< terug naar overzicht

Wij van

logo leeuweriksveld

wensen iedereen een goede kersttijd en een groeizaam jaar 2024.

Met kunst van Helga Meyerbröker (moeder van Kathinka)

Kunst van Helga Meyerbroeker (moeder van Kathinka)
Kunst van Helga Meyerbroeker (moeder van Kathinka)
Kunst van Helga Meyerbroeker (moeder van Kathinka)

Week 51, 20 december 2023

Met elkaar eten

Wij mensen eten elke dag. Soms snel tussen het werk door, soms met rust, de éne keer thuis, soms bij anderen. En wat is een feest zonder lekker eten!

Van een vriend kregen we een boek van Omraam Mikhaël Aïvanhov en hij verrast vaak met zijn mooie beelden. Zo zegt hij, dat niet alleen wíj eten, maar dat wij ook tot spijs dienen aan andere wezens! Lichte wezens voeden zich met onze goede gedachten en gevoelens. En tegelijkertijd verzorgen zij ons, zoals wij de planten verzorgen, waarvan wij ons voedsel oogsten. Donkere wezens leven van onze negatieve gedachten en gevoelens. Die zijn voor hun een lekkere maaltijd. Maar zij nemen alleen energie van ons weg en geven niets terug.

Hoe mooi is het dan, als mensen echt graag bij elkaar komen om met elkaar te eten. Dan is er voeding voor iedereen: van de met zorg bereide maaltijd wordt heerlijk gesmuld door de mensen en de goede sfeer en de goede gesprekken voeden de lichte wezens.

Met onze groentes willen we daar een kleine bijdrage aan leveren en wensen wij een mooie kerst(maal)tijd.

Wouter en Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld
Spruitjes't Leeuweriksveld
Winterpostelein't Leeuweriksveld
WaspeenLanting, Oosterhesselen
PastinaakEko de eerste, Marknesse
StoofperenBoomgaard Warmonderhof, Dronten
Rode puntpaprika   via Udea
Courgettevia Udea
Bindslavia Udea
ZuurkoolKramer, Zuid-Scharwoude

Volgende week verwacht:

In week 52 en in week 1 leveren wij geen pakketten. In week 2 verwacht:
Boerenkool, …

Stichting Mensen voor de Aarde wordt eigenaar van grond, zodat deze niet meer verkocht zal worden, en de aarde van zichzelf kan zijn, waar mensen met zorg mee werken. Stichting Sleipnir doet hetzelfde maar dan voor bedrijven. Ook voor een bedrijf is het mooi als die van zichzelf kan zijn. Zij hebben een mooi filmpje gemaakt, als je wat meer wilt weten, kijk dan:
https://youtu.be/BgMj37ihGy0?si=Q9dAfoUAceV0Nkja


Recepten

Prei gratin met kaassaus

550 gr prei
voor de kaassaus: 2 eetlepels boter, 2 eetlepels bloem, 2 kopjes melk, 3 ons oude kaas, zout en peper

Snijd de prei in ringen en spoel af. Breng ca 200 ml water in een pan aan de kook en doe er de preiringen een minuutje in (blancheren). Schep de preiringen uit het water en laat uitlekken. Leg de ringen in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer gedurende twee minuten. Zo vorm je een roux. Doe dan langzaam de melk erbij en blijf roeren om klont vorming te voorkomen. Laat het mengsel al roerende indikken. Voeg de geraspte kaas toe en roer tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met zout en peper.
Als je ervan houd is een fijngesneden knoflookteentje erdoor lekker en een klein scheutje citroensap of witte wijn. Giet de saus over de prei en plaats 5 tot 10 minuten in de oven tot er een goudbruine korst op de gratin is ontstaan.
Lekker bij aardappelpuree en een groene salade.

Spruitjes uit de oven

500 gr spruitjes, 2 el zoete sojasaus, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder (kun je ook weglaten als je het niet in huis hebt), snufje zout, olijfolie, rozemarijnnaaldjes, citroensap en rasp, peper

Halveer grote spruitjes, verwijder bij kleine spruitjes alleen het kontje en kook de spruitjes in 5 minuten beetgaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de spruitjes af en doe ze in een ovenschaal. Schep om met paprikapoeder, gemberpoeder, zout, rozemarijn, citroensap en rasp en een beetje olijfolie.
Rooster 5 tot 10 minuten in de oven.

Gevulde puntpaprika's met roomkaas of ricotta en spinazie

2 puntpaprika's, 2 ons roomkaas of ricotta, 6 ons spinazie vers of uit een pot of uit de diepvries, twee tenen knoflook, olijfolie, zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de puntpaprika's en verwijder de zaadjes. Hak de knoflook fijn en verhit olijfolie in een pan.
Doe de knoflook in de pan en de verse spinazie tot deze geslonken is of de spinazie uit een pot (of diepvries). Doe de roomkaas erbij en breng op smaak met zout en peper. Als er veel vocht vrij komt giet dat dan zoveel mogelijk af. Vul de puntpaprika's met het spinaziemengsel.
Plaats ze in een ovenschaal (probeer dat zo te doen dat de inhoud er niet uitloopt) en bak ze in 20 tot 25 minuten tot zacht.

Geroosterde pastinaaksoep met kruiden

250 gr pastinaak, 2 uien, 2 tenen knoflook, 0,75 l water, bouillonpoeder of blokje, verse of gedroogde tijm, olijfolie, zout en peper, 1 appeltje

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was en snijd de pastinaak in grove stukken. Snijd de ui en knoflook fijn. Leg de groentes op een bakplaat en rooster ze tot zacht en lichtbruin in ca 20 minuten.
Snijd de appel in stukken en verwijder het klokhuis. Verhit olijfolie in een pan, en bak de appelstukjes. Doe na een minuutje de geroosterde groentes erbij en bak kort mee.
Doe de tijm erbij met wat zout en peper. Dan kan het water erbij en voeg naar smaak bouillonpoeder toe. Laat de soep sudderen tot alle groentes zacht zijn. Pureer de soep met de staafmixer.
Maak de smaak af met zout en peper.

Ouderwetse stoofpeertjes

600 gr stoofpeertjes, een fles port of rode wijn, scheutje agavesiroop of schep suiker, kaneel of een kaneelstokje, steranijs, drie kruidnagels

Het staat mooi op de (kerst)tafel als je de peertjes zo hebt geschild dat de steel er nog aan zit…
Doe de geschilde peertjes in de pan en voeg de port of rode wijn toe totdat ze net bedekt zijn. Doe het zoetstof erbij, de kaneel en twee of drie steranijs. Breng aan de kook en laat de peertjes op een laag vuur sudderen.
De wijn dikt langzaam in. Dit kan wel twee tot drie uur duren, je huis gaat er lekker van ruiken…
Haal de peertjes uit de pan en laat eventueel het sap nog verder inkoken of bind het met een papje maizena (een eetlepel maizena mengen met een klein beetje water).
Goed roeren en het papje bij het sap voegen; goed roeren zodat het niet klontert.

Geglazuurde worteltjes met honing en tijm

600 gr worteltjes, 1 eetlepel honing, tijmblaadjes, 1 eetlepel boter, zout en peper

Kook de worteltjes kort in water tot ze net gaar zijn, maar nog wel stevig (8 tot 10 minuutjes). Smelt de boter in een pan. Laat de worteltjes uitlekken en bak ze in de gesmolten boter. Doe de honing en tijm erbij en roer goed door zodat de honing goed in de worteltjes trekt. Uiteindelijk zie je een mooie glans op de worteltjes.
Breng op smaak met zout en peper.

Salade met bindsla

1 bindsla, olijfolie en azijn (2:1), blikje maiskorrels, walnoten, twee dadels

Was de bindsla en snijd in fijne reepjes. Klop de olijfolie en azijn met de zout en peper tot een dressing. Laat een blikje mais uitlekken. Rooster een handjevol walnoten. Snijd de dadels in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar en serveer.

Geroosterde courgette met kaas en knoflook

1 courgette, olijfolie, 2 teentjes knoflook, een groen kruid zoals tijm of oregano, 2 ons kaas, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakjes van ca een halve centimeter dik. Leg de plakjes op een bakplaat. Snijd de knoflook fijn. Meng een scheutje olijfolie met de fijngesneden knoflook en het groene kruid. Smeer de plakjes in met dit mengsel. Rasp de kaas en verdeel dit over de courgette plakjes.
Rooster de courgette tot ze goudbruin is in ca 15 tot 20 minuten.

Gestoofde winterpostelein met champignons en studentenhaver of noten

120 gr winterpostelein, 2 ons champignons, twee handjes met studentenhaver of walnoten of zonnebloempitten, twee tenen knoflook, olijfolie, 1 eetlepel citroensap, zout en peper

Was de winterpostelein en laat uitlekken. Snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de champignons in vieren. Hak grote noten kleiner. Verhit olijfolie en fruit de knoflook op zacht vuur. Als de knoflooksmaak in de olie is getrokken kunnen de champignons erbij. Als ze zacht zijn voeg je de winterpostelein toe. Doe de noten en/of studentenhaver erbij.
Breng op smaak met citroensap en wat zout en peper.

Zuurkooltaart met bladerdeeg

500 gr zuurkool, 1 pak bladerdeeg, 2 ons gehakt, 2 kleine appels, 1 ui, mosterd, tijm, 4 eieren, flinke scheut room, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakken bladerdeeg uit de verpakking en uit elkaar en laat ze ca 5 minuten ontdooien (niet te lang want dan is het deeg niet meer kneedbaar). Bekleed een taartvorm met bladerdeeg.
Kneed de plakken aan elkaar met natte vingers. Laat de uiteinden over de randen hangen. Snijd de ui fijn.
Bak het gehakt bruin in olijfolie. Doe de ui erbij en bak zacht. Laat de zuurkool uitlekken en voeg bij het gehaktmengsel. Snijd de appel in blokjes en doe bij het gehakt. Voeg ook wat tijm, een eetlepel mosterd en zout en peper naar smaak toe.
Verdeel het zuurkoolmengsel over het bladerdeeg. Klop de eieren met room en zout en peper en giet dit over de zuurkool. Bewaar wat ei om straks over het deeg te smeren. Vouw het overhangende deeg wat naar binnen of over de taart en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
Bak in ca 20 minuten gaar in de oven en serveer als het deeg mooi goudbruin is gebakken.

Gebakken bindsla met parmezaanse kaas en citroen

1 bindsla, olijfolie, 1 teen knoflook, 1 ons parmezaanse kaas, 1 eetlepel citroensap, zout en peper

Snijd de bindsla doormidden zodat de helften nog aan elkaar blijven. Hak de knoflook zo fijn mogelijk. Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort op een matig vuur. Leg dan de bindsla in de pan met de platte kant naar beneden. Bak de halve kropjes aan beide kanten bruin. Rasp de parmezaanse kaas en pers een citroen uit (je kunt ook sap uit een flesje gebruiken). Besprenkel de bindsla met een eetlepel citroensap en strooi de parmezaanse kaas erover.

Dit gerecht is heerlijk bij de spruitjes. Maak er puree bij en je hebt een heerlijke kerstmaaltijd.

Zuurkoolovenschotel met appel, rozijnen en kruiden

500 gr zuurkool, 1 kilo kruimige aardappelen, twee goudrenetten, 250 gr rozijnen, 1 ui, 250 gr rundergehakt, een flinke scheut witte wijn, 5 gram jeneverbessen, 4 laurierblaadjes, 50 gram boter, zout en peper

Wel de rozijnen in wat water. Schil de aardappelen en halveer ze. Kook ze in een bodem water gaar, giet ze af en stamp ze tot puree met de boter en zout en peper.
Bak de ui in olijfolie met het rundergehakt bruin. Laat de zuurkool uitlekken en meng met het gehaktmengsel. Voeg de witte wijn, de jeneverbessen en de laurierblaadjes toe. Laat sudderen tot de zuurkool zacht is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de appel en snijd ze in blokjes. Laat de gewelde rozijnen uitlekken. Vet een ovenschaal in met wat boter en schep er een laag aardappelpuree in.
Doe er een laag zuurkoolmengsel overheen, strooi er wat blokjes appel en rozijnen over. Herhaal de lagen en eindig met een laag aardappelpuree.
Bak een bruine korst in ca 20 minuten.

< terug naar overzicht