool, …

Planning eind van het jaar:

In week 51 leveren we een dubbelpakket, (ook voor de dubbele prijs). Uitzondering: de fruittassen van BioNoord leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt. In week 51 leveren we ook alvast de aardappels van week 52.
Week 52 en week 1 leveren we geen pakketten en is onze (web)winkel gesloten. In week 2 is alles weer normaal.

Theosofie De essentie van het mens-zijn

Lees- en studie groep te Emmen start in Januari 2024 met Rudolf Steiner. Theosofie De essentie van het mens-zijn
- Opgave en verdere informatie: info@driegeleding.nl
- Kosten € 60 ; voor de ruimte en koffie/thee.
- Deelname moet voor iedereen mogelijk zijn; neem zo nodig contact op.
- Wekelijks van dinsdag 9 januari tot en met 30 april 2024
- Tijd 9.30u – 11.00u
- Oude Roswinkelerweg 118, Emmen. Camping Emmerdennen


Recepten

Winterposteleinsalade

120 gr winterpostelein, ons cherrytomaatjes, 1 avocado, 90 gram saladekaas/feta, handje walnoten, scheutje olijfolie, beetje citroensap

Was de winterpostelein en laat uitlekken. Snijd de tomaat, avocado en feta/saladekaas in kleine stukjes. Meng de winterpostelein met de tomaat, avocado en saladekaas. Hak de walnoten en rooster ze even in een droge koekenpan. Doe bij de salade en maak de dressing:
klop olijfolie en citroensap (verhouding 2 op 1) met zout en peper naar smaak door elkaar en hussel door de salade.

Geroosterde pompoensoep

1 pompoen, 1 ui, 1 winterpeen, 2 teen knoflook, 2 eetlepels lijfolie,1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder, bouillonpoeder, blikje kokosmelk, evt peterselie voor garnering

Snijd de pompoen in vieren en schil de parten. Verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokken. Schil en snijd de ui grof. Was en snijd een winterpeen in stukken. Hak 2 teentjes knoflook fijn.
Verwarm een oven voor op 200 graden. Meng de blokjes pompoen, ui, wortel en knoflook met olijfolie, komijn, paprikapoeder, zout en peper. Verdeel het mengsel over een bakplaat en rooster de groenten in ca 30 minuten in de oven tot ze zacht en licht gebruind zijn.
Doe de geroosterde groentes in een soeppan, doe er 1 liter water bij met bouillonpoeder en breng het geheel aan de kook. Laat zo'n 10 minuten sudderen. Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg een blikje kokosmelk toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper en een scheutje citroensap.
Bij het serveren is het mooi om te garneren met verse of gedroogde peterselie.

Geroosterde aardpeer met knoflookpuree

500 gram aardpeer, 1 bol knoflook, zout en peper, scheutje (haver)melk, evt roomboter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardpeer en snijd ze in stukjes. Snijd de bovenkant van een hele bol knoflook. Leg de aardperen en de bol knoflook op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en meng het goed. Rooster ca 25 minuten in de oven tot de aardperen zacht en lichtbruin zijn.
Knijp de geroosterde tenen uit hun velletjes. Mix dit met de geroosterde aardperen met een staafmixer. Voeg een beetje melk toe tot de dikte van een puree. Voeg evt roomboter toe en wat zout en peper.
Lekker bij de winterposteleinsalade.

Aardpeer met appel en gember

500 gr aardpeer, 2 appels, 1 ui, gemberwortel ter grootte van een duim, groentebouillonpoeder, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper

Schil de aardpeer en snijd in stukjes. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Hak een ui fijn. Schil en rasp de gember. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg de aardpeer, appel en gember toe. Roerbak ca 5 minuten.
Doe er een scheut water bij met wat bouillonpoeder en laat zachtjes garen tot het water is verdampt.
Breng op smaak met zout en peper.

Sommige mensen hebben last van gasvorming als ze aardpeer hebben gegeten, dat komt door de inuline (een koolhydraat dat gasvorming kan veroorzaken).Men zegt dat het minder wordt als je ze vaker eet.
Wat ook schijnt te helpen is het eten van gefermenteerde middelen die de spijsvertering kunnen bevorderen, zoals zuurkool of yoghurt. Men adviseert veel water te drinken of kruidenthee zoals venkel- en pepermuntthee.

Palmkool met sinaasappel, saladekaas en geroosterde amandelen

400 gr palmkool, 2 sinaasappels, 90 gram salade kaas, handjevol geraspte amandelen, 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel honing of agavesiroop, zout en peper

Snijd het blad van de nerf van de palmkool en het blad in reepjes. Roerbak het blad twee minuutjes in olijfolie. Schil de sinaasappels en snijd ze in stukjes. Rooster de nootjes in een droge koekenpan.
Meng 2 eetlepels olijfolie met citroensap en het zoetmiddel. Doe er wat peper en zout bij en klop tot een geheel met een garde. Doe de palmkool in een kom, roer de sinaasappel, de kaas en de dressing erdoor en garneer met geroosterde nootjes.
Lekker bij een puree met een stukje vlees of een vervanger.

Rode bieten met balsamicoazijn

550 gram rode bieten, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn

Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Blancheer ze 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Snipper twee uien. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui met knoflook zacht. Doe de uitgelekte bietenblokjes erbij en roerbak op een matig vuur, zo'n twee minuten. Doe de balsamicoazijn erbij en roerbak nog twee minuten zodat de azijn zich goed mengt met de bieten.
Rijst of puree smaakt hier lekker bij met gebakken shi i take of spekblokjes.

< terug naar overzicht