Pakketbrief week 1, 6 januari 2010

logo

Culinaire seizoensmarkt Veenhuizen

19 December jl. stonden we voor het eerst op de seizoensmarkt in Veenhuizen. Die markt is een initiatief van sterrenkok Joop Zwiep, die bij zijn werk in het kookatelier vaak klachten kreeg van de hobbykoks die bij hem de kneepjes van het vak komen afkijken, dat ze zo moeilijk aan echt lekkere, goede ingrediënten kunnen komen. Eens per kwartaal komen nu aanbieders van smakelijke produkten, veelal uit de regio, naar deze markt om in de leemte te voorzien. En inderdaad viel hier genoeg te smullen: geiteworst en blauwe kaas van de Kruidenwei, Lamssalami van De herders van Balloo, een keur aan Drentse honingsoorten, versgebakken houtovenpizza, Mache Doux en andere kazen van de Oude Streek, om maar eens wat te noemen. Saskia en Frank hadden een aantal lekkernijen bereid van Leeuweriksveld-groente: zoete pompoentaart met lekkere specerijen, hete Russische Borsjt op basis van paddestoelenbouillon, Cole Slaw, gepofte aardappels met preiketchup…het viel zeer in de smaak bij het publiek (en bij onszelf ook trouwens…)
De temperatuur werkte niet mee, want het was de hele dag -8°C. Daardoor werd lang niet het verwachte bezoekersaantal gehaald. Maar het was wel erg sfeervol, met het dikke pak sneeuw, en degenen die er wel waren, waren enthousiast en geïnteresseerd - een leuk publiek. Zodat we weer enkele nieuwe abonnees hebben kunnen werven en op de volgende markt in mei weer van de partij zijn!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - Gerbrandastate, Pietersbierum
Knolvenkel - via de Zaai-Ster(It)
Knoflook - via de Zaai-Ster
Alfalfa - De Peuleschil, Rottevalle
Uien - De Verte, Sexbierum
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 2 verwacht:

Koolrabi, witlof, winterpeen, knolselderij, prei.

Wilt u vakanties s.v.p. tijdig aan ons doorgeven, uiterlijk vóór het weekeinde.

>> Mededeling voor klanten met een aardappelabonnement: per 1 januari 2010 is de levering van de aardappels in de even weken.

Versaanbod week 2

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Knolvenkel/500g1,40
Schorseneer/500g1,30
Rode kool/st1,50
Zelfrijzend bakmeel/400g1,30
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Vegetarische boerenkool

hoofdgerecht voor 2 personen

750 gr boerenkool (ca. 400 gr gesneden), 750 gr kruimige aardappelen, 30 gr boter, 50 ml lauwe melk, klein scheutje azijn, 1 ui, 2 tomaten, 150 gr pittige geraspte kaas, peper en zout naar smaak

Haal van de boerenkool de bladeren van de steel en was de boerenkool. Haal de boerenkool van de nerven en snijd het klein. Breng in een ruime pan een bodem water aan de kook en kook hierin de boerenkool in ca 20 minuten gaar. Laat de boerenkool uitlekken. Schil intussen de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in weinig gezouten water. Pureer de aardappelen met de 20 gram van de boter, melk, een scheutje azijn, peper en zout. Pel de uien en snipper ze. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Verhit 10 gram van de boter in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg na 2 à 3 minuten de tomaten toe en bak deze even mee. Schep de uitgelekte boerenkool en het ui-tomatenmengsel samen met de geraspte kaas door de aardappelpuree.

Aardappelgratin met rode bietjes

Bijgerecht voor 4 personen

700 gr aardappelen, 300 gr rauwe bieten, 1 teentje knoflook, 3 dl room, 1 eetl olijfolie, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en de bieten en snijd ze in flinterdunne plakken. Met een kaasschaaf of mandoline. Hoe dikker de plakken, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Pel de teen knoflook en halveer deze. Wrijf hiermee de ovenschaal in en hak of pers daarna de halve tenen in kleine stukjes. Bestrijk de schaal met de olijfolie.
Leg laag voor laag de aardappelschijfjes in de oven. Leg op 1/3 de helft van de rode bietenplakjes, vervolg met aardappel, plakjes rode biet en eindig met aardappel.
Meng de gehakte knoflook, peper en zout door de room en giet deze over de aardappels.
Zet de schaal ca een uur in de oven tot de aardappels en bieten gaar zijn. Als je makkelijk met de punt van een mes of een (metalen) satéprikker in kunt steken, zijn ze gaar.
Eventueel na drie kwartier wat geraspte (harde geiten)kaas over de aardappels strooien en deze mooi goudbruin laten kleuren.

Tomatensalade met alfalfa

Alfalfa is een spruitgroente van in het donker gekiemde zaden van de van luzerneklaver. De alfalfa smaakt rauw heerlijk in salades en op belegde broodjes. Goede combinaties zijn te maken met tomaat, hardgekookt ei, gerookte zalm en kaas. De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent "vader van alle voedsel".

Bijgerecht voor 2-4 personen

300 gr trostomaten, 100 gram alfalfa, 1 ui, 2 eetl olijfolie, 2 eetl balsamicoazijn, zout, peper

Snijd de tomaten in plakjes. Verdeel de alfalfa erover. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Meng de ui met de olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper tot een dressing. Bedruip de tomatensalade ermee en laat het even trekken.

Risotto met venkel en zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen

400 gr risottorijst, 1 ui, 1 grote venkelknol, ½ bosje peterselie, 200 gr gerookte zalm, 1 liter groentebouillon, 1 eetl Pernod (of andere wijn), 1 eetl boter, 100 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetl olijfolie

Breng een pan water aan de kook. Maak de venkel schoon en snijd de stelen eraf. Snijd de venkel in reepjes. Kook de venkel 1 minuut. Pel de ui en snijd deze fijn. Verwarm de olie en bak het uitje glazig, niet laten verkleuren. Roer de rijst erbij en laat even meebakken. Schenk er een scheut hete bouillon en de Pernod bij en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige scheut door de rijst is opgenomen. Blijf goed roeren. Herhaal dit ± 20 minuten tot de rijst gaar is. Snijd de peterselie fijn. Snijd de zalm in kleine stukjes. Roer de knolvenkel, zalm, boter, peterselie en kaas door het rijstmengsel en verwarm alles nog even goed.

naar boven
naar boven