Pakketbrief week 3, 16 januari 2013

logo

De aarde zal weer vruchtbaar zijn

Eind vorig jaar is een boek verschenen van Ellen Winkel, een studiegenoot van me uit mijn Wageningse tijd.
Het is getiteld "De aarde zal weer vruchtbaar zijn" en bevat verhalen van b.d.-landbouwpioniers uit de periode 1926 tot heden. Ik heb het net uit. Voor mij was dit zo'n boek dat je beetpakt, maar dat vervolgens jou blijkt beet te pakken en dat je het liefst in één ruk zou willen uitlezen… heerlijk! Natuurlijk, het is mijn vak dus voor mij moet het wel interessant zijn, maar dit boek bevat waargebeurde verhalen die goed opgeschreven zijn, ontroerend, inspirerend, dramatisch, nuchter, verrassend, humorvol. En het handelt over een onderwerp dat iedereen aangaat, dus mijn advies: zie dat dit boek je te pakken krijgt!

Een greep uit de inhoud:
de ontstaansgeschiedenis van Nederlands eerste b.d.-bedrijf Loverendale, de moeizame begintijd waarin goedwillende maar niet altijd even capabele idealisten de landbouwmethode die door geesteswetenschapper Steiner in 1924 in acht voordrachten uit de doeken was gedaan, in de praktijk moesten ontwikkelen, de omgang met de Zeeuwse klei onder de knie krijgen maar ook hele nieuwe afzetkanalen opbouwen;
de geschiedenis van de Warmonderhof, de al in 1947 gestarte, succesvolle opleiding voor bd-landbouw waar wonen, werken en leren geïntegreerd zijn;
het verhaal van Hans Wolterbeek en zijn tuinderij Sloterland bij Amsterdam, die met enorm doorzettingsvermogen veel tegenslagen t.g.v. rupsen en ritnaalden, afzetproblemen, oorlog (zijn hele bedrijf moest op de schop tbv. een luchtafweergeschut) steeds weer de baas wordt;
de link met provo's en kabouters, de sterke ontwikkeling van bd en eko sinds de jaren zeventig en alle dilemma's voor handel die daarbij ontstonden, etcetera - en dit alles mooi beschreven vanuit de persoonlijke ervaring van mensen die er zich met hart en ziel voor inzetten.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Witlof- Henk Klompe, Biddinghuizen
Waspeen- via de Zaai-ster
Rode kool- Anton van Vilsteren, Marknesse
Appel Bramley's Seedling- Jaap v/d Vorm, Dalem ZH

In week 4 verwacht:

Boerenkool, winterpostelein, knolselderij, stoofperen, …


Saldo-overzichten

Tot nu toe bent u van ons gewend om in het begin van het jaar een saldo-overzicht te krijgen.
Omdat er aan het begin van het jaar sowieso al veel administratiewerk is vanwege de afsluiting van de boekhouding van het vorige jaar, willen we hiervan afstappen. Irene houdt alle saldo's accuraat bij en alleen als het (veel) te hoog of te laag is, stuurt ze u een bericht. Ook kunt u op verzoek altijd een saldo-overzicht krijgen.

Acties week 4

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Veldsla-maaltijdsalade

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

250 gr aardappels, 100 gr veldsla, 1 blikje tonijn, 1 vleestomaat of 2 kleine gewone tomaten, 2 eetl. pijnboompitten
Dressing: stukje ui, ½ dl. zure room, zout, citroensap naar smaak

Aardappels schillen, in blokjes snijden en in 10 min. beetgaar koken. Intussen dressing maken: ui pellen, fijnsnijden en door de knoflookpers knijpen. Mengen met zure room, mayonaise, mosterd, zout, versgemalen peper, zout en citroensap naar smaak. Aardappels afgieten en direct mengen met de dressing. Iets laten afkoelen. Tonijn laten uitlekken. Veldsla wassen, de blaadjes loshalen en goed laten uitlekken. Tomaat kruislings insnijden, even onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaat daarna in stukjes snijden. Aardappelblokjes, veldsla, tonijn- en tomaatstukjes door elkaar scheppen. Pijnboompitten goudgeel roosteren in een beetje olie (pas op voor aanbranden) en over de salade strooien.

Gemarineerde rode kool met appel

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine rode kool van 500 gr, 1½ dl. rode wijn of bessensap, ½ theel. tijmblaadjes, 1 of 2 kruidnagels, ½ kaneelstokje, ½ ui, 25 gr. boter, 1 appel, zout, peper

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in vieren en schaaf de stukken in dunne sliertjes. Schenk de wijn of bessensap in een kom en schep de rode kool met tijm, kruidnagel en kaneel erdoor. Laat de kool bij kamertemp. ca. 2 uur marineren. Pel en snipper de ui. Smelt boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de rode kool uit de marinade en laat het even uitlekken. Schep het dan in de pan. Laat alles ca. 10 min. smoren. Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Voeg appel en een deel van de marinade aan de kool toe en stoof alles in ca. 30 min. gaar. Laat het vocht langzaam verdampen. Breng het op smaak met zout en peper.

Witlof-kaas ovenschotel

bijgerecht voor 2 personen

400 gr witlof, 20 gr boter, 20 gr bloem, peper en zout, 2 tot 3 dl melk en 40 gr geraspte oude kaas, 3 eetl. paneermeel

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de witlofstronkjes schoon, snijd ze in de lengte door midden en kook ze in ongeveer 5 minuten in ruim water met zout beetgaar. Laat in een vergiet uitlekken. Maak ondertussen de saus: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat 2 à 3 minuten al roerend koken. 2 dl melk en 30 gr van de geraspte kaas toevoegen en nog even laten koken onder regelmatig roeren. Leg de witlof in een ingevette ovenschaal en schenk hier de kaassaus over. Strooi de rest van de kaas en de paneermeel erover en zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Lekker met aardappelpuree.
Variatie met ham: Voeg aan deze schotel in blokjes gesneden gerookte ham toe.

Wokstamppot met spruitjes en kerrie

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, 2 eetlepels (olijf)olie, 1 kleine ui, ½ eetlepel kerriepoeder, 500 gr spruitjes, 1 kleine appel, ¼ groentebouillontablet, peper, zout

Was en schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel de ui en snijd deze kleiner. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Verhit de olie in de wokpan en bak de ui samen met de kerrie een paar minuten. Schep de spruitjes en de aardappels erbij en laat alles nog 2 minuten doorbakken. Schil de appel en snijd de appel in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes met 100 ml water toe en verkruimel het bouillontablet boven de pan. Breng alles aan de kook en stoof de aardappelen en spruiten op middelhoog vuur in 10-15 minuten gaar. Schep af en toe om. Stamp de spruitjes en aardappels tot een grove stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Lekker met vegetarische hamburgers of blokjes rookkaas.

naar boven
naar boven