Pakketbrief week 3, 15 januari 2014

logo

Nieuwjaarsborrel

Afgelopen vrijdag was ik op een nieuwjaarsborrel van een collega, Krispijn van den Dries uit Ens.
Krispijn is een jonge boer uit de Noordoostpolder (Ens). Onlangs hebben jullie regenboogpeen en rode bietjes van hem in het pakket gehad. Zijn vader Digni heeft een bedrijf van 70 hectare, was eerst gangbaar en is een jaar of twintig geleden omgeschakeld naar biologisch. Digni is actief geweest als voorman van coöperatie Nautilus, die in de jaren negentig heel succesvol was in de afzet van biologische groente.
Maar zijn zoon kan er ook wat van: na zijn opleiding aan de Hogere landbouwschool in Leeuwarden stond hij voor de keus of hij bij zijn vader in het bedrijf zou gaan met het doel dat geleidelijk over te nemen. Een pittige opgave in deze tijd, want met 70 hectare poldergrond is een kapitaal gemoeid zodat je altijd tegen een stevige schuldenlast aankijkt.
Krispijn besloot het te doen, maar wel op zijn eigen manier. Hij wilde veel meer direct contact met de consumenten — waar je normaal gesproken op zo'n groot polderbedrijf niet gauw mee te maken hebt.

Als eerste stelde hij een daad waar hij flink de aandacht mee trok. Toen enkele jaren geleden in het voorjaar nog hele voorraden goede biologische aardappels in de polder beschikbaar waren, wilde de handel deze al niet meer afnemen omdat ze de nieuwe aardappels uit Zuid-Europa beter verkopen konden. Uit protest besloot Krispijn met een grote kieper aardappelen naar de Dam in Amsterdam te rijden, waar hij ze op straat stortte en weggaf aan voorbijgangers. Dat leverde natuurlijk een boel publiciteit op.
In het kielzog daarvan zijn inmiddels allerlei consumentengroepen ontstaan die gezamenlijk biologische groente direct van Krispijn en collega's (waaronder ook 't Leeuweriksveld) inkopen. Deze groepen doen het werk dat normaliter de detailhandel verricht, allemaal zelf, waardoor de prijs van de biologische groente laag blijft en er bovendien allerlei leuke nieuwe sociale interactie ontstaat.
Voor Krispijn is het voordeel dat hij zeker is dat hij zijn product kwijt kan voor een eerlijke prijs.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Knolselderij- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
1 Rammenas- 't Leeuweriksveld
Stoofperen- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum
    of 
Rode kool+appel- Anton van Vilsteren, Ens

In week 4 verwacht:

Veldsla, rode kool + appel of winterpeen, pompoen, wortelpeterselie, …

Al het timmerwerk op 't Leeuweriksveld is uitgevoerd door neef Jos Kamphuis.
Hij heeft praktisch onze hele schuur onder handen gehad, de winkel erin gebouwd, een plafond, een nieuw dak, een nieuwe aanbouw en vernieuwde voor- en achtergevels. We zijn erg tevreden met het resultaat! Dus een eervolle vermelding heeft-ie wel een keer verdiend:
Jos en Kevin Kamphuis, Oldenzaalseweg 148, 7667 RR Reutum, tel. 06-55736212.

Werveling biedt biografische coaching, geschreven portretten en de cursus ‘Zicht op je levensloop’. Werveling is het bedrijf van Annelies Kok.
Annelies Kok, van oorsprong haptonomisch en antroposofisch fysiotherapeute, wil in haar contacten steeds de kracht en wijsheid die in ieder mens zit aanspreken. Daarin past het onderzoek naar de vier lagen van de mens, ofwel de vier kijkrichtingen.
Bij de biografische coaching staat zelfonderzoek, ordening en ontwikkeling centraal.
Een geschreven portret biedt de mogelijkheid tot een beeld van een persoon in boekvorm. Bij vele gelegenheden kan dit een mooi document zijn: bij een jubileum, maar ook bij een naderend afscheid van het leven.
De cursus 'Zicht op je levensloop' is bedoeld voor groepen met interesse in het ontdekken van lijnen en patronen in hun levensloop.
Voor meer informatie: www.wervelingwerkt.nl


Recepten

Preisoep met knolselderij

bijgerecht voor 2 personen

250 gr. gesneden prei, 100 gr. gesneden knolselderij, 30 gr boter, 30 gr bloem, 750 ml water, 1 bouillonblokje, evt. gebakken tofublokjes of gebraden gehaktballetjes

Was de prei en snijd deze in ringen. Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Smelt de boter tot ze lichtbruin wordt. Voeg in een keer de bloem toe en roer goed. Schenk er beetje bij beetje de groentebouillon bij. Voeg de prei en knolselderij toe en laat ze in de soep gaar koken. Naar wens pureren en eventueel 10 min. voor het opdienen gebakken tofublokjes of gehaktballetjes toevoegen.

Bron: receptenboek van Odin: www.odin.nl

Geroosterde winterpeen [met hazelnoten]

bijgerecht voor 2 personen

400 g winterwortel, 1 teentje knoflook, 25 gr gepelde hazelnoten, 2½ eetl olijfolie, ½ eetl honing, 1½ takje verse tijm of gedroogde tijm, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Maak de winterwortel schoon en snijd deze in schuine plakken van 1 cm dik.
Pel de knoflook en snijd deze fijn. Hak de hazelnoten grof.
Roer in een ovenschaal de knoflook en hazelnoten met de olijfolie, de honing, de tijm, zout en peper door elkaar en schep de wortel erdoor.
Rooster in ca. 35 min. in de oven gaar. Schep de wortel regelmatig om.

Bron: Smulweb/Lekker leven 1-2010

Stoofperen met diksap en dadel

bijgerecht/dessert voor 2 personen

600 gr stoofperen, 2 kruidnagels, ½ kaneelstokje, 1 dadel, stukje citroenschil, 50 ml biologische diksap appel-zwarte bes, eventueel: stukje gember van ½ cm

Schil de peren en verwijder klokhuis. Doe de peren in een pan met dikke bodem en zorg dat ze net onder water staan. Snijd de dadel in kleine stukjes. Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en diksap toe en eventueel het stukje gember. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn. Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.

Bron: www.lekkeretenmetlinda.nl

Frisse salade van winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

een zakje winterpostelein, 1 kiwi of 1 rijpe peer, 1 eetl. pijnboompitten of 6 macadamianoten, evt. geconfijte gember
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. gembersiroop of honing, peper en zout

Was de winterpostelein en laat deze uitlekken. Snijd de peer in kleine stukjes. Snijd de gember in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten of de grof gehakte macadamianoten. Klop de dressing. Meng de stukjes kiwi of peer met de dressing, pijnboompitten of macadamianoten en eventueel gemberstukjes door de winterpostelein. Laat de dressing een kwartiertje intrekken en serveer.

Rijst met gestoofde groentes

hoofgerecht voor 2 personen

150 gr witte of bruine rijst, ¼ kippenbouillonblokje, 1 kleine prei, 100 gr knolselderij, ½ wortel, 1 kleine tomaat, 1½ takje bladpeterselie, 150 gr kipfilet, boter of olie

De rijst opzetten in water met het kippenbouillonblokje en laten gaarkoken. De groentes wassen en fijnsnijden. De kipfilet in stukjes van 1 cm snijden. Beetje boter in een hoge braadpan smelten. De fijngesneden wortel, prei en knolselderij hier in doen, beetje water toevoegen en sluiten met deksel. Na 10 minuten de fijngesneden kipfilet toevoegen met peper en zout naar smaak. Na nog eens 5 minuten de fijngesneden tomaat en bladpeterselie erbij, samen nog 5 minuten laten stoven. Lekker met een beetje zoetzure saus.

Bron: www.mijnreceptenboek.nl

naar boven
naar boven