Pakketbrief week 4, 27 januari 2010

logo

Biovak

Met Irene ben ik afgelopen donderdag naar een grote beurs voor de biologische landbouw en - handel geweest. Veel partijen die actief zijn op het gebied van de biologische landbouw in Nederland, waren vertegenwoordigd: landbouwbedrijven met hun eigen produkten, bakkers, slagers, melkverwerkers, een uitgebreid scala aan handelaren, energiebedrijven, zaaizaad- en plantgoedleveranciers, de Warmonderhof, bd-vereniging, Stichting Grondbeheer, etc. etc. tot en met een verkoper van vogelverschrikkers.
Wij hebben onze tijd goed besteed en onder andere waardevolle informatie ingewonnen over de mogelijkheid om een eigen webwinkel te starten, en daarmee onze bestelservice nog toegankelijker te maken. Dit gaan we serieus verder onderzoeken. Ook heb ik me laten voorlichten over de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak van onze schuur, en daarvoor een subsidieaanvraag gedaan. Het dak moet toch gerenoveerd, dus de panelen kunnen in één moeite door geplaatst worden. Helaas is de subsidiepot (veel) te klein om alle aanvragen te honoreren, dus het is een loterij…
We ontmoetten een boer die een handige kippenkar te koop aanbood. Hij biedt plaats aan honderd kippen en je kunt hem makkelijk verplaatsen, zodat de kippen steeds op een ander stuk van de akker kunnen scharrelen en de onkruiden en overgebleven, doorgeschoten groenteplanten kunnen vreten. Het klinkt heel goed, dus ik wil binnenkort eens een kijkje nemen.
We hebben goede contacten gelegd met de stichting grondbeheer over wellicht een toekomstige participatie en met de bd.vereniging over een Demetercertificaat vanaf eind oktober.
Tussen de bedrijven door ontmoette ik om de haverklap oude bekenden, altijd leuk! Al met al een heel vruchtbare dag.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Aardpeer - Arenosa, Lelystad
Waspeen - diverse telers, Flevopolders
Gemengde kiemen - Peuleschil, Rottevalle
Zuurkool - Zuid-Scharwoude
Stoofperen - Jaap v.d. Vorm, Dalem
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 5 verwacht:

Witlof, rode bietjes, prei??, boerenkool,…

Versaanbod week 5

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Zuurkool/500g0,90
Goudreinetten/kg1,80

Recepten

Salade van paddestoelen, linzen en kiemen

bijgerecht voor 4 personen

200 gr kastanjechampignons, in vieren; 50 gr groene linzen; 50 gr rode linzen; 50 gr gemengde kiemen; 100 gr gemengde sla; 2 eetl olijfolie; 10 cm bleekselderij, in schijfjes; 1 sjalotje, gesnipperd; 1 knoflookteen, gehakt; peper; zout; 2 eetl balsamicoazijn, 3 eetl notenolie; 1 theel sherryazijn; 1 eetl boter

Kook de groene linzen gaar in 10 minuten, de rode in 5 minuten. Verhit 1 eetl olijfolie, bak hierin kort (30 sec.) de bleekselderij, het sjalotje en de knoflook aan. Voeg de gekookte linzen toe en warm nog 1 minuut door. Breng op smaak met peper en zout. Maak een dressing van de balsamicoazijn, 1 el olijfolie, de notenolie en sherryazijn. Maak de sla aan met een deel van de dressing. Verhit 1 eetl boter, bak hierin de paddestoelen. Schep de paddestoelen en kiemen op de sla. Geef er het restant van de dressing bij en strooi er de linzen omheen.

Kerrierijst met groene kool

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr gehakt, 1 ui, 1 eetl kerriepoeder, 1 teentje knoflook, 150 gr rijst, ½ kruiden­bouillontablet, 250 gr gesneden kool, 1 appel, 2 eetl rozijnen, ± 1 eetl ketjap asin, peper, zout

In braadpan olie verhitten en het gehakt rul bakken. Op smaak maken met peper en zout. Intussen de ui pellen en snipperen. Ui en kerriepoeder 2 min. meebakken met het gehakt. Knoflook persen en er door mengen. Rijst erdoor scheppen en even meebakken. Dan 2 ½ dl water met kruidenbouillon toevoegen. Met deksel op de pan ± 5 min. koken. Intussen groene kool wassen, in dunne reepjes snijden en uit laten lekken. Groene kool toevoegen en 10 minuten mee laten koken. Daarna de appel schillen en in stukjes snijden. Dit met de rozijnen door het rijstmengsel scheppen en nog 5 min laten sudderen. Op smaak maken met ketjap.

Gegratineerde aardperen met zuurkool

bijgerecht voor 4 personen

200 gr aardperen, 200 gr zuurkool, 5 walnoten, 4 takjes verse tijm of ½ theel gedroogde tijm, peper uit de molen, 75 gr (geiten)brie of camembert

Aardperen schoonboenen en in plakjes snijden. In een pan met een dikke bodem de aardperen in ongeveer 1 cm water, 10 minuten gaar koken. Let op dat er een klein beetje water in de plan blijft, zo nodig iets toevoegen of teveel afgieten. Zuurkool op de aardperen leggen. De blaadjes tijm van de takjes plukken en over de zuurkool strooien. Walnoten kraken, pellen en in kleine stukjes breken. De noten op de zuurkool leggen. Brie in dunne plakjes snijden en daarmee het geheel afdekken. Op een vlamverdeler of laag vuur de zuurkool warm laten worden en de kaas laten smelten. Lekker met rijst.

Stoofperen van Oma

nagerecht voor 2 personen

500 gr stoofperen, 1 à 2 kruidnagels, stukje citroenschil, 1 kaneelstokje, 50 gr rietsuiker, 1,5 deciliter rode wijn, ½ eetl aardappelmeel of maizena

Schil de peertjes, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Steek de kruidnagel(s) in het stukje citroenschil. Doe de peertjes met citroenschil, het kaneelstokje en rietsuiker in een pan en schenk de rode wijn erover. Schenk er water bij zodat de peertjes net onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat de peertjes afgedekt in 2,5 uur gaar en rood stoven. Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. Schep de peertjes in een schaal. Roer het aardappelmeel met een beetje perensap los en schenk het al roerend terug in de pan. Laat het geheel even inkoken tot een gebonden wijnsaus en schenk de saus over de peren.

naar boven
naar boven