Pakketbrief week 18, 30 april 2014

leeuweriksveld logo

Uit eten

Zondagavond waren we te gast bij Oma Serveert. Zij bieden eens per maand een verrassingsmenu aan op een wisselende locatie. Het bijzondere aan het menu is dat het van 100% biologische ingrediënten gemaakt is en deze ook nog liefst zoveel mogelijk uit de buurt.

Zondagavond was het in de theaterboerderij de Noorderbak in Roswinkel. Het menu stond in het teken van de asperge en die kwam van ons bedrijf. Ook de passende wijn erbij kwam van heel dichtbij, namelijk van wijnboerderij De Gravin te Roswinkel. Zij verbouwen witte druiven van een ras dat bestand is tegen schimmels en zo ook zonder gifspuit in ons vochtig klimaat kan groeien. We hebben echt gesmuld die avond. 5 verschillende mogelijkheden om asperges klaar te maken. Zelfs bij het toetje zat een jam van asperges.

Samenvattend zou ik zeggen: een menu van heerlijk verfijnde smaken bij een goed gevuld bord.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla- 't Leeuweriksveld
Radijsjes- 't Leeuweriksveld
Rabarber óf asperges- 't Leeuweriksveld
Rode biet- BioRomeo, Ens
Komkommer- NL via de Zaai-ster
Bloemkool- NL via de Zaai-ster

In week 19 verwacht:

Spinazie, andijvie, voor een deel van de pakketten: asperges, het andere deel: rabarber, …


Recepten

Sla met radijs, tomaat en komkommer

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, ½ kleine ui, ¼ komkommer, 1 tomaat, ½ bosje radijs, 1 mespuntje mosterd, 2 eetl. olie, 1 eetl. azijn, zout, peper

De sla wassen, scheuren en in een vergiet laten uitlekken. De ui pellen en in dunne ringen snijden. Komkommer, tomaat en de helft van de radijsjes wassen en in plakjes snijden. De rest van de radijsjes 4x insnijden en in kommetje koud water ca. 20 min laten openbuigen. In een kommetje een sausje roeren van de mosterd, olie, azijn, zout en peper. Doe sla, ui, komkommer, tomaat en plakjes radijs in een slabak. Vlak voor het opdienen het slasausje erover schenken. Schep het luchtig om en garneer het met de radijsbloemetjes.

Komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas

bijgerecht voor 2 personen

½ of een kleine komkommer, een paar takjes verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 2 volle eetl. zonnebloempitjes, 50 g Parmezaanse kaas, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 1 eetl. (appel)azijn, 2 theel. honing

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien.

Pangasius met rabarbercurry

bijgerecht voor 2 personen

2 pangasiusfilets of andere witvis van 150 gr, sap van ¼ citroen, 125 gr rabarber, 2 eetl olie, ½ ui, ½ eetl. milde Indiase currypasta of kerriepoeder, ½ eetl. suiker, 25 gr bloem

Besprenkel de pangasiusfilets met citroensap en wrijf ze in met zout en peper. Laat ze zo even liggen. Maak de rabarber schoon, snijd de harde uiteinden eraf en trek eventueel harde nerven weg. Snijd de stengels in stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de currypasta of kerrie en rabarber erdoor en bak het geheel 2-3 minuten. Voeg 2-3 eetl. water toe en smoor de rabarber in nog 4-6 minuten zachtjes net gaar, de stukjes mogen niet tot moes koken. Breng de curry op smaak met suiker, zout en peper. Wentel de pangasiusfilets door de bloem en schud overtollige bloem eraf. Verhit 1 eetl. olie in een koekenpan en bak de vis in 6-8 min. knapperig bruin en gaar. Serveer de pangasius op warme borden en schep de rabarbercurry erover. Lekker met basmatirijst en broccoli.

bron: www.okokorecepten.nl / "Over VIS & VIS", een boek van het Nederlands Visbureau

Asperges vegetarisch

bijgerecht voor 2 personen

700 gr asperges, zout naar smaak, klontje boter, 3 eieren, 75 gr geraspte kaas, 4 takjes peterselie

Leg de asperges voor het schillen 15-30 min. in koud water. Schil ze met een dunschiller, van 2-3 centimeter onder de kop naar de onderkant. Snijd onder 2-3 cm af. Bewaar de schillen, leg die in een pan, leg er een theedoek bovenop en leg daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel koud water op dat de asperges goed onderstaan. Voeg zout en klontje boter toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges 8-10 min. koken, neem de pan van de warmtebron en laat de asperges met het deksel op de pan 15-20 min. in het hete kookvocht garen. Kook eieren hard (8 min.) en pel ze, haal de dooiers eruit, maak die fijn en houd ze apart. Was en droog de peterselie en knip deze klein. Snijd de eiwitten heel klein en vermeng dit met fijngeknipte peterselie. Meng 50 gr roomboter met 375 ml water, iets zout, eventueel witte peper en/of nootmuskaat. Roer de boter zacht en roer er druppelsgewijs zoveel koud water door als de boter kan opnemen. Maak de gewelde boter op smaak met zout (peper, nootmuskaat) en laat opstijven in de koelkast. Controleer na 15 minuten door met een vork in de onderkant te prikken of de asperges gaar zijn (zacht, niet papperig). Laat ze uitlekken. Strooi de geraspte kaas over de asperges en serveer met het peterselie-eiwit, de eierdooiers en de gewelde boter.

bron: www.trouw.nl

naar boven
naar boven