Pakketbrief week 25, 22 juni 2011

logo

Leninggevers gezocht voor renovatie schuurdak

Ik heb het al eerder gemeld: het dak van onze uit 1959 daterende landbouwschuur is nog van asbest. Dat willen we laten verwijderen en daarbij meteen de sporenkap vernieuwen. De sporen en gordingen zijn namelijk grotendeels aan vervanging toe.
Bij die gelegenheid willen we meteen de bestaande uitbouw aan de westkant wat vergroten, zodat we daaronder volgend jaar 3 (vlees-)koeien kunnen gaan houden. Op de oostkant van het vernieuwde dak gaan we zonnecellen plaatsen, waarmee we in ongeveer éénderde van onze electriciteitsbehoefte zullen kunnen voorzien. Voor de zonnecellen (7,5 KWp) is subsidie toegekend, waardoor de investering gegarandeerd rendabel is.
Tenslotte willen we het regenwater van het vernieuwde dak gaan opvangen, om daarmee de tunnelkassen te kunnen beregenen. In tegenstelling tot het water uit onze bron bevat regenwater geen storend ijzer, en ook qua temperatuur is het beter. De operatie gaat eind augustus van start en wordt uiterlijk begin november afgerond (dan moeten de zonnecellen draaien, anders zou het recht op subsidie vervallen). De kosten bedragen naar schatting 50.000 euro, waarvan 20.000 euro voor de zonnecellen.
De Triodosbank zal ons naar alle waarschijnlijkheid krediet geven voor deze 50.000 Euro, maar we hebben al een pittige hypotheek dus voor het bedrijf is het beter als we het geld tegen gunstiger voorwaarden kunnen lenen. Vandaar deze oproep: wie is er bereid om ons tegen lage rente of zelfs renteloos geld te lenen voor de renovatie?
We kunnen geen hoog rendement bieden, maar wel een goede en betrouwbare belegging van uw spaargeld. Liane Tjan (architect) en Alexander van Spijk (landschapsarchitect) hebben enkele mooie visualisaties van het vernieuwde dak gemaakt. Als u geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveld
    óf Waspeen - Zaaister
Peulen - 't Leeuweriksveld
Snijbiet - 't Leeuweriksveld

• Mededeling voor de aardappelabonnees: vanaf volgende week komen onze eigen nieuwe aardappels in het pakket!

In week 26 verwacht:

sla, knolvenkel, tuinbonen, nieuwe aardappels, paprika


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50
aardappelabo3,20

De open dag

was weer een succes, er waren zo'n 100 bezoekers, het weer viel alleszins mee, we hebben genoten van doedelzak- en harmonicamuziek van Karen en Frits en van aardedansen o.l.v. Eleonora.
Bekijk de foto's.


Dansen van Universele Vrede

met als concentratie "AardeKracht".
Bewegend mediteren in de vorm van (Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen. Met levende muziek.
25 juni 13.00 - 17.00 uur op 't Leeuweriksveld.
Inlichtingen en opgave: Eleonora Helderman, 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com


Is individualisering werkelijk mogelijk?

Vervolg op de voorgaande avonden, vrijdag 8 juli a.s. op 't Leeuweriksveld, deze avond wordt verzorgd door Jac, aanvang 20 uur, toegang vrij.


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Spitskool met kerrie en ei

bijgerecht voor 2 personen

½ grote of 1 kleine spitskool, 1 à 2 uien, 2 eieren, ½ eetl kerriepoeder, 1 eetl olie, peper en zout

Was de spitskool en snijd deze fijn. Pel de ui en snijd deze fijn. Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de eieren toe en meng deze met de uien. Voeg dan de kerriepoeder toe en meng deze met het geheel. Doe de spitskool met aanhangend vocht in de pan en sluit het deksel. Laat het geheel ongeveer 45 minuten smoren. Af en toe even roeren. Laat het mengsel uitlekken en voeg peper en zout naar smaak toe. Direct serveren. Lekker met gebakken aardappel(blokjes).

Wortel-zadensalade

bijgerecht voor 2 personen

300 gr geraspte wortel, 2 eetl geroosterd sesamzaad, 1 eetl pompoenpitten, 1 eetl pijnboompitten, 1 eetl zonnebloempitten, 1 eetl fijngeknipte peterselie

Voor de dressing: 2 eetl citroensap, sap van 1 kleine sinaasappel (versgeperst), ½-1 eetl appeldiksap, 2 el olijfolie, zout en peper

Rooster de pompoenpitten, pijnboompitten en zonnebloempitten in een droge koekenpan. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Rasp de wortel. Roer de zaden door de geraspte wortel. Meng de dressing erdoor. Laat ca. 10 min. intrekken, roer dan nogmaals door. Garneer met peterselie.

Snijbiettaartje met pompoenpitten

bijgerecht voor 2 personen

400 gr snijbiet, 100 gr feta kaas, 25 gr pompoenpitten, 1 theel. korianderzaad, 1 scheutje (olijf)olie. Voor het deeg: 125 gr bloem, 60 gr boter en een klontje boter om in te vetten, ½ theel. zeezout, 4 eetl. kwark

Bloem, boter, kwark en zout tot een stevig deeg kneden en een half uur afgedekt in de koelkast laten staan. Snijbiet wassen, blad in reepjes en stengels in stukjes snijden. Olie verwarmen. Snijbiet met een klein scheutje water toevoegen, met deksel in ongeveer 5 min. gaar stoven en laten uitlekken in een vergiet. Koriander vijzelen, of malen in een pepermolen. Door de snijbiet roeren. Oven voorverwarmen op 200°C. Deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer 3 mm op een met bloem bestoven vlak. Ovenschaal invetten met boter en met het deeg bekleden. Snijbiet er in scheppen. Pompoenpitten een paar minuten roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan totdat ze lekker ruiken en knappen. Pompoenpitten over de snijbiet strooien. Feta in blokjes snijden en over de taart verdelen. Met de eventueel overgebleven reepjes deeg de taart kruislings bedekken(als een appeltaart). Taart in ongeveer een half uur in de oven gaar bakken. Lekker met een (wortel)salade.

Tagliatelle met peultjes en chorizo

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr peultjes, 1 sjalotje, ½ rode paprika, 1 lente-uitje, 200 gram tagliatelle of andere pasta, 1 eetl zonnebloemolie, 1 klein teentje knoflook, 1 theel geraspte gemberwortel, 1 eetl groentebouillon, ½ eetl honing, ½ eetl fijngehakte koriander of bieslook, chorizo naar smaak, zout en peper

Haal de peultjes af en kook ze 3 minuten. Giet ze af en spoel er koud water over. Pel het sjalotje en snipper deze. Verwijder van de paprika de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het lente-uitje in smalle ringetjes en de chorizo in reepjes. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Verhit de olie en bak hierin het sjalotje en de paprikablokjes 3 minuten. Voeg 1 geperst klein teentje knoflook en de geraspte gemberwortel toe en bak het geheel nog 2 minuten. Schep de peultjes, de chorizo, de groentebouillon, de honing, de lente-uitjes, peper en zout erdoor. Warm goed door. Bestrooi het gerecht met bieslook of koriander.

naar boven
naar boven