Pakketbrief week 20, 14 mei 2014

leeuweriksveld logo

Kalfjes

Onlangs heb ik twee nieuwe koekalfjes opgehaald van de Noaberhoeve. Een melkveehouder kan natuurlijk nooit al zijn jongvee aanhouden. Om melk te geven, moeten koeien jaarlijks een kalf krijgen. De stiertjes gaan normaliter allemaal weg en ook een groot deel van de koekalveren zal geen melkkoe kunnen worden. Bij ons kunnen enkele "uitstootkalfjes" terecht, die dan twee jaar een goed leven hebben. Daarna worden ze geslacht en verkopen we het vlees in onze winkel.

Koeien blijven héél bijzondere dieren vind ik. Ze geven de beste, evenwichtige en kwalitatief hoogwaardige mest. Als ze gemolken worden, geven ze een heel waardevol en veelzijdig voedingsmiddel. Ze geven heerlijk vlees. Ze geven hoorns, die van grote waarde zijn bij het maken van preparaten. En dat allemaal op basis van één heel bescheiden, zeer algemeen voorkomende plantensoort die voor ons volslagen onverteerbaar is: gras. Gras verteren is zwaar werk door het hoge gehalte cellulose dat erin zit. Veel landbouwgrond wereldwijd is alleen geschikt om er gras op te laten groeien. We hebben véél te danken aan de koe, die dat om kan zetten in zulke waardevolle producten. Ik kan me die Indiërs wel voorstellen, die de koeien heilig verklaard hebben!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Spinazie óf raapstelen- 't Leeuweriksveld
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- van Vilsteren, Marknesse
Paprika- Tuindersdijk, Erica

In week 21 verwacht:

Raapstelen of spinazie, koolrabi of paksoy, batavia/eikebladsla, stengelui, radijs…


Recepten

Stamppot andijvie met kaas, paprika en cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

1 of ½ krop andijvie (300 gr gesneden), 375 gr aardappels, melk, 150 gr jong belegen kaas, ½ rode paprika, 50 gram gezouten cashewnoten

Andijvie wassen en in reepjes snijden. Kaas in blokjes snijden, paprika wassen en in kleine stukjes snijden. Aardappels schillen en in 20 minuten gaar koken. Met melk tot puree stampen. Andijvie, cashewnoten, kaas en paprika erdoor mengen. Warm laten worden totdat de kaas gaat smelten.

bron: www.smulweb.nl

Wrap met spinazie, feta en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

4 tortilla's, 1 kg verse spinazie, 2 eetl zwarte olijven zonder pit, 150 gr feta, 1 eetl olijfolie, 1 eetl honing, 1 eetl paprikapoeder, versgemalen peper, zout, 2 eetl pijnboompitten

Was de spinazie goed en droog deze. Verwijder de wortels en snijd de spinazie klein. Leg de tortilla's even in en warme oven of anti-aanbakpan zodat ze warm en soepel worden. Hak de olijven fijn. Verkruimel de feta. Roerbak de spinazie met de gehakte olijven in de olijfolie op hoog vuur zodat het vocht verdampt. Schep op het laatst de honing, paprikapoeder, peper, zout en feta erdoor. Rooster de pijnboompitten in een droge hete koekenpan goudbruin. Verdeel de spinazievulling over de warme tortilla's. Vouw ze tot een puntvormig zakje. Serveer ze rechtop in glazen of in hoge bakjes en strooi de pijnboompitten over de vulling.

bron: www.smulweb.nl

Mediterrane paprikasalade

bijgerecht voor 2 personen

2 paprika's (liefst 1 rode en 1 gele), 75 ml olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 1 eetl vers citroensap, zout en versgemalen peper, wat gehakte peterselie

Verwarm de grill voor. Halveer de paprika's en verwijder het zaad, de zaadlijsten en de stelen. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's met het vel boven naast elkaar. Zet onder de grill tot het vel geblakerd is. Doe de paprika's in een plastic zak of doos met deksel en laat afkoelen. Pel de ui en snijd deze in dunne plakken. Verhit 1 eetl olie in een koekenpan, voeg de ui toe. Bak 4 à 5 minuten tot de ui glazig maar niet bruin is. Neem de pan van het vuur en laat ook afkoelen. Ontvel de paprika's boven een kom om het sap op te vangen. Snijd ze in smalle repen. Doe de paprika's met hun sap en de ui met kooknat in een kom. Pel de knoflook en pers deze erboven uit. Schep de rest van de olijfolie en citroensap door. Kruid met zout en peper naar smaak. Vermeng goed, dek af en laat minimaal 3 uur marineren, schep tussendoor een aantal keren om. Garneer de paprikasalade met peterselie.

Pastinaakschotel met rijst

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr rijst, 1 ui, 100 gr kastanjechampignons, 450 gr pastinaak, 125 ml groentebouillon, 2½ eetl peterselie, olie

Pel en snipper de ui. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Schil de pastinaak en snijd ze in blokjes. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ui fruiten, champignons even meebakken. Pastinaakblokjes toevoegen. Bouillon erbij en 10-15 minuten zachtjes beetgaar stoven. Op het laatst de peterselie erdoor scheppen. Serveren met de rijst.

bron: www.smulweb.nl

Bijgerecht ijsbergsla

bijgerecht voor 2 personen

1 ijsbergsla, ½ komkommer, 1 ei, 1 handje pijnboompitten, 2 eetl mais.
Naar smaak: augurken, zilveruitjes, eventueel cherrytomaatjes.
Dressing: 2 eetl mayonaise, ½ eetl mosterd, 4 eetl azijn, peper, zout, 2 theel kerrie, 1 theel paprikapoeder, 1 theel curcuma, 1 eetl honing

Kook het ei en laat het afkoelen. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Meng in een grote slakom de ingrediënten van de dressing. Was de ijsbergsla en snijd deze in dunne reepjes. Schil de komkommer en snijd deze in blokjes. Snijd de augurkjes in kleine partjes. Snijd het ei in plakjes. Meng alle ingrediënten door de dressing, garneer met de plakjes ei en pijnboompitten.

bron: www.mijnreceptenboek.nl

naar boven
naar boven