Pakketbrief week 1, 5 januari 2011

logo

2011

Gisteren tegen zonsondergang, terwijl ik buiten hout aan het zagen was voor onze kachel, merkte ik opeens dat er iets anders was. Ik snapte niet meteen wat, maar de hele sfeer buiten en, als gevolg daarvan, mijn stemming, waren anders dan de laatste maanden: energieker, verwachtingsvoller, hoopvoller…zou dat allemaal alleen aan die 9 minuutjes liggen, dat de zon nu weer langer boven de horizon staat?

Het nieuwe jaar begint hier op het Leeuweriksveld vrij rustig, want op het land valt niet veel te doen: de prei bv. zit vastgevroren in de grond, met de bijl (!) heb ik met moeite 10 kg losgehakt voor onze bestelklanten, maar grotere hoeveelheden rooien gaat nu echt niet. Het aanhoudende winterweer zorgt voor meer avonturen: één keer zat de vrachtwagen helemaal vast op de Wilhelmsweg, en heb ik hem met de trekker op sleeptouw moeten nemen naar huis. Een andere keer was het ons busje dat vastzat, en toen wilde zelfs de trekker niet meer starten - met moeite hebben we de bus met scheppen en duwen weer achteruit naar huis kunnen rijden.

Plannen voor 2011 hebben we voldoende: de tweede tunnelkas (eindelijk) afmaken, de webwinkel opstarten, het dak van onze schuur, dat van asbest is en nogal wat lekken heeft, renoveren en voorzien van zonnecellen, een eenvoudige kapschuur voor de machines en kuubskisten bouwen. En heel belangrijk: ons bedrijfskapitaal "neutraliseren" d.w.z. onverhandelbaar maken en voor b.d.-landbouw op lange termijn bestemmen.
Maar de basis blijft hetzelfde: elke week goede en lekkere groente leveren, zoals u van ons gewend bent. We hebben er zin in en beginnen het jaar goed met een mooi pakket!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Knolselderij - 't Leeuweriksveld i.o.
Winterpostelein òf Kropsla - 't Leeuweriksveld/Lechaim, Nijeveen
Spitskool - v.Vilsteren, Flevopolder
Winterpeen - Gerbrandastate, Sexbierum
Komkommer - via de Zaaister

In week 2 verwacht:

Boerenkool, pastinaken, gemengde kiemen, …


Onze leveringen en uw betalingen

houden we natuurlijk nauwkeurig bij. In de loop van januari ontvangt u van Irene, die onze administratie verzorgt, een berichtje (e-mail) met daarin uw saldo bij 't Leeuweriksveld per 1 januari 2011. Dat zullen we voortaan in het begin van elk jaar doen. Als u tussentijds wilt weten hoe u ervoor staat, mag u natuurlijk altijd even informeren.

In dit verband heb ik nog een vraag aan u: is er iemand die ons zou kunnen helpen om de software voor onze administratie verder te professionaliseren (m.b.v. Access lijkt ons zinvol)? Vanuit het programma dat we nu gebruiken, kunnen we geen overzicht van de leveringen en betalingen naar een mailtje of naar Word kopiëren en dat is tegenwoordig toch een vereiste.


Vakantie en afwezigheid

Geef vakantie en afwezigheid minimaal een week van tevoren door.


Versaanbod week 2

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

rode bietjes (klein maar fijn) *1,10/kg
gehakt h.o.h. *10,00/kg
gemengde notenmoes, Monki
amandel-hazelnoot/330g
4,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Komkommersoep

voorgerecht voor 2 personen

1 komkommer
1 ui
1 teentje knoflook
25 g boter
5 dl kippenbouillon
2½ dl creme fraiche
peper, zout
dille (1 eetlepel vers of 1 theelepel gedroogd)
1 eierdooier

Schil de komkommer en snijd deze in stukjes. Snipper de ui. Pers het teentje knoflook uit. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg komkommer en knoflook toe en laat 5 minuten zachtjes stoven. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en laat 15 minuten op een laag pitje staan, roer af en toe. Als je verse dille hebt, hak dat intussen zeer fijn. Heb je geen verse dille voeg dan de gedroogde dille toe als de soep 10 minuten opstaat. Als de tijd om is pureer dan de komkommersoep in de keukenmachine en voeg de creme fraiche toe. Breng op smaak met peper en zout en roer er tenslotte de vers gehakte dille (of bieslook) toe en roer de eierdooier erdoor. Nu niet meer koken en zo spoedig mogelijk serveren.

Knolselderijgratin met Friese nagelkaas

bijgerecht voor 2 personen

1 knolselderij à ca. 500 g
100 ml room
50 g geraspte Friese nagelkaas
50 g geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de knolselderij schoon en snijd de knol in vieren. Snijd de stukken in flinterdunne plakjes. Overgiet de plakjes in een vergiet met kokend water en laat ze goed uitlekken.Vet een lage taartvorm in. Doe de selderijplakjes in een kom en schep de koffieroom en de nagelkaas erdoor. Schep dit mengsel in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Strooi de belegen kaas erover. Laat de knolselderijschotel in de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar worden.

Stamppot spitskool met spekjes

hoofdgerecht voor 4 personen

1 spitskooltje
1 kg aardappelen
2 dikke uien
2 teentjes knoflook
spekjes
kerrie
sambal
gemberpoeder
evt. witte wijn
melk
creme fraiche of room

Kook ca 1 kilo geschilde aardappelen of krieltjes met veel water in de pan.
Intussen verwarm 2 eetlepels (olijf)olie in de wok. Voeg twee dikke uien en twee teentjes knoflook toe en bak ze bruin. Voeg dan de spekjes toe en bak deze bruin. Voeg vervolgens de in reepjes gesneden spitskool, evt. een wijnglas witte wijn, twee eetlepels kerriepoeder, twee theelepels sambal (meer naar eigen inzicht) en wat gemberpoeder toe. Roer alles om en roerbak de spitskool beetgaar. Giet de aardappels af. Stamp ze fijn en voeg de spitskool en spekjes toe. Roer, stamp alles goed door. Voeg warme melk, creme fraiche of room toe om de stampot smeuiig te maken.

Stoofpot met rundvlees en winterse groenten

750 g rib- en runderlappen
2 el grove mosterd
50 g boter
2 teentjes knoflook in plakjes
1 knolselderij in blokjes
2 winterwortels in plakjes
1 vleesbouillontablet
1 flesje bier op kamertemperatuur
4 vastkokende aardappels in stukken
2 dunne preien in stukken
3 takjes selderij, gehakt

Vlees in grove stukken snijden en omscheppen met mosterd, zout en peper. In braadpan boter verhitten en vlees in 5 min. rondom bruinbakken. Knoflook, knolselderij en winterpeen toevoegen en al omscheppend 3 min. meebakken. Vleesbouillontablet boven pan verkruimelen. Bier en 200 ml warm water bij vlees schenken. Vocht aan de kook brengen, vuur laag zetten en vlees met deksel op pan in 2 - 2½ uur laten gaarstoven. Vlees regelmatig omscheppen, halverwege stooftijd aardappel en prei toevoegen. Stoofpot op smaak brengen met zout en peper en bestrooien met selderij. Lekker met aardappelpuree en een wortelsalade.

naar boven
naar boven