Pakketbrief week 4, 26 januari 2011

logo

Wedden?

Je zou er bijna een weddenschap over af kunnen sluiten: komt de winter nog een keer écht terug of hebben we voor dit seizoen alles al achter de rug?
Voor ons als boeren is dat natuurlijk ook iets wat ons bezighoudt. En het beste is om maar zo gewoon mogelijk door te gaan.
Zo is Wouter al dagen druk bezig met het jaarlijkse teeltplan: wat voor planten moeten wanneer de grond in, wat voor zaadgoed gaan we bestellen, wat gaan we dit jaar anders doen en wat beviel vorig jaar juist heel goed? Want ook al ligt buiten nog alles stil, de opkwekers zijn alweer druk aan het zaaien. Ook bij ons zijn we weer kleinschalig aan het opkweken, van een collegaboer hebben we een kuubskist met bieslookplanten opgehaald, waarvan nu een deel in potjes in onze woonkamer staat, lekker bij de kachel kan je ze werkelijk zién groeien.
In de tunnelkas is ook alweer nieuw geplant: bietjes en veldsla, en er komt deze week nog raapsteel, radijs en bosui bij. Die mopgen we dus nu onze eerste ecogroentes noemen. En dan zijn er nog dierenplannen: 5 koetjes voor de mest, twee varkentjes, twee geitjes (vrouwtjes, want die kunnen hier oud worden) voor het grasmaaien, en een "knuffeldieren"uitloop voor de kinderen met konijnen en cavia's. Dus het voorjaar mag wel komen.
Maar ja, onze dochter Anna wil nog wel een keer goed schaatsen, met veel ijs zonder sneeuw.
Wie gaat de weddenschap winnen?

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Broccoli - via de Zaai-ster
Spitskool - van Vilsteren, N.O.P.
Rode ui - van Vilsteren, N.O.P.
Waspeen grof - van Vilsteren, N.O.P.
Eikebladsla - Lechaim, Nijeveen

In week 5 verwacht:

Bloemkool?, witlof, pastinaak, alfalfa, …


Versaanbod week 5

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Rode kool/st1,00
Grie in marinade,
een heerlijk produkt van Hansketien:
fètablokjes in olie met kruiden
in een glazen potje
210g
2,75

Voorbereidingsbijeenkomst oprichting stichting Leeuweriksveld

Iedere geïnteresseerde is welkom op zaterdag 12 februari a.s. om 14 uur op het Leeuweriksveld. (zie de 2 pakketbrieven van de afgelopen twee weken).


Onze leveringen en uw betalingen

houden we natuurlijk nauwkeurig bij. In de loop van januari ontvangt u van Irene, die onze administratie verzorgt, een berichtje (e-mail) met daarin uw saldo bij 't Leeuweriksveld per 1 januari 2011. Dat zullen we voortaan in het begin van elk jaar doen. Als u tussentijds wilt weten hoe u ervoor staat, mag u natuurlijk altijd even informeren.


Recepten

Broccoli stufati al vino (broccoli met wijn)

500 gr broccoli
1 rode ui
5 ansjovisfilets, uitgelekt
4 eetlepels olijfolie
1 dl rode wijn
1 eetlepels kappertjes
zout
zwarte peper

Verdeel de broccoli in roosjes en de stengels in dunne plakjes. Verhit de olijfolie en fruit de uiringen op zacht vuur 2 minuten. Voeg de broccoli en de ansjovis toe. Blus af met de wijn en laat het geheel in de gesloten pan 40 minuten zachtjes stoven. Voeg dan de kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper.

Spaghetti met wortel-knoflooksaus

400 g spaghetti
350 g wortelen
2 uien
4 teentjes knoflook
olie
peper & zout
2 dl yoghurt
50 g geraspte Parmezaanse kaas

Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze fijn. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg de geraspte wortel toe en laat deze 5 minuten meebakken. Roer er wat peper en zout en de yoghurt door en laat dit 5 minuten stoven. Giet de spaghetti af en roer er de wortel-knoflooksaus door. Bestrooi het met geraspte kaas.

Spitskool à la crême

1 kleine spitskool
50 gram schouderham, dunne plakjes (broodbeleg)
1 eetlepel boter of margarine
1 theelepel karwijzaad
mespunt peper & zout
1/2 deciliter slagroom
circa 1 eetlepel maïzena

Het buitenste blad van de kool afhalen, de kool in vieren snijden en de harde stukken van de stronk verwijderen. De kool in reepjes van circa 1 cm breed snijden, wassen en in een vergiet of zeef uit laten lekken. De plakken ham in smalle reepjes snijden. In een ruime kookpan boter smelten. De spitskool, het karwijzaad, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan doen en de kool aan de kook brengen. Daarna de kool, met deksel schuin op de pan, op matig vuur in circa 10 à 15 min. beetgaar stoven. Intussen in een kopje de maïzena met een klein beetje water glad roeren. Na 5min. stoven de kool een keer omroeren of schudden en controleren of er erg veel vocht vrij komt. Haal in dat geval de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger en schep de kool af en toe om. Zorg er zo voor dat - als de kool beetgaar is - er uiteindelijk nog circa een halve centimeter vocht over is in de pan (giet, als de kool eerder gaar is, het te veel aan vocht af).
Doe de room en hamreepjes bij de kool in de pan en breng alles weer aan de kook.
Bind het vocht met maïzena tot een romige saus.

Gegrilde sla met salsa verde

1 dl olijfolie
1 el mosterd
1 el kappertjes, fijngehakt
3 el peterselie, fijngehakt
3 el rode ui, fijngehakt
sap en rasp van een citroen
zout, peper
1 eikebladsla, gehalveerd
olijfolie om in te vetten

Meng alle ingrediënten, behalve de sla, tot een saus. Bedruppel de sla op met wat olijfolie en leg hem in een hete, met olijfolie ingevette grill(pan). Als de sla begint te kleuren, draai je hem om. Dek het even af met een grote bolle deksel. Beide kanten worden licht geroosterd. Besprenkel met de salsa verde en serveer meteen. Lekker bij geroosterde vis.

Geroosterde rode uien met balsamico azijn

Bijgerecht of borrelhap

5 middelgrote rode uien, gepeld
100 gram fijne kristalsuiker
versgemalen zeezout
zwarte peper
200 ml balsamico azijn (of een volle rode vruchtenazijn)
50 ml extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor tot 180°C of gasstand 4. Snijd de uien overdwars in plakjes van ca. 3 mm. dik en doe ze in een kom. Bestrooi ze met de suiker, en een royale snuf zout en peper, besprenkel ze met de balsamicoazijn en de olijfolie en meng alles met de hand lekker door elkaar. Schep de uien op een bakplaat of in een gietijzeren ovenschaal en rooster ze 30 minuten in de oven; keer ze halverwege met een tang of houten pollepel en schep de vloeistof er nogmaals overheen. De uien worden tijdens het roosteren donkerpaars en glanzend, en krijgen een zoet en toch scherp smaakje.

naar boven
naar boven