Pakketbrief week 7, 12 februari 2014

logo

Spruiten

Deze week zijn er spruiten in het pakket. Bij spruiten denk ik graag aan mijn oudtante van inmiddels 91 jaar, bij wie ik in mijn kindertijd zo nu en dan met ons hele gezin voor het eten uitgenodigd was. Een van haar klassieke gerechten was aardappels, vlees en spruitjes. Heerlijk klaargemaakt met veel gesmolten boter en een vleugje nootmuskaat. Ja, ik vond spruitjes, toen ik kind was, de lekkerste koolsoort. En nog steeds is het een favoriet van mij.

Spruiten op zandgrond, er werd meestal gezegd, dat dat niet goed kon omdat de grond te arm is. Maar op de Wenning in Orvelte hebben ze al bewezen, dat het wel kon en zo hebben wij ook besloten om spruiten zelf te telen.
De meeste koolplanten krijgen wij als jonge plantjes. Al die koolsoorten lijken in de beginfase erg op elkaar. Een stukje stengel met wat sprietige koolblaadjes eromheen. De spruitenplanten worden in juni op het land uitgeplant, eerst een lading herfstspruiten en wat later een partij winterspruiten (Deze groeien langzamer en kunnen beter tegen lange vorst.) In het begin wordt het een steeds grotere bos bladeren om een wat in de lengte schietende stengel, boven in de top vormt zich zelfs een kleine losse krop, en pas dan worden in de oksels van de bladeren kleine minikooltjes zichtbaar. Dat zijn de spruitjes die we vanaf de herfst kunnen oogsten. De plant kan de hele winter op de akker blijven staan en wordt van onderaan leeggeplukt. In principe groeien de spruitjes bovenaan steeds verder.

Op de akker zie je nu tot een meter hoge, bijna kale stronken met boven een topje bladeren, bij sommige nog mooi groen, bij anderen al een beetje aan het vergaan, en direkt onder de top nog de laatste spruiten.
De planten blijven staan tot vlak voor het ploegen en land klaarmaken voor de volgende teelt in het voorjaar. Dan worden ze zo goed als het gaat kleingehakseld en ondergewerkt. Dit jaar hadden we hele mooie herfstspruiten, maar minder goede winterspruiten, waarschijnlijk door de droge zomer. Daarom hebben we deze week nog maar voor een deel van de pakketten eigen spruiten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld en Waddengeluk, Sexbierum
1 Rammenas- 't Leeuweriksveld
Courgette- via de Zaai-ster
Avocado- via de Zaai-ster
Pastinaak- Anton van Vilsteren, Ens

In week 8 verwacht:

Witlof, regenboogpeen, rode kool + appel, …

Vrijwilliger technisch werk

Stichting Biotuin Lokaal zoekt iemand die wil meewerken aan onderzoek naar de toepassing van duurzame energie: opvang en opslag van zonne-energie (op niet-grote diepte), in de zomer en gebruik in de winter.
Voor het meten zijn proefopstellingen nodig die we veelal zelf in elkaar moeten zetten. Kennis van natuurkunde (warmteleer) en elektronica is welkom.
Zie voor de doelstellingen van Stichting Biotuin Lokaal de website en facebook.
Inlichtingen: Wim Gorter, 06—46546113
www.biotuinemmen.nl

Recepten

Pasta met avocado, amandelen en citroensaus

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr (groene) tagliatelle, 25 gr geschaafde amandelen, 1 avocado, 1½ eetl. citroensap, 2 gedroogde tomaten op olie, 25 ml olijfolie, 1 teen knoflook, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 dl creme fraiche

Kook de tagliatelle beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goud­bruin.
Halveer de avocado, verwijder de pit, snijd het vruchtvlees in kleine partjes en besprenkel ze met ½ eetl. citroensap. Snijd de gedroogde tomaten in smalle reepjes.
Fruit het geperste teentje knoflook in de olijfolie. Voeg de peterselie, de rest van het citroensap en de creme fraiche toe.
Roer goed door en schep deze saus met de amandelen, avocado en tomaten door de hete pasta.

Bron: www.smulweb.nl

Courgettesoep

lunch- of bijgerecht voor 2 personen

300 gr courgette, 150 gr ui of prei, 1 teen knoflook, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje, eventueel een scheutje room, eventueel vers, fijngeknipt knoflookblad, korianderblad of peterselie

Was de courgette, en snijd deze in stukjes. Snijd de ui of prei heel fijn.
Snijd het teentje knoflook fijn. Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter.
Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Geroosterde pastinaak met Italiaanse kruiden

350 gr pastinaak, 1-2 eetl. olijfolie, ½ eetl. gedroogde Italiaanse kruiden, zeezout en zwarte peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaak en snijd deze in stukjes van 5 cm.
Meng de stukken pastinaak met de olijfolie en kruiden. Verdeel in een gelijkmatige, enkele, laag over een bakplaat of ovenschaal.
Verdeel het mengsel over twee bakplaten, indien nodig. Rooster ongeveer 30 minuten, of tot de pastinaak gaar is, en schep halverwege de baktijd even om.

Bron: http://allrecipes.nl

Winterpostelein met sinaasappel en rammenas

bijgerecht voor 2 personen

150 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, 1 eetl walnootolie, 1 theel geschilde en geraspte rammenas, peper, zout, 1 eetl pijnboompitten (of zonnebloempitten)

Haal eventuele ongerechtigheden uit de winterpostelein, was het en slinger het droog in een theedoek of slacentrifuge.
Doe de pijnboompitten in een koekenpan en rooster deze, op zo laag mogelijk vuur, goudbruin.
Pel de sinaasappel voor de helft en snijd deze helft in stukjes. Pers de andere helft uit en vang het sap op. Schep de sinaasappelstukjes door de winterpostelein.
Schil en rasp de rammenas. Maak een dressing van het sinaasappelsap, de olie, de rammenas en peper en zout.
Schep de dressing door de postelein. Verdeel de pijnboompitten over de salade.

Spruitjes ovenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr spruitjes, 3 eieren, 2 eetl. melk, 50 gr champignons, boter

Verwijder lelijke blaadjes van de spruitjes en was ze. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Kook de spruiten 10-15 minuten in een laagje water. Bak de champignons in boter.
Verwarm de oven voor op 175°C. Scheid 1 ei en klop het eiwit stijf. Klop eidooier met de overige eieren en de melk, samen met peper en zout, door elkaar. Schep de eiwitten door dit mengsel.
Beboter een ovenschaal, en schep hierin de spruiten, gemengd met de champignons. Giet hierover het eiermengsel.
Zet 20 minuten in de oven van 175 graden tot het eiermengsel volledig gestold is. Lekker met aardappelpuree.

Bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven