Pakketbrief week 3, 18 januari 2012

logo

Schapen

Op ons pachtland, waar ik komend jaar voor het eerst groente ga verbouwen, lopen momenteel schapen. Een boer uit de buurt vroeg of dat mocht. Eerst liepen ze op een weiland iets verderop, maar na alle regen van november en december stond daar overal water, met als gevolg dat de schapen om de haverklap uitbraken en de straat opliepen. Ik kon ze geen ongelijk geven. Vervolgens ging de eigenaar op zoek naar een betere plek, en kwam zo onder andere bij ons uit, omdat we een mooi hoog gelegen stukje hebben. Ik hoefde niet lang na te denken, want ik houd van dieren op mijn bedrijf, schapen vreten het gras mooi kort af zodat de zode straks goed ondergewerkt kan worden en ze laten natuurlijk hier en daar waardevolle mest achter.

Mooie dieren zijn het, niet de klassieke helemaal witte, maar deze hebben vaak een donkerbruine kop en poten en naar achter gedraaide hoorns: echte Drentse heideschapen! Als ik de post haal, loop ik nu vaak even verder om naar ze te kijken. Dan liggen ze daar allemaal rustig en gemoedelijk te herkauwen en maken op mij de indruk dat ze volmaakt tevreden zijn. Als ik als mens nu eens zo'n innerlijke rust weet te bereiken!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruiten - 't Leeuweriksveld
Pastinaak - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - De Zaaister/Italië
Kropsla - De Zaaister/Frankrijk
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 4 verwacht:

Koolrabi/koolraap, witlof, veldsla, winterpeen, andijvie


Acties week 4

Boerenkool*/st 1,30
Bananen/kg 1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Hutspot met pastinaken

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr pastinaken, 200 gr ui, 400 gr aardappels, 350 gr gekookte linzen of andere peulvruchten, spek of tempé naar wens, klontje boter, ½ theel. gemalen koriander, peper en zout, evt. peterselie of tuinkers

Was de pastinaken en snijd ze in kleine stukken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels met pastinaken en zout in ong. 15 tot 20 min. gaar. Snijd de ui in stukjes. Bak ui samen met spek of tempé in boter lichtbruin en roer er de uitgelekte linzen en koriander door. Laat op een laag pitje staan tot de linzen ook goed doorgewarmd zijn. Stamp de aardappels met pastinaak met een stamper fijn en schep de linzen met ui en spek of tempé door de stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Extra lekker met verse fijngeknipte peterselie of tuinkers op het laatst door de hutspot geroerd. Deze stamppot is ook lekker met meegekookte stukjes pompoen en/of wortel.

Koolvis met venkel

500 tot 750 gram koolvisfilet (vers of diepvries); 1 knolvenkel ;1 ui; 2 of 3 tenen knoflook; 3 tomaten; piment de cayenne (peper); zout; glas witte droge wijn (1 deciliter); beetje olijfolie

Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven) of 200°C. Vet een platte grote ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de filets in de schaal. Snijd de venkelknol in dunne plakken en leg ze op de filets. Snipper ui en knoflook en strooi over de filets en venkel. Snijd de tomaten in dunne plakken en leg ze verspreid over de schaal. Strooi piment de cayenne en zout naar smaak. Giet het glas wijn er overheen en zet het circa 30 tot 40 minuten in de oven.

Wit-Russische Solyanka

2 uien, boter, 1 pakje zuurkool, 1 dl passata (tomatensaus), peper, zout, 2-3 aardappels, 200 gr augurken, ca 300 gr visfilet (snoekbaars, witte koolvis), 1 eetl kappertjes, 5 eetl paneermeel, gesmolten boter

Kook de zuurkool ½ uur. Snipper de ui en bak ze in boter lichtbruin. Schep de helft van de ui en de passata door de zuurkool. Schil de aardappels en snij ze in plakken. Snij de augurken in stukjes. Kook de aardappels met de augurken en de 2e helft van de uien 10 min in een bodempje water. Leg hierop de met wat zout bestrooide vis en pocheer hem zachtjes gaar. Een lage ovenschotel beboteren. Laagje zuurkool erin, daarop de vis met de kappertjes, daarop weer zuurkool en tenslotte de aardappels met augurken. Paneermeel en gesmolten boter erover, dan 20 min in een oven van 200°C bakken.

Spruitjessoep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

200 gr spruitjes, 1 appel, 100 gr (geiten)blauwschimmelkaas, ½ liter water

Spruitjes schoonmaken. Zoveel mogelijk groene blaadjes laten zitten. Spruitjes in 10 minuten gaar koken. Appel schillen, in kleine stukjes snijden en de laatste paar minuten meekoken. Met een roerzeef of staafmixer pureren.

Gegratineerde venkel

2 venkelknollen; 1 kleine ui; 1 teentje knoflook; 1 blik tomaten of een gelijke hoeveelheid (ongeveer200 gram) verse tomaten; 1 takje tijm;1 laurierblad; 1 dl groentebouillon; 250 gram zwarte olijven zonder pit; 75 gram geraspte Parmezaanse of Gruyère kaas; peper en zout

Laat de schoongemaakte venkel in een beetje water met het deksel op de pan in ongeveer 10 minuten gaar worden. Spoel de knollen vervolgens onder koud water af en snij ze in vieren. Leg de venkel in een ingevette ovenschaal. Snipper de uien en de knoflook. Fruit de ui in een lepel olie op niet al te hoog vuur. Voeg de knoflook toe en laat 2-3 minuten meebakken (laat niet zwart worden!). Doe de tomaten, olijven, laurierblad, tijm en de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat de saus met het deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes stoven. Giet de saus over de venkel en zet de schaal ongeveer 15 minuten in een op 180° voorverwarmde oven. Strooi de kaas over de saus en laat nog een minuut of 10 in de oven bruinen.

naar boven
naar boven