Pakketbrief week 17, 25 april 2012

logo

Bladgroenten

Dit jaar hebben we voor het eerst in het vroege voorjaar twee tunnelkassen ter beschikking. Daar hebben we al een heleboel bladgroenten kunnen oogsten. In deze tijd van het jaar krijg je daar ook erg zin in. Ze zijn gewoon hét beeld van lekker en vers: Spinazie, Raapsteel, Rucola, Kroppen verschillende sla, Paksoy. Maar ook buiten kun je zelf op zoek gaan naar paardebloem, zuring, mosterdblaadjes of brandnetel.
Om mijn gevoel van "dit is allemaal heel lekker en ook nog supergezond" nog wat meer nadruk te geven heb ik even bij de sporters gekeken. Daar vond ik dit:

Bladgroenten hebben alles wat het lichaam van een hardloper nodig heeft. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen, vezels en allerlei andere stoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Ze zorgen verder voor versterking van je immuunsysteem en je prestatievermogen. De meeste bladgroenten bevatten ongeveer twee tot vijf gram vezels per portie. Ze vormen een goede mix van oplosbare vezels (cholesterolverlagend) en niet-oplosbare vezels (die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering).
Een standaardportie bladgroenten bevat tien tot vijftien procent van de hoeveelheid ijzer die we dagelijks nodig hebben. Sommige bladgroenten, zoals spinazie, bevatten een stof (oxalaat) die ervoor zorgt dat ijzer moeilijk door het lichaam opgenomen kan worden. Door toevoeging van bijvoorbeeld tomaten of citrusvruchten aan de groenten help je het lichaam om het ijzer af te breken tot een zodanige vorm dat het beter opgenomen kan worden.
Magnesium speelt een belangrijke rol in het vrijmaken van energie tijdens inspanning. Het hart moet harder werken als er in je voeding te weinig magnesium zit. Een doorsnee portie bladgroente bevat tien tot dertig procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium. Een handige tip om te weten in welke bladgroenten veel magnesium zit: hoe groener de bladgroenten, hoe meer magnesium ze bevatten.
Kalium en calcium, die voor een verlaging van hoge bloeddruk zorgen, komen voor in bijna alle bladgroenten.

Dat vind ik nu altijd mooi als mijn smaak me al zegt wat goed is. Deze week dus de sla en paksoy, die trouwens allebei heel lekker zijn met een olie-azijn-dressing met verse (on)kruiden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Div. sla - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Pastinaak - van Vilsteren, Marknesse
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 18 verwacht:

spinazie, kropsla, …

Zelf gezonde groenten kweken in je tuin

Dagcursus voor beginners

Janneke Tops verzorgde 13 jaar lang de prachtige groentetuinen op de ecologische woonwerkgemeenschap Ecolonie in Frankrijk - zie www.ecolonie.eu.
Nu deelt ze de opgedane kennis graag met geïnteresseerden in Nederland.
Op zaterdag 19 mei a.s. van 9.30 uur tot 18 uur op 't Leeuweriksveld!
Met de laatste anderhalf uur een rondleiding over het Leeuweriksveld.
Voor meer info en aanmelding mailen naar: janneketops@gmx.com
Kosten € 50,- (in overleg is reductie mogelijk).
Maximaal 20 deelnemers.

Acties week 18

Wilde spinazie*/500g € 2,25
Karbonades (alle soorten)*/kg € 12,00

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Olie-azijn-dressing met verse (on)kruiden

4 eetl. olijf- of andere slaolie, 1 eetl. azijn, scheutje appeldiksap of ander zoetmiddel, ev. een beetje water om alles goed te mengen, (kruiden)zout, stengelui of bieslook en alles wat er te vinden is: jonge paardenbloemblaadjes, brandneteltoppen, zevenblad, zuring, vogelmuur, 1 blaadje duizendblad

Maak een mengsel van olie, azijn, zoetmiddel en zout. De kruiden fijnhakken en ondermengen. Natte brandnetel brandt niet meer! Gebruiken als dressing voor de sla of als dipsaus voor de witte paksoystengels.

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 gram pastinaak, 50g sjalot of ui, 2 eieren, 4 eetlepels gemalen gruyère, 100 gram volle kwark, 100 gram gerijpte geitenkaas (buche), 1 eetlepel olijfolie, olijven naar smaak, 1 blikje ansjovis, peper, tijm, bladerdeeg

Snipper de sjalot en snij de pastinaak in kleine blokjes van ongeveer 1½ cm. Verwarm de olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, beetje water en snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.

Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas er bij en roer goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg de gesneden olijven toe en breng op smaak met peper. Leg het bladerdeeg in een bakvorm.Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snij de ansjovis in kleine stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart meteen in de voorverwarmde oven (180-200 graden).

Bak ongeveer 30 minuten.

Paksoi met paprika

1 struik paksoi, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 paprika, zout, peper, maizena, (olijf)olie

De paksoi schoonmaken en in smalle repen snijden. De ui en de knoflookteen pellen en snipperen. De paprika's in stukjes snijden.

De ui met de knoflook 2 minuten fruiten in de olie. Paksoi en paprika toevoegen en in 3-4 minuten gaar roerbakken. Zout en peper naar smaak toevoegen. In een kommetje 2 tl maizena gladroeren met 2 el water en dit papje door de groenten roeren.

Even doorwarmen en direct serveren.

Paprikasoep

de paprika's uit het pakket, 1 ui , 1 rode peper, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 0.5 l passata di pomodoro, 500 ml water, 1 (kippen)bouillonblokje, peper, zeezout, 150 gr mascarpone

Ui, knoflook en rode peper fijn snipperen. Paprika in reepjes snijden. Verhit de olie in de wok, bak de paprika- reepjes, de ui, de knoflook en de peper zachtbruin in ca. 4 min. Zet alles in een soeppan, voeg het water toe en het bouillonblokje en de passata, breng aan de kook en laat ca. 5 min. koken met de deksel op de pan, pureer met de staafmixer, breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep op en schep een flinke lepel mascarpone in het midden.

Lekker met warm stokbrood en roomboter.

naar boven
naar boven