Pakketbrief week 26, 24 juni 2015

leeuweriksveld logo

Veldfeiten

De weergoden hebben de schade weer even ingehaald: het heeft hier flink geplensd. Alleen aan warmte ontbreekt het nog steeds, maar dat zal u ook niet ontgaan zijn… De bonen, courgettes en pompoenen vinden dit weer maar niks, en wijzelf kunnen ook wel wat warmte gebruiken.

Vandaag hebben we de laatste asperges gestoken, de combi's en de éénpersoons krijgen ze deze week nog een keer, en dan heeft iedereen weer drie keer van deze heerlijke groente kunnen genieten. Verder hebben we momenteel mooie bloemkool, broccoli en spitskool, en de oogst van peulvruchten: capucijners, tuinbonen en peultjes is begonnen. In de kas beginnen de cherrytomaatjes te rijpen en er is een bescheiden oogst minikomkommers. We verwachten daar verder nog meloenen, gewone komkommers, puntpaprika's en rode pepertjes. Allemaal willen ze graag meer zon!

De haver staat sierlijk te bloeien. De zomerwikke die ernaast stond, begon ook net te bloeien maar die moest ik vanmiddag helaas afklepelen: komende vrijdag gaan we op dat stuk prei planten, en voor ik alle groene massa donderdag in de grond kan werken, moet het een beetje afgestorven en verwelkt zijn.

De afgelopen vier weken hadden we een leuke stagiair in huis: Arne (15). Hij komt van een vrije school helemaal aan de Bodensee en heeft bij ons zijn landbouwpracticum gedaan. Beoordeling: sehr gut! Hij heeft goed gewerkt, zich goed ingevoegd in het geheel en een waardevolle bijdrage geleverd. Arne's ouders hebben ook een biologisch-dynamisch bedrijf en je kon wel merken dat hij het één en ander met de paplepel ingegoten heeft gekregen, ook al schijnt hij thuis maar weinig mee te werken op de boerderij.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Peultjes- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Broccoli óf bloemkool- 't Leeuweriksveld

In week 27 verwacht:

Spitskool, broccoli/bloemkool?, tuinbonen/capucijners, bonte snijbiet, bosui, div. sla.

Aanschuiftafel

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
www.oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Oosterse roerbak met peultjes

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr tofu naturel, 2 eetl olie, 1 teentje knoflook, 1½ cm verse gember, 120 gr peultjes, 150 gr (pandan)rijst, 1 ui, ½ rode paprika, ½ komkommer, eventueel ½ rode peper, 100 ml kookwater van de rijst of 100 ml groentebouillon

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de tofu in blokjes. Schil de gember en rasp deze.
Pel de knoflook. Haal de peultjes af en was ze. Pel de ui en snijd deze in partjes. Snijd de peper fijn. Was de paprika en snijd deze heel fijn. Snijd de komkommer in reepjes.
Breng ruim water aan de kook en kook de peultjes 2 minuten. Spoel ze in een vergiet af onder stromend koud water. Verhit in een wok de olie en bak de tofublokjes met de knoflook, gember, ui, peper en paprikasnippers op hoog vuur 3 minuten. Schep de peultjes en komkommerreepjes erbij en roerbak op hoog vuur 2 minuten. Verwarm eventueel de groentebouillon.
Schenk het kookwater van de rijst of de groentebouillon bij de groentes en breng het geheel al omscheppend aan de kook. Serveer met de rijst.

Kikkererwten met andijvie

hoofdgerecht voor 2 personen

rijst of brood voor 2 personen, 250 gr gedroogde kikkererwten, of 500 gr uit potjes, 2 grote uien, 250 gr andijvie, 1 theel. gemberpoeder, ¼ citroen, ½ sambal (naar smaak), ½ eetl. gemalen korianderzaad, ½ eetl. gemalen komijnzaad, 200 gr gepelde tomaten (uit blik), 1 theel. zout, 4 eetl. plantaardige olie om in te bakken

Week de gedroogde kikkererwten 24 uur. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de geweekte kikkererwten of warm de kikkererwten uit pot op. Pel de ui en snijd deze in grove stukken.
Was de andijvie en snijd deze fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
Bak in de olie de citroenrasp, gemberpoeder, korianderzaad, komijnzaad en de sambal goed roerend ca. 1 minuut. Voeg dan al roerend de uien toe.
Bak tot ze glazig zijn en voeg dan de gepelde tomaten toe. Roer de kikkererwten erdoor en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Schep als laatste de fijn gesneden andijvie toe en laat heel even doorkoken. Serveer met brood of rijst.

bron: www.sameneerlijketen.nl / boek: Koken met bezieling van C. Looman

Gebakken koolrabi met frisse saus

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleine koolrabi's, zonnebloemolie, 1 theel. paprikapoeder, zout
Saus: 3 eetl. notenmoes of geroosterde noten (grof gehakt), 1 dl volle yoghurt, 3 eetl. volle kwark, 1 eetl. olijfolie, peper en zout, 2 tenen knoflook, 3 eetl. fijngehakte peterselie en/of stengeluitje en/of basilicum en/of koriander

Schil de koolrabi dik en snijd deze in blokjes. Kook de groente ongeveer 5 min. in water met een snufje zout beetgaar en laat ze uitlekken.
Roerbak ze daarna 5 min. in zonnebloemolie met paprikapoeder. Pers de teen knoflook en klop dit met de overige ingrediënten voor de saus door elkaar. Lekker met bulgur of aardappelen.

bron: www.odin.nl

Broccoli/bloemkool met kerriesaus

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr broccoli of 1 kleine bloemkool, ½ uitje, ± 2 flinke theel. kerrie (masala), 12½ gr. bloem, 12½ gr boter, 300 ml melk, snufje zout/peper, ½ theel. peterselie

Broccoli wassen, onderste plakje van de stronk snijden, stelen dik schillen en in stukjes snijden. De rest in roosjes verdelen.
Bloemkool in roosjes verdelen. Broccoliroosjes en -stukjes of bloemkoolroosjes in ca. 8 min. beetgaar koken/stomen in weinig water. Uit laten lekken.
Snipper het uitje. Smelt de boter in de pan en bak het uitje circa 2 tot 3 minuten aan met de kerrie.
Voeg vervolgens de bloem toe en bak de bloem ongeveer 1 minuut mee. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe en blijf steeds goed roeren.
Voeg eventueel naar smaak extra kerriepoeder toe en een snufje zout/peper. Voeg op het laatste moment de peterselie toe.
Serveer de kerriesaus bij de broccoli of bloemkool.

bron kerriesaus: www.lekkerensimpel.com

naar boven
naar boven