Pakketbrief week 3, 20 januari 2010

logo

Winter

Een kistje prei klaarmaken duurt drie keer zo lang als normaal, want de stengels moeten één voor één met de hand geoogst en de buitenste bladeren vormen een slijmerige massa, die je eerst moet verwijderen voor je kunt zien of er wat bruikbaars overblijft. De sneeuw heeft er gelukkig wel voor gezorgd dat er nauwelijks vorst in de grond gedrongen is, want anders hadden we helemaal geen prei meer kunnen oogsten.
De kraaien en duiven hebben onze boerenkool en spruiten ontdekt - het enige wat er nog aan groens boven het sneeuwdek uitstak, dus geef ze eens ongelijk!
Natuurlijk geef ik ze ongelijk, en heb snel een net over de boerenkool getrokken, om die te redden; enkele planten die buiten het net vielen, zijn van top tot teen kaalgevroten. In onze - nog niet geïsoleerde - schuur vroor het vaak de hele dag, zodat we de koelcel ingevlucht zijn om de groentes te snijden en spoelen: daar blijft het tenminste +4°. Jantinus heeft twee keer de sneeuw van ons erf geschoven, dikke bergen lagen aan de rand. Tot groot plezier van Anna en Roos, die er een iglo, een glijbaan en sneeuwpoppen mee gemaakt hebben!
In de auto hadden we een schep en een zak strooizout, voor het geval je ergens vast komt te zitten. Vier keer heb ik ze nodig gehad, één keer tijdens een sneeuwjacht midden op een kruispunt. Gelukkig reed iedereen toen erg langzaam! Maar ondanks alles blijf ik ervan genieten als er echt winterweer is. Het is gewoon prachtig hoe de sneeuw het hele landschap betovert, alle bomen wit versiert en een heerlijke, stille sfeer schept.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Rode kool - Lechaim, Nijeveen
Goudreinette - Jaap v.d. Vorm, Dalem
Pastinaak - Eko de Eerste, Marknesse
Courgette - via de Zaai-Ster (It)
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 4 verwacht:

Groene kool, waspeen, gemengde kiemen, stoofperen, …

Recepten

Pompoenragout

bijgerecht voor 2 personen

500 gr pompoen in blokjes; 2 sjalotten, fijn gesnipperd; 1 laurierblad; 150 gr kipfilet of gekruide tofu of tempeh in blokjes; 60 gr boter; 40 gr bloem; 5 dl groentebouillon; 4 kruidnagels; 2-3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder; sojasaus en peper naar smaak

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in ongeveer 10 tot 15 min. gaarkoken. Kipfilet of tofu of tempeh in blokjes met sjalotten bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen. Beetje voor beetje het pompoen kookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de kip of tofu-tempeh toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met pasta of rijst en een pittige salade.

Pastinaaksoep met feta

Bij-/voorgerecht voor 4 personen

80 ml. olijfolie; 1 fijngesneden prei; 400 gr pastinaak (geschild in plakjes van 1 cm); 4 tenen knoflook; 1 eetl grofgehakte rozemarijn; 800 ml groentebouillon; 100 gr olijven; 125 gr feta; zout

Verhit de olie in een pan met een zware bodem en fruit de prei op laag vuur even aan. Voeg de pastinaak toe en draai het vuur iets hoger. Fruit tot de pastinaak wat zachter wordt en voeg dan de rozemarijn en de geperste knoflook toe. Draai het vuur hoog en laat alles 1 minuut bakken en roer voortdurend. Giet de bouiloon erbij, doe een deksel op de pan en laat het koken tot de pastinaak zacht en gaar is. Ontpit en hak de olijven fijn en voeg deze toe en laat het geheel nog 1 minuut koken. Verkruimel de feta en verdeel dit over 4 kommen. Schenk de soep erover. Voeg eventueel zout naar smaak toe.

Salade van gegrilde courgette en appel

2 courgettes, 1 appel, 1 eetl olijfolie, peper, zout, ½ limoen, 1 theel verse koriander, 4 eetl volle yoghurt, 1 eetl honing, 50 gr gehakte walnoten, 2 eetl peterselie

Snijd de courgettes en de appel in plakken. Smeer de plakken in met een dun laagje olie en bestrooi ze met zout en peper. Laat de grillpan of oven goed heet worden en gril de appel en de courgette aan beide kanten tot er goudbruine streepjes op staan. Leg de gegrilde plakken appel en courgette in een schaal. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de koriander, de yoghurt en de honing, zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de schaal. Knip de peterselie fijn en strooi dit samen met de walnoten over de salade uit.

Rode kool met appel, kaneel en rozijnen

bijgerecht voor 4 personen

50 gr boter; 1 ui, gesnipperd; 2 appels, geschild en in blokjes; 800 gr rodekool, fijngesneden; 150 ml sinaasappelsap; 2 eetl bruine basterdsuiker; 1 eetl kaneel; 2 kruidnagels; 2 laurierblaadjes; 100 gr rozijnen

Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om. Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rodekool.

Gestoofde pastinaak

bijgerecht voor 2 personen

400 gr pastinaak, een scheutje olie of plantaardige margarine

Was de pastinaken, schrap of schil ze en snijd ze in de lengte in vieren. Verhit de olie of margarine in een pan en leg er de pastinaken in. Schep een paar maal om en laat ze op een laag pitje ongeveer 20 min. stoven tot ze gaar zijn. Ze krijgen een heerlijk zoete smaak en passen goed bij gekookte kapucijners of linzen en een kleine frisse salade. Ook lekker met pittig gekruide tofu of uitgebakken spekjes met een fris sausje van yofu (soja-yoghurt) met knoflook, azijn, peper en zout.

naar boven
naar boven