Pakketbrief week 14, 7 april 2010

logo

Kabouters

In alle oude tradities bestaan overgeleverde verhalen over natuurwezens. In Ierland worden ze bv. aangeduid met de verzamelnaam "het kleine volkje", in Scandinavië heb je de trollen, bij ons de kabouters en elfjes. Zoals het veel van dit soort overleveringen verging, zijn ze met de opkomst van de moderne natuurwetenschap langzaam maar zeker verbannen naar het rijk der fabelen: leuke sprookjes om kinderen te vertellen, maar enig waarheidsgehalte bezitten ze niet. De natuurwezens zijn namelijk niet met onze fysieke zintuigen waarneembaar en ze kunnen niet gemeten, gewogen of geteld worden met de instrumenten die de wetenschap hanteert. (Maar ja, een gedachte kan zo ook niet waargenomen worden en toch is de hele wetenschap één groot gedachtenbouwwerk - hoogste tijd dus voor een vernieuwde wetenschap die ook dat wat niet met fysieke zintuigen of daarop gebaseerde instrumenten waarneembaar is serieus neemt en onderzoekt, denk ik dan.)
Helderziende onderzoekers komen tot de conclusie dat de oude tradities wel degelijk op waarheid berusten. De ons omringende elementen: aarde, water, lucht en vuur zijn alle verbonden met wezens, respectievelijk de kabouters, nimfen, elfen en salamanders. Deze natuurwezens verrichten voortdurend belangrijk werk, waardoor bijvoorbeeld de plantengroei pas mogelijk wordt. En het blijkt in onze tijd van groot belang dat de mensen hen weer leren kennen en waarderen: daarvan hangt het af of de elementenwezens in een goede, opbouwende richting werken of dat ze zich in dienst stellen van destructieve krachten die het leven van mens en aarde bedreigen.
Dit is een diepere, letterlijk wezenlijke achtergrond van de hele, complexe milieuproblematiek. In de b.d. landbouw streven we ernaar weer zo'n bewuste, opbouwende verhouding tot de natuurwezens te ontwikkelen, onder andere met behulp van de preparaten!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Bretagne, Frankrijk
Waspeen - Arenosa, Lelystad
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 15 verwacht:

Prei, rode kool, …

Onze winterprei moet plaatsmaken voor de aardappels, vandaar dat u de komende tijd nog twee keer prei in het pakket zult aantreffen. Daarna een preipauze tot in juni.


Versaanbod week 15

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Raapstelen *1,00/bos
Groene paprika, nieuwe oogst uit Erica (Aldo van Os)0,30/100g
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Paardrijden, maar dan anders.
Informatie en contact:
Florien de Graaf, I.S.P.H. instructrice
Ridder + 1 Ring aan de Academische Rijschool van Klassiek Grootmeester Bent Branderup
Zuiderdiep 485
7876 BD Valthermond
www.sincerita.nl
tel 0599-512 690 of 06-30 663 116 (tussen 20.00 en 21.00)

Een tweede Dansmiddag
Dansen van Universele Vrede in Emmen. Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen. (Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies. Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis. De eerste Dansmiddag is met enthousiasme ontvangen. We gaan dus door. Wie danst mee?
10 april, 13-17u, Grote zaal Vrije School Michaël, (Prinsenlaan 80 Emmen)
Eleonora Helderman
0591-627083
etmhelderman@gmail.com
Kosten € 8,-


Recepten

Raapstelen

Raapstelen zijn het jong geoogste blad van Chinese kool. De groente heeft een pittige smaak. De groente kan in de koelkast 2 dagen worden bewaard. De gemiddelde kooktijd is 11 minuten. Variaties met raapstelen: in stamppot met uitgebakken spekjes en/of kaasblokjes; in salade met kruimels gorgonzola; in rauwkostsalade met geraspte wortel; geblancheerd in hartige taart.

Raapstelensalade met ei en peterselie

bijgerecht voor 2 personen

1 ei, 1 bosje raapstelen, 1 eetl amandelschaafsel of gehakte amandelen, 1 takje verse peterselie, 1 takje verse bieslook, 1½ eetl balsamicoazijn, 1½ eetl olijfolie, zout en peper

Ei in 10 minuten hard koken. Intussen worteltjes van de raapstelen snijden. Raapstelen wassen en goed laten uitlekken in vergiet. Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren. Peterselie en bieslook fijn knippen. Raapstelen fijn snijden. Olie en azijn mengen. Door de raapstelen de peterselie, bieslook en de dressing scheppen. Om smaak brengen met zout en peper. Opscheppen en ei en amandelen erover strooien.

Raapstelen-soep met taugé

Bij-/voorgerecht voor 2 personen

250 gr raapstelen, 50 gr taugé, (bos)uitje, ½ liter kippenbouillon, sesamolie

Maak de raapstelen schoon en snij de stelen in grove stukken. Zet ze met een laagje water op en laat ze in een aantal minuten slinken. Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Maak onderwijl het bosuitje schoon en snijdt deze in ringetjes. Blancheer de uitjes en taugé eventjes. Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt. Hak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé en bosuitjes door de soep. Giet een paar druppels sesamolie in de soepborden en dien de soep op.

Couscous met bloemkool en komijn

bijgerecht voor 2 personen

150 gr couscous; 1 kleine bloemkool; ½ theel. komijnzaad; 1 eetl. verse koriander, gehakt; ½ theel. verse gember, geschild en zeer fijn gehakt; ½ theel. verse groene peper, zeer fijn gehakt; 3 dl kokend water, ½ eetl. citroensap, 1 eetl. olijfolie, 1 theel. zout

Bloemkool in roosjes verdelen. In een zware pan op middelhoog vuur de olie verhitten. Komijn toevoegen. 10 sec. laten sissen, dan gember en bloemkool toevoegen. De bloemkool roerbakken totdat hij bruine vlekken krijgt. Groene peper en couscous toevoegen. 1-2 min., al roerend de couscous bakken, of tot hij lichtbruin is. Kokend water, citroensap en zout toevoegen. Eén keer roeren, deksel op de pan leggen en de warmtebron heel laag zetten. 5 min. zachtjes laten koken. Dan de warmtebron uit en de pan nog minstens 15 min. laten staan op een warme plaats. Koriander toevoegen, met een vork de couscous rul roeren en serveren.

Zuurkool met ananas

bijgerecht voor 4 personen

1 ui, 2 eetl boter, 500 gr zuurkool, ½ pot ananasstukjes, ½ dl ananassap(uit het potje), 1 dl water

Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Laat in een pan de boter smelten en bak hierin de ui glazig. Maak met een vork de zuurkool wat losser en doe dit bij de ui. Bak de zuurkool even mee en voeg dan de ananasstukjes, het sap en het water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat de zuurkool in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven.

Salade van geraspte wortels, taugé en rozijnen

Bijgerecht voor 2 personen

½ citroen, 3 eetl olijfolie, 1 eetl sojasaus, 3 wortels, ½ handje taugé, 10 blaadjes koriander, 1 handjes rozijnen

Pers de halve citroen uit. Meng voor de dressing, de olijfolie, het citroensap en de sojasaus. Was, schil en rasp de wortels. Was de taugé en verwijder de puntjes. Was en droog de blaadjes koriander. Meng de wortels met de taugé, de koriander en de gewassen rozijnen in een grote schaal. Schenk de dressing er vlak voor het serveren over.

naar boven
naar boven