Pakketbrief week 21, 21 mei 2014

leeuweriksveld logo

Over Permacultuur

De biologisch- dynamische landbouw is een vorm van tegenbeweging tegen de steeds verdergaande industrialisering van de landbouw in het algemeen. Permacultuur is ook zo'n vorm van tegenbeweging maar dan vooral tegen de steeds groter wordende monoculturen. Beide principes gaan ervan uit dat je beter met de wezens in je omgeving samen kunt werken i.p.v. deze te beheersen.

Bij de permacultuur gaat de mens in zijn omgeving een ecosysteem aanleggen, wat zich op lange termijn zelf kan onderhouden en al zijn "onderdelen" van voeding voorziet.

Dat vraagt wel een heel aantal jaren voor zoiets echt volgroeit is, want alle plantensoorten tot en met struiken en bomen hebben er zijn plek in. Ik heb tot nu toe alleen fotos van een langdurig bestaande permacultuurtuin gezien en ik zou het omschrijven als een soort paradijselijke oase, waar de mens elke dag zijn voedsel kan plukken en waar het principe van de natuur: dat alles meestal in overvloed voorhanden is, duidelijk te zien is.

Als we hier alles in permacultuur zouden willen omzetten, zouden we wel onze leefstijl en voedingspatroon moeten veranderen!

Onze granen bv. zitten zo in elkaar dat ze elk jaar in een soort monocultuur worden gezaaid voor een mooie opbrengst.

Ik zelf zou denk ik kiezen voor een biologische landbouw met stukken permanente cultuur. Bij de aanleg van onze haag achter de asperges hebben we bv. gekozen voor bloeiende struiken voor de bijen, waar de vruchten ook vaak eetbaar zijn, evenals de siertuin rond het erf met veel bloeiende, eetbare en geneeskrachtige planten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bospeen óf Spinazie- 't Leeuweriksveld
Koolrabi óf paksoy- 't Leeuweriksveld
Rode Eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Radijs óf stengelui- 't Leeuweriksveld
Savooiekool- van Vilsteren, Marknesse
Tomaat óf asperges-van Schie/Leeuweriksveld

In week 22 verwacht:

Asperges/tomaat, koolrabi, stengelui/radijs, sla, bosbiet, …


Recepten

Tomatensalade met mozzarella

lunch/bijgerecht voor 2 personen

300 gr rijpe tomaten, 1 rode ui, 175 gr mozzarella, 1 theel oregano, 2 eetl olijfolie, 3 takjes basilicum

Snijd de tomaten en mozzarella in plakken. Snijd de ui in ringen. Snijd de basilicum in reepjes. Leg de tomaat, de ui en de kaas dakpansgewijs op een schaal. Bestrooi ze met de oregano, peper en zout naar smaak en besprenkel de salade met olijfolie. Garneer met de basilicum. Lekker met ciabatta-brood.

Eikenbladsla (of andere rode sla) met stengelui en geitenkaas

bijgerecht voor 2-4 personen

1 krop eikenbladsla of andere rode sla, 1 ei, 1 appel, 1 heel zacht geitenkaasje, 50 gr pijnboompitten
Dressing: 5 eetl balsamicoazijn, zout, peper, nootmuskaat, rozemarijn, 125 ml olijfolie, 1 fijngesneden bosuitje of stengeluitje, 1 teentje knoflook, tuinkruiden (bv. peterselie, dille en bieslook)

Ei hard koken, pellen en in stukjes snijden. Sla wassen, drogen en in stukjes in een kom doen. Appel en geitenkaas in stukjes snijden en door de sla mengen. Pijnboompitjes licht roosteren in een droge pan. Bosui/stengelui fijn snijden. Tuinkruiden fijn knippen. Knoflookteentje pellen en persen. Balsamicoazijn mengen met nootmuskaat, rozemarijn en tuinkruiden, al roerend de olie toevoegen. Daarna de bosui/stengelui en knoflook toevoegen. Op smaak maken met zout en peper. Proeven en dressing door de sla mengen. Tenslotte de pijnboompitten erover strooien.

Pasta met wilde spinazie

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 500 gr wilde spinazie, 250 gr champignons, 2 teentjes knoflook, 1 bakje creme fraiche, eventueel 1 scheutje witte wijn

Kook de pasta al dente. Snijd de champignons in stukjes/ plakjes. Was de spinazie goed in ruim water. Snijd de spinazie klein. Doe een beetje olie in een hapjespan of koekenpan en doe daar de champignons in. Even bakken, daarna de spinazie toevoegen. Laat het slinken en voeg dan de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe.
Dan de creme fraiche en eventueel een scheutje witte wijn. Laat nog even inkoken.
Maak op smaak met versgemalen peper.
Lekker met pittig gekruide tofu.

Romige groenekoolsoep met komijnekaascroutons

bijgerecht voor 2-3 personen

1 eetl. olijfolie, 1 ui, 200 gr groene kool, 1 liter hete groente- of kippenbouillon van 2 tabletten, 100 ml (kook)room, 3 sneetje wit brood zonder korsten, 50 gr geraspte belegen kaas, 1 mespuntje komijnpoeder of komijnzaadjes, 1 eetl. olijfolie, bakplaat met bakpapier

Verwarm de oven voor op 200°C. Verkruimel het brood voor de croutons tussen de vingers en meng het met de kaas, komijn, olie, een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel het brood over de bakplaat en bak de croutons in de oven in circa 10 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Pel en snipper de ui. Was de groene kool en snijd deze fijn. Verwarm de olie in een hoge (soep)pan en fruit hierin de ui in circa 5 minuten zacht. Voeg de kool en bouillon toe en breng aan de kook. Laat de kool in circa 5 minuten beetgaar worden en voeg dan de room toe. Kook nog circa 2 minuten door. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer de soep met de croutons erover of erbij.

bron: www.boodschappen.nl

Gestoofde paksoi met tomaat

bijgerecht voor 2 personen

1 struik paksoi, 1 tomaat, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 eetl tomatenpuree, 1 eetl olijfolie, 1 eetl sojasaus, peper, mespunt cayennepeper

Snipper de ui. Snijd de paksoi in dunne reepjes en de tomaat in kleine stukjes.
Pers de knoflook uit. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg de paksoi, tomaat, kruiden en een paar lepels water toe. Leg de deksel op de pan en laat de groenten 5-8 minuten stoven. Voeg de tomatenpuree toe, breng op smaak met sojasaus en roer goed door. Lekker met rijst en gebakken tofoe.

naar boven
naar boven