Pakketbrief week 24, 12 juni 2013

logo

Geen stukje

Het is wat druk vandaag, dus een stukje schrijven zit er helaas niet meer in. Wel erg mooie pakketten deze week, want nu is er een overvloed aan groente oogstrijp!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene bataviasla of ijsbergsla- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Asperges of koolrabi- 't Leeuweriksveld
Bosbiet of andijvie- 't Leeuweriksveld
Radijs of rucola- 't Leeuweriksveld

In week 25 verwacht:

Bosui, venkel/bosbiet, koolrabi, …

Op zaterdag 22 juni is onze jaarlijkse open dag.

We geven rondleidingen, er is een terras waar u kunt genieten van lekker klaargemaakte groentes van eigen Leeuweriksveld (o.a. aspergesoep en diverse salades), Anna en Roos vertonen circuskunsten en maken muziek, er zijn spellen voor de kinderen.
Iedereen is van harte welkom, van 9 tot 16 uur!

Op zaterdag 9 september organiseren we een middag met als thema "goed vlees uit eigen streek".

Op zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel".

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 6 juli, 3 augustus en 31 augustus gaan we weer kiezelpreparaat roeren en uitbrengen op de gewassen. Van 7 tot 8 uur wordt er geroerd, daarna zijn we van 8 tot 10 uur bezig dit preparaat op de gewassen te spuiten. Om 10 uur ontbijten we dan samen ter afsluiting. bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): van 13.30u tot 19u hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden.


Recepten

Notenrijst met paksoi

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

125 gr rijst, 75 gr gemengde noten (ongezouten), 40 gr gewelde abrikozen, ½ teentje knoflook, ½ rode paprika, 1 struik paksoi, 2 eetl zonnebloemolie, 75 gr roomkaas (met tuinkruiden)

Laat de abrikozen een nachtje wellen in water. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Noten grof hakken. Abrikozen in stukjes snijden. Knoflook pellen en in stukjes hakken. Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden. Paksoi schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. In wok olie verhitten. Knoflook en paprika ca. 2 minuten bakken. Paksoi toevoegen en ca. 4 minuten roerbakken. Roomkaas toevoegen en laten smelten. Noten en abrikozen door rijst scheppen. Rijst serveren met de paksoi.

Pasta met asperges

bijgerecht voor 2 personen

500 gr asperges, 150 gr volkoren pasta (bijv. penne), 75 gr pittige oude kaas (bijv. grana padano), 100 ml creme fraiche, 4 zongedroogde tomaten, 1 eetl citroensap, versgemalen zwarte peper

Asperges schillen, houtachtige uiteinden verwijderen en asperges schuin in stukjes van 3 cm snijden. Tomaatjes in stukjes snijden. Pasta en asperges in ruim kokend water met zout in 6-8 min. beetgaar koken. Kaas met dunschiller in flinters schaven. Pasta en asperges afgieten en terugdoen in pan. Creme fraiche en tomaat erdoor mengen en pasta nog even doorwarmen. Op smaak brengen met citroensap en grofgemalen peper. Pasta over vier grote kommen verdelen en kaas erover strooien.

Aardappelsalade met radijsjes

bijgerecht voor 2 personen

200 gr aardappelen, ½ komkommer, ½ groene paprika, 1 bosje radijs, 1 bosuitjes, 1 zoetzure augurk, 100 gr salami/plak, 1 hard gekookte ei, 1 dl magere yoghurt, ½ eetl citroensap, ½ theel mosterd, 1 eetl bieslook, peper, zout

Schil de aardappelen en kook ze in 15 minuten beetgaar. Kook het ei hard en laat afkoelen.
Schil de komkommer, snij hem overlangs doormidden en verwijder het zaad. Snij de komkommer in piepkleine stukjes of rasp hem grof.
Verwijder bij de paprika het zaad en de zaadlijsten. Snij de paprika in dunne reepjes of kleine blokjes.
Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes. Hak de augurk grof.
Snij de salami in kleine blokjes. Snij de bieslook en bosuitjes fijn.
Pel het ei en halveer het. Haal de eidooier eruit. Hak het eiwit grof. Hou de dooier apart, prak deze heel fijn en vermeng het goed met de yoghurt.
Roer er het citroensap, de mosterd en naar smaak peper en zout door. Snij de aardappels in kleine blokjes.
Meng er de gehakte eiwitten, de stukjes komkommer, blokjes salami, de stukjes augurk, de reepjes paprika, bosuitjes en de saus door. Schep er 2/3 van de plakjes radijs door.
Schep de salade op een schaal en garneer met de fijngesneden bieslook en het restant van de plakjes radijs. Lekker met knapperig stokbrood.

Spinazie-gierst schotel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kop gierst (ca 200 gr), 500 gr spinazie, 1 ui, 1 blok tofu, ½ rode paprika, ½ groene paprika, 1 teen knoflook, 2 eetl zonnebloempitten, paprikapoeder, gemberpoeder, peper, groentebouillonblokje, 2 koppen water (ca 400 ml)

Snijd de ui fijn. Pel de knoflook en snij in stukjes.
Snij de tofu in stukjes. Snij de paprika's in stukjes. Een kop gierst wassen en uit laten lekken.
In pan met dikke bodem ui en knoflook even fruiten in de olijfolie, daarna tofu en paprika toevoegen en zachtjes mee laten fruiten. Als laatste de zonnebloempitten, de gierst en wat paprikapoeder, gemberpoeder en peper kort mee bakken.
Een groentebouillonblokje oplossen in ruim twee koppen water en bij de rest doen. Aan de kook brengen zachtjes in ongeveer 20 minuten gaar laten worden. Zo nu en dan even doorroeren.
Intussen de spinazie wassen en klein snijden en door de gare gierstmassa mengen, doorwarmen en meteen opdienen. Lekker met een frisse salade.

naar boven
naar boven