Pakketbrief week 6, 9 februari 2011

logo

Bleekselderij, een schermbloemige

Bleekselderij is een zusje van knolselderij en snijselderij. De selderij (lat. Apium graveolens) is afkomstig van landen rond de middellandse zee en heeft zich vandaar verspreid over zowat de hele wereld. Hij heeft een heel eigen smaak en geur (graveolens=sterk geurend), waarom hij gewaardeerd wordt in de keuken.
Selderij is een lid van de schermbloemigenfamilie, waartoe ook peterselie, lavas, dille, kervel, anijs, karwij, komijn, koriander, venkel, pastinaak en peen behoren, en in het wild bv. bereklauw, fluitekruid, zevenblad (tuindersverdriet) en de giftige waterscheerling. In het algemeen een smakelijke familie dus, die veel keukenkruiden en enkele lekkere groenten heeft voortgebracht. Allemaal sterk gevormde planten, verticaal gericht met vaak diepe penwortels en hoog opgaande bloemstengels.
Ze staan op eigen kracht en vormen geen ranken om tegen andere planten op te klimmen. De bloempjes staan in kleine schermpjes bij elkaar, waarvan er vervolgens weer een aantal samengevoegd worden tot het grote scherm- vandaar de naam schermbloemigen. Alles is streng geordend bij de schermbloemigen, ze lijken niets aan het toeval over te laten en houden niet van woekeren. Hun vormen doen bijna denken aan die van kristallen, en in de zaden vormen ze zelfs vaak kleine kristalletjes van calciumoxalaat.
Ze staan in het wild vaak losjes verdeeld in grasland en bermen, het zijn geen bodembedekkers en ze komen nauwelijks in het bos voor. Een opvallende eigenschap, zeker voor de biologische tuinder, is verder nog dat ze er lang over doen om te kiemen. Meestal is het onkruid er eerder, dus ze vragen veel teeltzorgen…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld i.o.
Savooyekool - van Vilsteren, Marknesse
Bleekselderij - via de Zaai-ster (It)
Pompoen - Jan Bokdam, Dronten
Gemengde slablaadjes - Lechaim, Nijeveen

In week 7 verwacht:

Winterpeen, witte kool,…


Voorbereidingsbijeenkomst oprichting stichting Leeuweriksveld

Iedere geïnteresseerde is welkom op zaterdag 12 februari a.s. om 14 uur op het Leeuweriksveld.
Zie de pakketbrieven van week 2 en week 3, (alle pakketbrieven uit het verleden staan op deze website).
We willen aan idealen werken die iedereen aangaan, dus aarzel niet…


Oproep

Als u nog bruikbare netzakken thuis heeft liggen, die u anders weggooit, houden wij ons aanbevolen.


Versaanbod week 7

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Appels Jonagold/kg1,95
Kiwi's/st0,20
Salamita Sinaasappels navelina/kg1,70

Recepten

Pompoensoep met gember en preiringetjes

bij- of voorgerecht voor 2 personen

1 kleine pompoen
2 teentjes knoflook
een stukje verse gember (duimgroot)
melk
1 bouillonblokje
peper en zout
suiker
een stukje prei

Was de pompoen, snijd de vrucht middendoor en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in schijven, schil de schijven eventueel. Snijd het vruchtvlees in kleine stukken. Schil en rasp ev. de gember. Pel en snipper de knoflook. Doe de pompoen, gember, knoflook, bouillonblokje en zout in de pan. Voeg melk toe, tot de pompoen nèt onder staat. Laat 20 min. zachtjes koken. Snijd ondertussen de prei in fijne ringetjes. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Eventueel verdunnen met water. Peper en suiker naar smaak toevoegen en op het laatst de preiringetjes erdoor roeren.

Ovenschotel met groene kool

hoofdgerecht voor 2 personen

400 g groene kool
1 appel
scheut zonnebloemolie
400 gr gekookte aardappelen
melk
½ theel. mosterd
peper en zout
1 theel. kerrie
½ dl creme fraiche
een handvol zonnebloempitten of sesamzaad
een handvol geraspte kaas

Snijd de groene kool in reepjes. Verwijder van de appel het klokhuis en snijd de appel in partjes. Stamp de aardappels en maak er met melk een smeuïge puree van. Rooster de zonnebloempitten of sesamzaadjes in een droge koekenpan. Verhit de olie in een ruime pan en voeg er al roerende de koolreepjes aan toe. Smoor de kool en voeg na een paar minuten ook de appelpartjes toe. Maak op smaak met peper, zout en kerrie.
Neem de pan van het vuur en roer de mosterd, creme fraiche en pitten of zaadjes door de kool. Schep dit mengsel in een ingevette ovenschaal. Schep daarop de aardappelpuree. Strijk de bovenkant glad en strooi er geraspte kaas over. Zet ongeveer 20 min. in een voorverwarmde oven op 175°C tot er een mooi korstje op zit.

Romige ovenschotel met bleekselderij, ham en kaas

bijgerecht voor 4 personen

1 struik bleekselderij
200 gr gekookte ham in plakjes
3 eieren
1/8 liter slagroom
nootmuskaat
peper
citroensap
100 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bleekselderij en snij deze in kleine stukjes. Kook de bleekselderij 10 minuten voor en laat deze uitlekken. Klop de eieren los en vermeng deze met de room, peper, wat citroensap en nootmuskaat. Snij de plakjes ham in reepjes. Vet de ovenschaal in. Vermeng de bleekselderij met de ham en doe dit in de ovenschaal. Giet hierover het ei-roommengsel. Bestrooi dit alles met de geraspte kaas. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes of rijst.

Babyleafsalade met geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

100 gr Babyleaf sla
2 ronde zachte geitenkaasjes
1 tomaten
stukje komkommer
1 eetl. rozijnen
event. 6 walnoten
1 eetl. honing
balsamico azijn
olijfolie

Oven voor verwarmen en op vuurvast bord (insmeren met beetje olie) de geitenkaasjes in 10 min. laten zacht worden.
Walnoten kraken en in stukjes breken. Sla wassen. Tomaat en komkommer wassen en in stukken snijden en over de sla verdelen. Geitenkaasjes uit de oven halen en op de salade leggen. Rozijnen en gekraakte walnoten in stukjes over sla verdelen. 2 eetl. olijfolie in pan opwarmen, honing erbij en laten smelten en afblussen met balsamico azijn. Gas meteen uit.
De dressing over de salade heen gieten.

naar boven
naar boven