Pakketbrief week 12, 18 maart 2015

leeuweriksveld logo

Mest

Op biojournaal.nl zag ik een filmpje over de biologische melkveehouder John Arink uit Lievelde (Gld). Hij houdt zich bewust niet aan het, in Nederland in de jaren negentig ingevoerde, wettelijke voorschrift dat boeren drijfmest in hun grasland moeten injecteren. In plaats daarvan rijdt hij zijn drijfmest uit met een machine die het in streepjes op het gras legt. Zijn reden is simpel: door de mest in de graszode te injecteren pleeg je een enorme aanslag op je bodemleven en dat staat haaks op het streven naar duurzame landbouw, dat ook door de overheid beleden wordt. Arink is niet bang voor een eventuele rechtszaak tegen hem, hij heeft goede argumenten!

Het onderliggende probleem bij de hele Nederlandse mestwetgeving is dat er nog steeds een reusachtig mestoverschot is in ons land. Voor de Nederlandse veestapel wordt zoveel veevoer ingevoerd, dat elders in de wereld 5 tot 7 keer de oppervlakte van ons land nodig is om dat allemaal te verbouwen. Deze zeer ongezonde situatie wordt echter door de overheid niet aangepakt, omdat er gigantische economische belangen op het spel staan. Vervolgens komt men met symptoombestrijdende maatregelen die vooral dienen om de stankoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Wat in Nederland verplicht is, is 10 km van ons vandaan verboden! In Duitsland zijn boeren verplicht de drijfmest bovengronds uit te rijden, om het grondwater en het bodemleven te beschermen. Hoe gaan wij hier op 't Leeuweriksveld mee om? We gebruiken bijna uitsluitend vaste potstalmest, waar veel stro in zit. Doordat het stro een overmaat aan koolstof bevat, kan de stikstof in de mest goed gebonden worden door micro-organismen. Dit is de allerbeste mestsoort, omdat het bodemleven er goed door gevoed wordt en pas via die omweg de planten die op de bodem groeien.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Broccoli- Spanje via de Zaai-ster
Rode kool- Anton van Vilsteren, Marknesse

In week 13 verwacht:

Lentepostelein, zuurkool, …

Workshop zalf maken van de smeerwortel Symphytus officinalis

Op 18 april gaan we het veld in voor het oogsten van de wortel. Het bereiden gebeurt op het Leeuweriksveld. Afhankelijk van de vindplaats ga ik ervan uit dat 3 uur ongeveer genoeg is. Van 9 tot 11.  Als je in het bezit bent van een elektrisch kookplaatje dan is het handig om dat mee te nemen. Een steelpannetje en een theezeefje ook. Heb je dat niet dan laat me dat even weten. Met 8 mensen is de groep vol.
Voor meer info kun je me mailen: ankabults@hotmail.com

leesgroep Johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558


Recepten

Pastinaak gegratineerd met oude kaas

bijgerecht voor 2 personen

400 gr pastinaken, 1 eetl citroensap, 1 eetl bloem, 25 gr boter, 50 ml kippen- of groentebouillon, ½ theel. geraspte of gemalen nootmuskaat, 50 gr geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 250°C. Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van 1 á 2 cm.
Klop de bloem in een beetje koud water vrij van klontjes. Breng in een ruime pan water aan de kook en voeg wat zout, de citroensap en de bloem toe. Doe de pastinaken erbij en laat ze 5 minuten op een hoog vuur koken.
Smelt in een braadpan de boter, voeg de bouillon en nootmuskaat toe en peper en zout naar smaak. Laat de pastinaken uitlekken in een vergiet en voeg ze toe. Smoor ze 5 minuten. Vet een ovenschaal in.
Schep een laag pastinaken met saus erin en strooi er wat geraspte kaas over. Dan de volgende laag. Eindig met geraspte kaas. Zet 15 min. in het midden van de oven.
Lekker met vlees of vis.

Penne met prei/tonijnsaus

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr penne, ¼ pot mais, 250 gr prei, 75 gr kruidenroomkaas, 75 ml halfvolle melk, 1 blikje tonijn in water, 1 eetl zonnebloemolie, zwarte peper

Kook de penne beetgaar. Laat de tonijn uitlekken en verdeel met een vork in stukjes. Was de prei en snijd in dunne ringen. Verhit in een pan de olie en roerbak de prei enkele minuten. Giet de melk erbij en roer de kruidenroomkaas erdoor. Roer tot er een saus ontstaat. Doe de uitgelekte tonijn en mais erbij en breng op smaak met peper. Warm alles goed door. Meng de saus door de penne.

Eiercurry met broccoli en rijst

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr zilvervliesrijst, 3 eieren, 300 gr broccoli, 2 eetl. olie, 1 kleine ui, 1 eetl. kerriepoeder, 200 ml kokosmelk, 50 gr cashewnoten

Rijst gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. Eieren in 8 min. bijna hard koken. Pel en snipper de ui. Broccoli wassen.
Broccoliroosjes lossnijden, stronk dik schillen en het binnenste in blokjes snijden. In ruim water met zout broccoli in 3-4 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. In wok olie verhitten en ui 3 min. zachtjes fruiten.
Kerriepoeder erdoor scheppen en 2 min. meebakken. Eieren pellen en halveren. Kokosmelk door ui roeren. Broccoli en eieren erdoor scheppen en curry nog 5 min. zachtjes laten sudderen. Cashewnoten erdoor scheppen.
Pittig op smaak brengen met zout en peper. Curry met de gare rijst serveren.

bron: www.ah.nl

Veldsla met walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 4 personen

150 gr veldsla, halve sinaasappel, 1 eetl citroensap, 1 theel (dragon)mosterd, 1 theel tijm, 1 theel vloeibare honing, zout, peper, 4 eetl walnotenolie, 100 gr geitenkaas, 50 gr walnoten

Sinaasappel uitpersen. In slaschaal sinaasappelsap, citroensap, mosterd, tijm, honing en olie tot een sausje kloppen. Korstjes van de geitenkaas snijden en kaas in stukjes snijden. Walnoten halveren. Veldsla door sausje scheppen. Walnoten en geitenkaas erdoor scheppen.

Rode kool met appel, kaneel en rozijnen

bijgerecht voor 2 personen

25 gr boter, ½ ui, 1 appel, 1 kleine of ½ rode kool (400 gr gesneden), 75 ml sinaasappelsap, 1 eetl (bruine basterd-)suiker, ½ eetl kaneel, 1 kruidnagel, 1 laurierblaadje, 50 gr rozijnen

Pel en snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Snijd de rode kool fijn. Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten.
Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagel, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven.
Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om. Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rodekool.

naar boven
naar boven