Pakketbrief week 9, 2 maart 2011

logo

Prei

Prei is een lid van de leliefamilie, waartoe ui, sjalot, knoflook, bieslook, daslook en kraailook behoren maar bijvoorbeeld ook tulp, asperge en lelietje van dalen. De lelies zijn eenzaadlobbig, ze hebben dus net als de grassen maar één kiemblaadje, in tegenstelling tot de meeste plantensoorten die er twee hebben. Prei werd al door de oude egyptenaren, grieken en romeinen geteeld en is ook afkomstig uit die streken.
Het is een tweejarige plant, die we als éénjarige groente kweken. Laat je hem doorschieten dan vormen zich mooie bollen van vele kleine paarse bloemetjes. Je kunt van prei het groene blad en zelfs ook de wortels eten, maar het meest gewaardeerd wordt de lange witte schacht, die eigenlijk bestaat uit de dicht opeengepakte, saprijke ondereinden van de bladeren.
Om die wit en extra mals te krijgen, worden ze ondergronds geteeld. Dat heeft voor mij als biologisch werkende boer nog een bijkomend voordeel: ik plant de prei in een voortje, en naarmate hij groter wordt aard ik hem regelmatig lichtjes aan. Onkruid wat in de tussentijd gekiemd is, krijgt zo steeds weer een laagje grond over zich heen en dit is grotendeels afdoende als bestrijding. Langzaam maar zeker bouw ik zo een rug op, waar de prei middenin groeit.
Oogsten doe ik dan met een schudlichter, twee "messen" die door de aftakas van de trekker aangedreven worden en dan al schuddend onder twee ruggen prei doorgetrokken worden. Met de hand leggen we ze daarna in bossen bijeen, verzamelen de bossen op een rek en snijden en poetsen de prei in de schuur. Een boel werk na zo'n winter als deze, want dan zijn er veel slijmerige, aangetaste buitenbladeren die allemaal verwijderd moeten worden.
Het mooie van het werk is wel dat we er geen machine bij hebben, zodat je tijdens het snijden nog eens een leuk gesprek kunt voeren!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pastinaak - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Kropsla - via de Zaai-ster (Fr)
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 10 verwacht:

Winterpostelein, peen, …


NIEUW: WEBWINKEL LEEUWERIKSVELD !

Na noeste arbeid van Martin kunnen we nu met trots onze nieuwe webwinkel aan u presenteren! U kunt ons complete assortiment biologisch(dynamisch)e levensmiddelen voortaan ook bestellen via:
www.leeuweriksveld.webxpress.nl/home.
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Tweede bijeenkomst van de initiatiefkring Leeuweriksveld

op zaterdag 12 maart a.s. om 14 uur. We willen een flink aantal concrete en uitdagende projecten ondernemen, wie zin en tijd heeft om wat bij te dragen, maar ook wie "gewoon" geïnteresseerd is, is van harte welkom!

Versaanbod week 10

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Aanbieding

Veldsla *1,60 / 100 g
Uien1,00 / kg
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Pastinaak gegratineerd met oude kaas

bijgerecht voor 2 personen

400 gr pastinaken
1 eetl citroensap
1 eetl bloem
25 gr boter
50 ml kippenbouillon
½ theel. geraspte nootmuskaat
50 gr geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 250°C. Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van 1 á 2 cm. Klop de bloem in een beetje koud water vrij van klontjes. Breng in een ruime pan water aan de kook en voeg wat zout, de citroensap en de bloem toe. Smelt in een braadpan de boter, voeg de bouillon en nootmuskaat toe en peper en zout naar smaak. Laat de pastinaken uitlekken in een vergiet en voeg ze toe. Smoor ze 5 minuten. Vet een ovenschaal in. Schep een laag pastinaken met saus erin en strooi er wat geraspte kaas over. Dan de volgende laag. Eindig met geraspte kaas. Zet 15 min. in het midden van de oven. Lekker met vlees of vis.

Zuurkoolschotel met ham en kaas

hoofdgerecht voor 4 personen

2 dl creme fraiche
10 plakjes ham
1 kilo aardappelen
melk
250 gr zuurkool
125 gr geraspte kaas
mosterd

Verwarm de oven 10 min. op 180°C. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een laagje water. Kook ook de zuurkool gaar in een klein laagje water. Smeer intussen de plakjes ham in met mosterd. Klop de helft van de geraspte kaas door de creme fraiche. Vet de ovenschaal in. Stamp de aardappelen met een beetje melk tot een puree. Strijk de puree mooi glad in de ovenschaal. Laat de zuurkool uitlekken en rol kleine plukjes zuurkool in de hamplakjes. Leg de hamrolletjes met zuurkool op de aardappelpuree. Giet de creme fraiche erover heen en strooi er nog wat kaas op. Plaats de ovenschotel ongeveer 20 tot 30 min in de oven tot de kaas goudbruin gekleurd is.

Rijstschotel met prei en appel

bijgerecht voor 2 personen

400 gr prei
ev. 1 ui
½ appel
3 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
peper en zout
kaneel
150 gr rijst
ca. 4 dl water

Was de prei en snijd deze in ringen. Pel de ui en snipper deze fijn. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 min. (afhankelijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Rode kool met peren

bijgerecht voor 2 personen

150 gr gesneden rode kool
50 gr gedroogde peren
1 peer
1 (rode) ui
1 teen knoflook
½ theel. gemalen korianderzaadjes
1 theel. verse geraspte gember
peper & zout
50-100 ml water
1 eetl. (peren) diksap
1 eetl. rode wijn azijn
(voor de liefhebber: 2 bolletjes gember in vieren snijden en toevoegen samen met een eetl. gembernat)

Snijd de gedroogde peren in stukjes. Snijd de verse peer in 8 partjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Bak de ui in een beetje olie tot ze zacht is. Pers de knoflook erboven uit, voeg de korianderzaadjes toe en bak het geheel tot de ui lichtbruin is. Voeg de vers geraspte gember, rode kool, gedroogde en verse peer toe en roer alles goed door elkaar. Doe er een beetje peper & zout en het water bij en breng aan de kook. Laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes pruttelen (voeg eventueel nog een scheutje water toe). Breng op smaak met het diksap, azijn en peper & zout en eventueel de gemberbolletjes. Lekker met aardappelpuree of geroosterde aardappels uit de oven.

naar boven
naar boven