Pakketbrief week 28, 13 juli 2011

logo

Een akkerwandeling

In deze tijd van het jaar staan er de meeste soorten groente bij elkaar op onze akkers. Op het koolland zijn versgeplante bloemkool, groene kool en winterkoolrabi naast grote spruitenplanten met al heel kleine beginnende spruitjes. Hiernaast de bijna afgeoogste broccoliplanten, die nu nog okselscheuten maken en wiens loof een ware smulpartij is voor onze varkens, konijnen en cavia's.
In het sla- en het wortelgedeelte groeien knol- en groenselderij, venkel, wortels, rode biet, pastinaak, uien, een stukje zomerprei en natuurlijk diverse slasoorten en andijvie. Pompoenen en suikermais hebben we daarnaast weer samen op één bed geplant. De tuinbonen en peulen hebben hun top alweer achter de rug, maar geven nog steeds elke week opbrengst. Een bed sperzieboontjes staat te bloeien, binnenkort kan daar geoogst worden. De asperges laten er geen gras over groeien, nog maar drie weken geleden werden ze dagelijks gestoken maar nu staan er al lange groene stengels waaraan het fijn vertakte loof zich ontvouwt.
De nieuwe tunnelkas staat gelukkig weer goed op zijn voeten. In die ene stormnacht van een paar weken geleden was hij gedeeltelijk opgelicht en een halve meter verder weer neergezet! Martin, Gerben en Wouter hebben hem afgelopen vrijdag weer in orde kunnen brengen, en nu toch maar elke boog gefixeerd aan zijn betonvoet… Gelukkig zijn de planten in de kas nauwelijks gedeerd, alleen drie komkommers waren ontworteld. De overige 57 leveren mooie vruchten op. Verder staan er wat groene en gele courgettes, die nu ook produktief zijn, enkele cocktailtomaat- en rode peperplanten. Tussen de kassen staan stokbonen, ze zijn al flink op weg naar het hoogste punt, maar lusten wel weer eens een buitje. Pompoenen sturen hun uitlopers alle kanten op en er zitten al kleine vruchten aan ter grootte van citroenen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel óf tuinbonen - 't Leeuweriksveld

In week 29 verwacht:

Groene bataviasla, nieuwe uien, bospeen, courgette, …


! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie komt eraan. Geef eventuele afwezigheid tijdig aan ons door!
Of doe buren, vrienden of kennissen een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan hen.


Gezocht: vrijwillig(st)er

om ons te helpen bestellingen in te pakken op woensdagmiddag. Een leuk werkje, dat wel zorgvuldigheid vereist. Heb je interesse, meld het bij ons!


Concert Tedesca

Zaterdag 30 juli a.s. geeft de Duitse muziekgroep Tedesca weer een concert in onze schuur. Ze spelen en zingen prachtige geestelijke en wereldlijke muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, op een groot scala aan instrumenten als harp, doedelzak, vedel, draailier, éénhandfluit met trommel, schalmei, kromhoorn. Toegankelijke muziek, ook voor kinderen prima geschikt.
Aanvang 20.00u, entree 10,- kinderen 5,-

Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Andijviesoep

voor- of bijgerecht voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook, een scheutje olie, 1 flinke aardappel, in kleine stukken, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 1 - 2 bouillonblokjes, een scheutje slagroom of zure room

Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snipper deze. Schil de aardappel en snijd deze in stukjes. Was de andijvie en snijd deze fijn. Fruit de ui en de knoflook met de kerrie in olie. Voeg water, aardappelstukjes, bouillon en koriander toe en breng het geheel aan de kook. Laat koken tot de aardappelstukjes gaar zijn. Voeg de andijvie toe en laat de soep een paar minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de room toe. Serveer de soep met vers afgebakken brood met boter of boerenkaas.

Variatie met kaas: Voeg voor het pureren een stuk zachte blauwe kaas of geraspte komijnekaas toe.

Variatie maaltijdsoep: Voeg extra aardappel en stukjes worst of (vegetarische) soepballetjes aan de soep toe.

Tuinbonenschotel

bijgerecht voor 2 personen

600 gr tuinbonen, 1 ui, 500 gr aardappelen, 100 gr bacon of gerookte tofu, evt. verse koriander of dille, olijfolie, (vers gemalen) zwarte peper, zout

Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de mid-dennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen en in water 5 tot 10 min. koken en daarna uit laten lekken. Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een beetje water en zout bijna gaar. Pel de ui en snijd deze. Fruit de ui in olie. Snijd de bacon of gerookte tofu in blokjes en laat het meebakken. De tuinbonen toevoegen en de aardappelblokjes erdoorheen mengen en nog even meebakken. Vers gemalen peper erover strooien. Schep er vlak voor het opdienen de verse koriander of dille door.

Knolvenkel in de oven

bijgerecht voor 2 personen

600 gr venkel, 2-3 eieren, 300 ml yoghurt of zure room, 100 gr geraspte kaas, zout

Was de venkel. Snijd de venkel in vieren en verwijder de kern. Snijd de venkel in stukjes. Kook de venkel in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en leg de venkel in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren los en meng ze met de yoghurt, kaas en wat zout. Giet het mengsel over de venkel. Bij ca 180°C bakken tot de oppervlakte mooi bruin is.

Rode bietjes met zure room

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bietjes, 1 kleine ui, scheutje olie, 1 eetl. (appel)diksap of siroop, 3 eetl. sinaasappelsap, 3 eetl. citroensap, ½ theel. gemberpoeder, peper en zout, 2 eetl. zure room, 2 eetl. vers geknipte bieslook, ev. 1 eetl. fijn geknipte dille

Kook de bietjes in ruim water gaar en laat ze afkoelen. Verwijder het velletje en snijd ze in blokjes of rasp ze grof.
Pel en snipper de ui. Fruit de ui in olie, voeg de bietjes toe en bak deze even mee. Voeg diksap, citroensap, sinaasappelsap, gemberpoeder, peper en zout toe en schep het een paar maal om. Serveer de bietjes opgewarmd of koud met de zure room, bieslook en dille er bovenop.

Variatie met schapenkaas: Snijd de kaas in reepjes of blokjes en leg deze vlak voor het serveren met de groene tuinkruiden mooi over de rode bietjes.

Spitskool met kip en pinda's

bijgerecht voor 2 personen

400 gr spitskool, 200 gr kipfilet, 50 gr pinda's, peper, zout, een scheut ketjap, eventueel kokos

Snijd de kip in stukjes en bak ze met peper en zout in boter of olie. Maak de spitskool schoon. Snijd de groente in dunne reepjes en voeg ze al roerende toe aan de kipstukjes. Roerbak de groente en voeg op het laatst de pinda's en een scheut ketjap toe. Ook lekker met gemalen kokos meegebakken. Serveren met rijst.

naar boven
naar boven