Pakketbrief week 10, 9 maart 2011

logo

Kan "biologisch" de wereld voeden?

Een klant mailde ons het volgende artikel, dat gisteren in de NRC verscheen:

Door toepassing van biologische landbouwmethoden kunnen kleine boeren in arme landen hun voedselproductie in tien jaar tijd verdubbelen. Dat stelt de voedselrapporteur van de Verenigde Naties, Olivier de Schutter, vandaag in een nieuw rapport. De conclusie zal verzet oproepen omdat veel instanties, zoals de Nederlandse regering, juist de nadruk leggen op de introductie van nieuwe technieken als gengewassen voor verhoging van de voedselproductie om de groeiende wereldbevolking te voeden.
"Om 9 miljard mensen te kunnen voeden in 2050", zegt De Schutter, "moeten we snel de meest efficiënte landbouwtechnieken toepassen die beschikbaar zijn. Het huidige wetenschappelijke bewijs laat zien dat ecologische methoden een beter resultaat geven dan het gebruik van kunstmest in het verhogen van de voedselproductie in gebieden waar hongerigen wonen, vooral in armoedige gebieden."
"Conventionele landbouw leunt op dure input, veroorzaakt klimaatverandering en is niet bestand tegen klimaatschokken. Het is domweg niet de beste keuze in de huidige tijd", aldus De Schutter.
De Schutter spoort regeringen aan om stimulerende maatregelen te nemen. "Bedrijven zullen niet investeren in beleid dat geen beloning oplevert in de vorm van octrooien of marktopening voor chemische producten of nieuwe zaden."
De conclusies van De Schutter komen overeen met die van zo'n 400 wetenschappers drie jaar geleden in het International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD). Ook zij stelden dat kleinschalige, arbeids- en kennisintensieve verbeteringen de voorkeur zouden moeten krijgen boven

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Groene kool - van Vilsteren, Marknesse
Winterpeen - Gerbranda State, Sexbierum
Knolselderij - van Limburg Stirum, Drimmelen
Rode paprika en rode peper - via de Zaai-ster

Recepten

Salade van winterpostelein met dadels en geitenkaas

voor- of bijgerecht voor 2 personen

200 gr winterpostelein, 75 gr. zachte geitenkaas, ca. 10 dadels, pijnboompitten, slasaus of dressing

Pijnboompitten kort roosteren. Winterpostelein wassen en lelijke blaadjes verwijderen. Vermeng de winterpostelein met slasaus of dressing. Dadels evt. ontpitten en dan halveren. Daarna door de salade scheppen. Verkruimel de geitenkaas er over strooi daarna de pijnboompitten er overheen. Lekker met stokbrood (voorgerecht) of smeuïge aardappelpuree (hoofdgerecht).

Ovenschotel met knolselderij en appel

hoofdgerecht voor 2 personen

½ knolselderij, 400 gr aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en (kruiden)zout, 200 gr (vegetarisch) gehakt, 1 beschuit

Verwarm de oven voor op 200°C. Knolselderij en aardappelen schillen, in stukjes snijden en in een klein beetje water 10 minuten koken. Pel de ui en snijd deze. Bak de uien met het gehakt, voeg naar smaak peper en zout toe. Appel(s) schillen en in schijfjes snijden. Leg in een ingevette ovenschaal het gehakt-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Aardappel en knolselderijstukjes afgieten, pureren en mengen met peper en zout. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in de oven.

Roerbakschotel met kerrie

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr. gemengde groenten (bv. ui, wortel, knolselderij, paprika), ½ pepertje, 50 ml witte wijn, 50 ml slagroom, 1½ eetl olie, 1 eetl kerriepoeder, ½ theel gemalen komijn, ½ eetl verse koriander, 50 gr gr geroosterde cashewnoten, eventueel 1 kleine rookworst

Ontdoe een half pepertje van zijn zaden en snij het fijn. Plet de cashewnoten iets fijn met een lepel. Snijd alle groentes in stukjes. Snijdt eventueel de rookworst in dunne plakjes. Verhit een wok, voeg de olie toe en roerbak de groenten in 5 minuten gaar. Voeg het pepertje, de kerriepoeder en de komijn toe en bak deze kort mee. Voeg eventueel de rookworst toe en bak deze kort mee. Blus het geheel af met wat wijn en voeg de slagroom toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en garneer het met koriander en cashewnoten. Lekker met pasta of rijst.

Groene kool met spek en peer

bijgerecht voor 2 personen

400 gr groene kool, 1 ui, 1 peer, 100 gr dobbelsteentjes spek, 1 teen knoflook, 1 a 2 cm. verse gember of ½ theel. gemberpoeder, olijfolie

Spek uitbakken in olie. Ui schillen, op de wortelkant zetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Spek uit de olie scheppen en apart bewaren. Uien aan de hete olie toevoegen en fruiten. Gember schillen, fijn hakken of raspen op fijne rasp en toevoegen aan de uien. Knoflook fijnhakken en toevoegen. Groene kool in reepjes snijden, met een scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Peren schillen en in blokjes snijden en met het spek toevoegen aan de groenten. Lekker met aardappelpuree.

Winterpeen met honing

bijgerecht voor 2 personen

2 winterpenen, 20 gr. boter, 1 tot 2 theel. honing, verse bieslook of peterselie

Schrap de 2 winterpenen snijd ze in dunne diagonale plakjes. Stoom of kook ze net gaar (niet overgaar) in een laagje water. Giet overtollig vocht af. Voeg 20 gr boter en 1 tot 2 theel. honing toe. Schep het gerecht om tot alles goed gemengd is en de boter is gesmolten. Strooi er gehakte verse bieslook of peterselie over. Warm serveren.

naar boven
naar boven