Pakketbrief week 26, 26 juni 2013

logo

Open dag

Afgelopen zaterdag was het zover: onze jaarlijkse open dag. Die vormt altijd een goede aanleiding om het hele bedrijf weer eens op te ruimen en mooi te maken, dus de week ervoor waren we al flink aan de slag gegaan. We hadden geluk: het was prima weer, op één klein onbeduidend buitje aan het eind van de middag na.
Er zijn ruim honderd bezoekers geweest, mooi verdeeld over de hele dag, een goede belangstelling! En de sfeer was goed. De hele dag werd op het terras genoten van koffie/thee met kaneelbrood, van heerlijke aspergesoep en salades en van eigen Leeuweriksveld-droge worst.

Duo Anne en Anna speelden harpmuziek en op het eind van de dag gaf Martin een optreden met zijn mooie zelfgemaakte liedjes, daarbij spelend op de piano.
Voor de kinderen hadden we op de hooibult een kleine acrobatiekhoek ingericht, met een rekstok, 2 touwen om koorddansen te oefenen, een dik touw om te slingeren en in te klimmen, met als gevolg dat ouders die naar huis wilden de grootste moeite hadden om hun kroost weer mee te krijgen.
Een stel dansers heeft - onder de kleurrijke leiding van Eleonora - de universele wereldvrede weer iets dichterbij gebracht.
Bezoekers mochten zelf aardbeien plukken voor 1 euro per bakje, ook veel kinderen genoten hiervan (er gaan gelukkig veel aardbeien in/op een bakje).
Hans Meijer, één van onze eierleveranciers, had een kloek met kuikens in een kleine ren in de schuur gezet. Eéntje ging steeds op de staart van de moeder zitten!
Marco, onze trouwe aspergesteker, heeft met zijn aanstekelijke enthousiasme laten zien hoe dat in zijn werk gaat, asperges steken.
Kathinka had haar handen vol in de winkel en bij het musiceren voor de dansen.
Veel mensen hebben deelgenomen aan één van de vier rondleidingen van ondergetekende, en begrijpen nu niet meer waarom er nog steeds boeren zijn die kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken??
En Irene heeft een serie mooie foto's gemaakt die t.z.t. op onze website komen!

(Hier alvast een voorproefje)

open dag

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode batavia of eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Broccoli- 't Leeuweriksveld
Bietjes of peulen- 't Leeuweriksveld
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
En alleen voor de 2-persoons die op donderdag geleverd krijgen: soepasperges.
(Alle abonnementen hebben nu precies één keer dit extraatje gehad)

In week 27 verwacht:

Broccoli/bloemkool, peulen óf bietjes, paprika, …

ZONDAG 30 Juni 2013

Samen dansen we de Dansen van Universele Vrede en mediteren we in zang.
Onder leiding van Eleonora Helderman.
Dansen in een kring en zingen van Mantra's en Chants.
Met begeleiding van live muziek, op viool, gitaar, trommel en harp.
De dansen bestaan uit simpele bewegingen en zijn niet moeilijk te volgen.
Zowel mannen als vrouwen, van harte welkom!
13:00 - ± 16:30 aansluitend tot ± 19.00 uur gezamenlijke maaltijd
Inl. en opgave Eleonora Helderman 0591-627083 etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst. Kosten € 12, - Kinderen zijn ook welkom, er is oppas. Tegen een vrijwillige bijdrage.

logo

© Dansen van Universele Vrede
Worden ook al omschreven als "Magie", "Meditatief", "Rustbrengend", "Leven Gevend", "Verbindend" en "Hart Openend","Brengen je in contact met je eigen emoties en gevoel" "Leren je los te laten"
Kom zelf ervaren wat het voor u/jou kan betekenen en voel je welkom!


Recepten

Tortilla's met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 1 grote ui, olie om in te bakken, 350 gr gekookte kidneybonen (uit pot of blik), 1 dl. tomatensaus (gezeefde tomaten of milde tacosaus), 4 kant-en-klare tortilla's, 1 à 2 eetl tacokruiden of Mexicaanse kruiden, geraspte kaas, ½ dl. zure room, 75 gr feta

Pel en snipper de ui. Was de snijbiet en snijd deze klein. Laat de bonen uitlekken. Snijd de feta in kleine stukjes of blokjes. Bak de ui in olie in een ruime pan, voeg de snijbiet toe en laat dit slinken. Voeg de bonen, tomatensaus en de kruiden toe. Laat het geheel op een laag pitje doorwarmen. Bak ondertussen de tortilla's in een koekenpan totdat ze wat opbollen aan beide kanten. Leg de gebakken tortilla's op een bord, schep in het midden een schep snijbiet-bonenmengsel en voeg aan elke tortilla feta, zure room en geraspte kaas naar smaak toe. Rol de tortilla's op en smullen maar. Lekker met een frisse salade.

Variatie met champignons: voor dit gerecht kunt u ook stukjes champignon of portabella meebakken en deze in plaats van de feta toevoegen.

Broccoli met cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

scheutje olie, ½ ui, ½ tot 1 Spaanse peper zonder pitjes, 1½ eetl kerrie, 150 gr zilvervliesrijst, 300 gr broccoli, 100 gram cashewnoten (zonder zout), ½ banaan, 1 worteltje, 75 gr rozijnen, ca. 250 ml water, ½ bouillonblokje, ½ eetl ketjap, peper

Rozijnen wassen en vooraf een aantal uren laten wellen in water. Broccoli wassen en verdelen in kleine roosjes.
De stronken in dunne plakjes snijden. Wortel schoonmaken en in plakjes snijden. Ui en Spaanse peper fijnsnijden. Banaan in plakjes snijden.
Rijst bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui met de Spaanse peper glazig in de olie.
Kerrie toevoegen en 2 minuten meebakken. Wortel toevoegen en al omscheppende ca. 5 minuten bakken.
Bouillonblokje verkruimelen boven de pan en water toevoegen. Plakjes broccolistronk erbij en 10 min laten koken onder gesloten deksel. Broccoli-roosjes toevoegen en nog ca. 3 minuten laten meekoken. Rozijnen en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met ketjap en peper. Vlak voor het opdienen de banaan toevoegen en mee verwarmen.

Bietjes met rode ui en balsamico-azijn

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bieten, 1 eetl olijfolie, 1 eetl balsamicoazijn, ½ kleine rode ui, 50 gram feta of zachte geitenkaas, grof zeezout, versgemalen zwarte peper

Was de bieten en kook ze gaar in 40 min tot 1 uur. Laat eventueel afkoelen. Pel de bieten en snijd de bieten en de ui in kleine stukjes. Doe olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Doe er gelijk zout op en wat van de balsamicoazijn. Doe daarna de bietjes erbij en de rest van de balsamicoazijn. Goed blijven omroeren en zout en peper naar smaak toevoegen. Op het laatst nog even de kaas mee laten smelten.

Pasta met oude kaas, spekjes en sla

hoofdgerecht voor 2 personen

100 ml (kook)room, 100 gr mager gerookt spek, 1 teentje knoflook, ½ theel gedroogde oregano, ½ krop sla, 100 gr oude kaas, 200 gr penne

Snijd het spek in reepjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de room op laag vuur met de plakjes knoflook, het spek en de oregano. Laat 10 minuten zachtjes trekken. Pluk en was de sla, droog de bladeren tussen 2 theedoeken of in de slacentrifuge en snijd ze in brede repen. Maak met een dunschiller dunne plakjes van de kaas. Kook de pasta beetgaar en roer door de saus. Roer de sla en de kaas erdoorheen en serveer direct.

Andijviestamppot (vegetarisch)

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, 300 gr andijvie, melk, 1 ei, 100 gr gehakte hazelnoten, klontje boter, peper, nootmuskaat, zout

Kook de aardappels en snijd de andijvie in kleine reepjes. Maak een puree van aardappels, ei, kruiden, boter en melk. Warm de puree goed door en schep de andijvie erdoor. Strooi de gehakte noten eroverheen. Serveer met gebakken camembert.

naar boven
naar boven