Pakketbrief week 19, 7 mei 2014

leeuweriksveld logo

Insecten voor de leeuwerik

Terwijl ik dit schrijf (dinsdag 17 uur) begint het net te regenen. Mooi, want ik heb net mijn zaaiklus af! De hele middag dreigde het al een beetje, en was ik haastig aan het werk want voor de regen wilde ik nog zoveel doen… Schoffelen en eggen: het onkruid is nu ook wakker geworden en voor het te groot is moet het aangepakt. Verder is de grond na de vele regen van vorige week net voldoende opgedroogd om rode bieten, pastinaken en winterwortels voor de bewaring zaaien, en voor de nieuwe regen komt wil ik dat natuurlijk graag gedaan hebben. Tenslotte heb ik dit jaar een mooi wild bloemenmengsel besteld van de agrarische natuurvereniging Drenthe, met klaprozen, korenbloemen, bolderikken, facelia, zonnebloemen en nog wat verrassingen, en ook dat kon mooi de grond in. Het bloeit van juni tot november en trekt véél insecten, vlinders en bijen aan. Mooi zo.

Vanochtend las ik net in de krant dat de belangrijkste reden dat het weidevogelbestand in Nederland sterk is afgenomen hem zit in de afname van de insectenpopulaties ten gevolge van de monoculturen en gifstoffen van de landbouw. Het aantal broedpaartjes van de veldleeuwerik is bijvoorbeeld met 97% afgenomen gedurende de afgelopen veertig jaar. Gelukkig zitten ze bij ons wel, en dat willen we zo houden ook!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Rabarber óf asperges- 't Leeuweriksveld
Waspeen nieuwe oogst- Italië via de Zaai-ster

In week 20 verwacht:

Spinazie, andijvie, batavia/kropsla, stengelui,…


Recepten

Worteltjes met peterselie

bijgerecht voor 2 personen

400-500 gr worteltjes, 10 gr suiker, 30 gr boter, zout, verse peterselie fijngehakt

Schrap de worteltjes en snijd ze in plakjes. Kook de worteltjes in een laagje water met de suiker, boter en zout gaar in ongeveer 10 minuten tot het water is verdampt. Tussendoor de pan af en toe omschudden. Bestrooien met peterselie en meteen opdienen.

Pasta met wilde spinazie

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 500 gr wilde spinazie, 1 bakje champignons, 2 teentjes knoflook, 1 bakje creme fraiche, eventueel 1 scheutje witte wijn

Kook de pasta al dente. Snijd de champignons in stukjes/plakjes. Was de spinazie goed in ruim water. Snijd de spinazie klein. Doe een beetje olie in een hapjespan of koekenpan en doe daar de champignons in. Even bakken, daarna de spinazie toevoegen. Laat het slinken en voeg dan de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe. Dan de creme fraiche en eventueel een scheutje witte wijn. Laat nog even inkoken. Maak op smaak met versgemalen peper. Lekker met pittig gekruide tofoe.

Kerriekokos paksoi

hoofdgerecht voor 2 personen

2 kopjes basmatirijst, 1 kleine of ½ grote paksoi, 1 appel, 1 ui, olijfolie, 1 theel. kerrie, 50 gr cashewnoten, 30 gr santen, 1 eetl sojasaus, cayennepeper, zout

Kook de rijst gaar met zout naar smaak. Pel en snipper de ui. Snijd de appel in kleine stukjes. Fruit ondertussen ui in olie en voeg er de noten, kerrie en appelstukjes aan toe. Voeg de santen toe en roer het mengsel goed om. Laat de santen oplossen en voeg beetje bij beetje, al omscheppend de fijngesneden groente toe. Laat de groente heel even meebakken. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus.

Andijvie-appel-maïssalade

bijgerecht voor 2 personen

150 gr andijvie, 50 gr wortel, ½ grote maïskolf, gekookt, of ½ blikje maïskorrels, ½ grote appel, 1 eetl sesampasta, 1½ eetl appeldiksap, 1 eetl citroensap, 1 eetl zonnebloemolie, 2 kleine tomaten

Snijd de andijvie in sliertjes. Rasp de wortel en snijd de korrels van de maïskorrels en de appel in stukjes. Meng de andijvie, wortel, maïskorrels en appel zorgvuldig. Maak een sausje van sesampasta, diksap, citroensap en olie en schep dit door de salade. Garneer dit met in partjes gesneden tomaten.

Asperges met ham en ei

voor 2 personen

1 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd, 3 eieren, hardgekookt, in stukken, 50 gr boter, sap van 1/4 citroen, 1-2 eetlepels verse fijngesneden peterselie, nootmuskaat, 200 gr gekookte ham, in plakjes

Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet. Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een zeef. Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met eikruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat. Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.

naar boven
naar boven