Pakketbrief week 1, 4 januari 2012

logo

Kaartjes

Als ik mijn dochters aan het eind van de dag vraag of ze niet even de post willen ophalen (onze brievenbus staat een kleine honderd meter van het huis verwijderd), blijven ze meestal liever bij de kachel zitten. Tsja, ook wel logisch eigenlijk, al die facturen en andere bedrijfspost vinden ze niet zo spannend natuurlijk. Maar in de kersttijd wordt dat anders: elke dag komen er wel een paar kaartjes en dat vinden de dames wél de moeite waard! Ze strijden erom wie de enveloppe open mag maken. En eerlijk is eerlijk, een origineel, misschien zelfs zelfgemaakt kerstkaartje blijft toch altijd leuk om te krijgen, vind u ook niet? Een paar exemplaren die wij ontvingen, zijn wel het vermelden waard. Zo was er een kaart met op de achterkant een mooi gedicht van Anne van der Meiden in het Twents over "De Könninge", voor de verandering gaat het over de terugreis ná de aanbidding. Moe en voldaan trekken de koningen door Twente terug naar huis:

Biej Lattrop trökken ze oawer 'n poal, dree wieze könninge en het gung op 't oosten en op hoes op an.

Enzovoort… en op de voorkant zie je ze in vol ornaat door een mooi besneeuwd winterlandschap rijden met een Twents los hoes op de achtergrond waarvan het dak vol ligt met… zonnepanelen. Inderdaad, die was dus van de firma die onze zonnepanelen heeft gelegd.

Van een klant in de winkel kregen we een uit hout gefiguurzaagd kerstboompje met daarop de tekst:

Goed voedsel zorgt voor de juiste energie, hetgeen ons betere mensen maakt en zo onze wereld een stukje vooruit helpt!

Een spreuk waar we ons helemaal in kunnen vinden natuurlijk, deze kerstboom mag het hele jaar door in de winkel blijven hangen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode bietjes - Gerbranda State, Pietersbierum
Andijvie - via de Zaai-ster (Italië)

In week 2 verwacht:

Veldsla, winterpeen, knolselderij, 1 prei, rode ui: een pakket om een lekkere snert mee te maken!


Acties week 2

Bloedsinaasappels Moro/kg € 1,70
Aardappels Raja*/kg € 0,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

- Prikbord -

Zondag 15 januari a.s is er weer een dansdag met Eleonora. Volgende week meer informatie.


Recepten

Frisse salade van winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

een zakje winterpostelein, 1 kiwi of 1 rijpe peer, 1 eetl. pijnboompitten of 6 macadamianoten, evt. geconfijte gember
dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. gembersiroop of honing, peper en zout

Was de winterpostelein en laat deze uitlekken. Snijd de peer in kleine stukjes. Snijd de gember in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten of de grof gehakte macadamianoten. Klop de dressing. Meng de stukjes kiwi of peer met de dressing, pijnboompitten of macadamianoten en eventueel gemberstukjes door de winterpostelein. Laat de dressing een kwartiertje intrekken en serveer.

Franse witlof

4 struikjes witlof, 2 deciliter bouillon, 2 lente-uitjes, 150 gram hamblokjes, 3 el rode wijnazijn, 3 el rode wijn, 3 el olijfolie, 3 el gembersiroop, zout en peper

Maak de struikjes witlof schoon en snijd een kegeltje uit de onderkant. Leg de struikjes in een platte pan met passende bodem naast elkaar en giet de bouillon erop. Laat ze op een laag vuur gaarstoven in ongeveer 10 minuten. Snipper intussen de lente-uitjes fijn, neem ook minstens 10 cm van het groen of knip de bieslook fijn. Snijd de ham in piepkleine blokjes. Meng de rode wijnazijn, de rode wijn, de olijfolie en het gembersap door elkaar met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Haal de struikjes witlof uit het kookvocht en laat ze uitlekken. Leg ze in een passende schaal, giet de vinaigrette erover en bestrooi rijkelijk met de uitjes of bieslook en de ham. Laat afgedekt een uurtje staan. Serveer koud als voorgerecht met stokbrood.

Exotische rode bietjes

bijgerecht voor 2 personen

450 gr rode bieten, sap van 1 citroen, 1 ui of 3 sjalotjes, stukje verse gemberwortel, scheutje zonnebloemolie, 100 gr rozijnen, ½ theel kardamomzaadjes (inhoud van 3 pitjes), wat kruidnagelpoeder, ½ theel kaneel, ½ theel komijn, ½ theel korianderpoeder, peper, zout, 75 tot 100 gr paranoten, 1 dl sinaasappelsap, 40 gr santen (ingedikte kokosmelk), rijst voor 2 personen

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipper de ui of sjalotjes. Rasp de gemberwortel fijn. Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Fruit ui of sjalotjes in olie en voeg er de bietjes met gember aan toe. Voeg citroensap, sinaasappelsap, specerijen en zout toe en laat het geheel op een laag pitje ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Hak de paranoten grof. Voeg santen, gehakte noten en rozijnen en eventueel extra sinaasappelsap of water toe en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes stoven. Meng de gekookte rijst door het bietjesmengsel zodat u een prachtige rode schotel krijgt of serveer de exotische bietjes naast de rijst.

Andijviestamppot met gehaktballetjes

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr rundergehakt, 1 beschuit, 1 klein ei, 2 theel grove mosterd, 750 gr aardappelen, 75 gr ontbijtspek, 15 gr boter, 1 kleine banaan, 75 ml melk, 300 gr andijvie

Verkruimel het beschuit. Vermeng het gehakt met de beschuit, het ei, de mosterd, zout en peper. Vorm er kleine balletjes van. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Snijd het ontbijtspek in stukjes. Bak in een droge koekenpan het spek in ca. 3 minuten bruin en knapperig. Schep het uit de pan. Verhit in dezelfde pan de boter en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar. Snijd de banaan in plakjes. Bak de banaan de laatste 3 minuten mee. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er zoveel melk door, dat er een stevige puree ontstaat. Was de andijvie en snijd de andijvie fijn. Meng de andijvie en het spek door de puree. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Verdeel de gehaktballetjes over het gerecht. Voeg aan het bakvet 100 ml water toe. Breng het aan de kook en roer de aanbaksels los. Schenk de jus in een juskom. Eet smakelijk!

naar boven
naar boven