Pakketbrief week 13, 29 maart 2014

logo

Binnen en buiten

Het is flink afgekoeld en ook natter geworden, in enkele dagen was hier 23 mm regen gevallen. Maar het voorjaarswerk moet natuurlijk gewoon doorgaan.
Toen het afgelopen vrijdag de hele dag regende zijn we de kas in gevlucht. We hebben elk hoekje waar geoogst was, schoongemaakt, bemest, gefreesd en weer opnieuw ingeplant. Maar zo gauw de grond buiten even droog genoeg is, gaan we daar aan de slag. De asperges zijn bemest, opgeploegd en de ruggen met plastic afgedekt.

De eerste zomerprei is geplant en de eerste tuinbonen zijn gezaaid. Gisteren hebben we een begin gemaakt met het zetten van palen en bevestigen van net om de peulen, capucijners en doperwten tegen te laten groeien. Dat wordt tijd, want een deel van deze gewassen hebben we voorgekweekt in de kas en die worden al zo groot dat ze nu snel naar buiten moeten.
Toen we aan het werk waren, zagen we een ooievaar vliegen! Er is weer een paartje op het nest in Wilhelmsoord, hopelijk zullen ze dit keer succesvol broeden.

Wouter

Preparaten

Op 't Leeuweriksveld gaan we op tweede paasdag 21 april weer kiezelpreparaat maken en hoornmestpreparaat roeren en spuiten.
Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen (14-18u).
Verder gaan we op zaterdag 17 mei, 14 juni en 19 juli kiezelpreparaat spuiten en bloemen verzamelen voor de compostpreparaten, telkens van 7-10 u.
Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat, kamille- en paardebloempreparaat en graven het kiezelpreparaat op.
U kunt aan alle activiteiten met preparaten deelnemen, u moet zich daarvoor wel opgeven.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
1 Prei, 1 rammenas- 't Leeuweriksveld
Pompoen- Bioromeo, Ens
Groene kool- van Vilsteren, Marknesse
1 Peterseliewortel- van Vilsteren, Marknesse
Komkommer- via de Zaaister
Bleekselderij- via de Zaaister

In week 13 verwacht:

Witlof, prei* (de laatste winterprei), winterpeen, raapsteel*, …

SALON DE ROOS - natuurzuivere huidverzorging

In mijn schoonheidssalon in Sleen werk ik met de producten van Dr. Hauschka en Weleda. Natuurzuivere en biologische producten, bereid volgens homeopathische principes en antroposofische inzichten. Wat je ruikt en voelt is echt en is niet versterkt met synthetische toevoegingen voor geur en smeerbaarheid. Ontdek de heerlijke zorgvuldige behandelingen en wees welkom in mijn praktijk!
Femmie Timmerman 0624720208, Rhebruggenstraat 10, Sleen
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

100% Biologisch 4 gangen diner

Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p.  Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda (Oma Serveert)


Recepten

Rammenassalade met komkommer en appel

bijgerecht voor 2 personen

1 rammenas, ½ zure appel, 100 gr komkommer, 100 dl zure room, witte peper, verse dille of kervel, zout

Schil de rammenas en snijd deze in dunne plakjes. De rammenas in een kom bestrooien met flink wat zout, afdekken en 10 min wegzetten. Schil de appel en snijd deze in dunne plakjes. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Giet het vocht van de rammenas en meng de rammenas met de appel en komkommer. Klop de room met peper en eventueel wat zout en giet deze over de salade. Bestrooien met dille of kervel.

Pompoen lasagne

bijgerecht voor 2 personen

45 ml extra vergine olijfolie, 500 gr pompoen, paprikapoeder, vers geraspte nootmuskaat of nootmuskaatpoeder, zout en zwarte peper, 125 gr verse ricotta kaas, 125 gr (groene) lasagne bladen, 75 ml melk, 15 gr geraspte Parmezaanse kaas

bechamelsaus: 30 gr boter, 30 gr bloem, 180-190 ml melk

Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd 500 gr vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem.
Voeg de pompoen toe en laat met deksel op de pan in een uur garen, roer af en toe. Bestrooi de pompoen met veel paprikapoeder, een snufje nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zout.
Voeg de ricotta toe en roer dit goed door en haal de pan van het vuur. Laat dit mengsel met deksel op de pan rusten. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt voor de bechamelsaus in een steelpan de boter zonder bruin te laten worden.
Voeg de bloem beetje bij beetje toe onder voortdurend roeren en laat garen. Voeg de melk toe en roer tot een gladde saus. Vet een ovenschaal in. Leg een laag lasagnevellen op de bodem. Schep een derde van het pompoenmengsel erop.
Dan een laag vellen, gevolgd door pompoen, weer een laag vellen, dan pompoen en eindig met een laag lasagne vellen. Giet 75 ml melk over de bovenkant zodat de vellen vochtig worden. Bak tien minuten in de oven.
Giet de bechamelsaus erover en bak nog eens 15-20 minuten. Bestrooi de lasagne met de Parmezaanse kaas en bak nog een paar minuten in de oven tot er een goudbruin korstje op zit.

bron: www.smulweb.nl

Prei met wortelpeterselie

bijgerecht voor 2 personen

200 gr prei, 200 gr wortelpeterselie, 1 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. creme fraiche, zeezout naar smaak, een scheutje olijfolie

Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Donkergroene delen die taai zijn weg snijden. De rest klein snijden. Wortelpeterselie wassen of schillen met een dunschiller. In kleine stukjes snijden.
Olie verwarmen in een pan met dikke bodem, groente toevoegen en even roerbakken. Een scheutje water toevoegen en in 10 à 15 min. gaar stoven.
Zout, creme fraiche en tomatenpuree toevoegen en door elkaar roeren.

bron: www.odin.nl

Quinoa met selderij en pindasaus

voor 2 personen

100 g quinoa*, ½ struik groenselderij, evt. 150 g wortel, een scheutje olie, 1 theel. bouillonpoeder, 1 laurierblad, zout, 1 dl pindasaus

(* In plaats van quinoa kunt u ook gierst, bulgur, couscous of rijst gebruiken.)

Spoel de quinoa in een zeef onder de kraan goed af. Kook de quinoa in ongeveer 15 minuten in water met bouillonpoeder, een snufje zout en laurierblad gaar.
Snijd de groenselderij en eventueel wortel in kleine stukjes. Stoof de groente in een laagje water met een scheutje olie in een kwartier beetgaar. Schep de groente door de gekookte quinoa en laat het geheel nog ongeveer een kwartier op een warme plaats staan.
Dien deze schotel op met warme pindasaus. U kunt de pindasaus zelf maken van melk of water met pindakaas, sambal, kerrie en zoete sojasaus.

naar boven
naar boven