Pakketbrief week 24, 16 juni 2010

logo

Waarnemen

De tegenhanger van het denken is het waarnemen. Normaalgesproken zijn ons denken en waarnemen meestal al met elkaar verbonden. Ik doe mijn ogen open, er ligt een voorwerp voor mijn neus en zonder (merkbare) moeite weet ik al: dat is een potlood. Maar "potlood" is al een begrip, dus een produkt van mijn denken. Terwijl de verzameling waarnemingen waar dit begrip op duidt, die tezamen het potlood uitmaken, zonder mijn toedoen aanwezig is, zeker géén produkt van mijn denken. Het is spannend om je eens af te vragen wat nu eigenlijk de zuivere waarneming is, de wereld zoals die zich aan mij voordoet wanneer ik al mijn begrippen eraf pel. Ik ga proberen die wereld te beschrijven. Om bij het potlood te blijven: bruin, zeskantig, langwerpig, een scherpe, zwarte punt etc. etc. Maar... dit zijn nog steeds allemaal begrippen! Nog een stapje verder dan: drie horizontale rechte lijnstukken, een ongeveer driehoekig vlakje, donkerdere en lichtere plekken, meer glanzende en meer doffe plekken, een krasje hier, een vlekje daar...
Nog steeds allemaal begrippen; ik kan niet anders dan in begrippen met u communiceren. Maar het karakter van mijn zuivere waarneming wordt me zo toch langzaam duidelijk: het is een pure verscheidenheid van samenhangloze indrukken. Zonder enig begrip blijft alleen een chaos over. Het potlood is op dit niveau helemaal niet meer te onderscheiden van zijn omgeving: dat onderscheid kan alleen het denken maken.
Door de onbevangenheid van kleine kinderen kun je je als volwassene soms weer even bewustworden van de wereld van de zuivere waarneming: een kind probeert bijvoorbeeld de maan te pakken - het heeft nog geen begrip van afstanden. Zo, dat was heel wat denkwerk om de zuivere waarneming te benaderen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Krulandijvie - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Aldo van Os, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 25 verwacht:

Broccoli, wilde spinazie, rode bindsla, spitskool, ...
Mededeling voor de aardappelabonnees: deze week de laatste keer oude aardappels, de volgende keer krijgt u heerlijke nieuwe Frieslanders!
De Open Dagen waren weer geslaagd, de bezoekers toonden zich tevreden, de kinderen hebben zich goed vermaakt en wij hebben genoten van alle belangstelling en waardering voor ons werk! Kijk hier voor een foto-impressie.

Zomerdagen op 't Leeuweriksveld
30 juli t/m 1 augustus met een seminar van Heidjer Reetz, Dansen van Universele Vrede, een concert middeleeuwse/renaissancemuziek van Tedesca, gezamenlijke maaltijd.

Verzoek om geen eierdoosjes meer retour te geven, we hebben weer een hele tijd voldoende (waarvoor dank)!

Versaanbod week 25

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Nieuwe aardappelen (Frieslander) *2,25/kg
Peultjes *1,50/100g
Courgette *1,50/500g
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Venkel-ovenschotel

Bijgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen
vleestomaat
boter
plakjes bacon
geraspte kaas

Maak de venkelknollen schoon. Halveer ze en kook ze in 10 min. beetgaar. Leg ze samen met stukken ontvelde vleestomaat in een beboterde schotel. Bedek ze met plakjes bacon en geraspte kaas en gratineer de schotel 10 min. in een voorverwarmde vrij hete oven. Lekker bij vis.

Paksoi met walnoten

Bijgerecht voor 2 personen

1 struik paksoi
2 tomaten
1 rode peper
2 teentjes knoflook
6 walnoten
bouillonblokje
snufje djintan
snufje ketoembar
1 theel sesamzaad

Paksoi wassen en in repen snijden, de stengels wat dunner dan de bladeren. De tomaten wassen en in blokjes snijden. De peper (met zaadjes, daar wordt het lekker pittig van) in dunne reepjes snijden. De walnoten uit de dop halen. Peper en knoflook fruiten, tomaten erbij. Even bakken. Paksoi toevoegen, het bouillonblokje erboven verkruimelen. 2 tot 3 min. roerbakken. Giet het vocht af in een zeef. Doe het terug in de pan en voeg de kruiden toe. Schep als laatste de walnoten erdoor en warm kort door. Serveer direct. Lekker met rijst.

Krulandijvie met verse ananas en kip

Bijgerecht voor 2 personen

150 gr krulandijvie
125 gr kipfilet
2 verse ananasschijven
2 eetl zure room
1½ theel ananassap
1 theel gemberpoeder
bakboter
zout

Krulandijvie wassen en drogen in een slacentrifuge. Snijd de schil van de ananas en snijd de schijven in stukjes. Roer in een kommetje een sausje van zure room, ananassap, zout en peper.
Krulandijvie in stukken scheuren en over bordjes verdelen. Ananas op de salade leggen. Kipfilet inwrijven met zout, peper en gemberpoeder. Boter verhitten in een koekepan en de kipfilet aan beide zijden goudbruin en gaar bakken. Snij hem daarna in dunne plakken. De plakken netjes rangschikken op de salade en de dressing erover sprenkelen. Direct serveren.

Tomaat-mozzarella

Bijgerecht voor 2 personen

2 tomaten
1 bolletje mozzarella
pesto
olijfolie
enkele blaadjes basilicum
2 zwarte olijven

Snijd de tomaten en de mozzarella in schijfjes. Besmeer elk plakje mozzarella met een beetje pesto. Leg tussen de in schijfjes gesneden tomaat dakspansgewijs de plakjes mozzarella. Sprenkel de olijfolie over de salade en garneer met olijven en basilicumblaadjes.

Bataviasla met appel en yoghurtdressing

Bijgerecht voor 4 personen

1 krop bataviasla
1 middelgrote appel

Voor de dressing:
1 citroen
125 ml yoghurt
1eetl mayonaise
1 klein teentje knoflook
zout en peper
klein bosje peterselie
klein bosje bieslook

De citroen uitpersen. De yoghurt en de mayo in een schaal doen en tweederde van het citroensap erdoor roeren. De knoflook pellen en erboven uitpersen. De saus op smaak brengen met zout en peper. De peterselie en de bieslook afspoelen,van de peterselie de blaadjes plukken en deze fijnsnijden. de bieslook in ringetjes snijden en met de peterselie door de dressing mengen. Tot gebruik in de koelkast zetten.
De sla grondig wassen en in een vergiet goed laten uitlekken. De verlepte blaadjes verwijderen. De grote bladeren in kleine stukken scheuren. De sla met een slacentrifuge of in een theedoek droogslingeren. De appel schillen en het klokhuis verwijderen. In kleine stukjes snijden. Besprenkelen met de rest van het citroensap. De sla en de appelstukjes vlak voor het serveren in een grote slakom doen en de yoghurtdressing erdoor roeren.

naar boven
naar boven