Pakketbrief week 28, 9 juli 2014

logo

Een oefendag over het waarnemen van levenskrachten

Als ik kijk op belangrijke beslissingen in mijn leven zoals beroepskeuze, levensbeschouwing, het vinden van mijn levenspartner, een kinderwens, dan zijn deze beslissingen niet vanuit een rationele reden genomen, maar van een zeker gevoel dat deze juist zijn. Ik durf te beweren, dat dit bij de meeste mensen zo gaat.

Als ik aan mensen vertel dat wij biologisch dynamisch boeren, komt vaak de vraag: dat is toch met die preparaten of werken met de stand van de sterren, maar kun je uitleggen of dat ook echt werkt? Het lijkt alsof het hier niet genoeg is om er een diep gevoel van juistheid over te hebben, hier moet een stuk bewijs langskomen, liefst met dubbelblind-onderzoek.

In die zin is dus ons beroep één groot onderzoeksveld. Dat we muziek niet met de ogen beluisteren en een lekker proefhapje niet in onze oren stoppen is duidelijk, maar waar is ons zintuig voor de waarneming van levenskrachten, het gebied waar de b-d preparaten hun werking hebben?

Gelukkig hebben zich er al een aantal mensen langer mee bezig gehouden en hebben we afgelopen zaterdag met ruim 15 mensen aan dit thema geoefend onder leiding van Frans Romeijn.

In het begin onderzochten we eigen (onzichtbare) ervaringen zoals gevoelens en waar is de plaats aan en om mij, waar ik mijn voorstellingen maak. (bv. het beeld van een landschap). Daarna gingen we op verschillende manieren aan de slag met preparaten. Het grootste verschil van dit soort onderzoek met gangbare wetenschap is, dat de onderzoeker ook steeds zichzelf mee onderzoekt. In de groep was het daarom ook heel boeiend, hoe divers vaak de belevingen waren, maar hoe er ook op een aantal punten een sterke overeenkomstigheid was. Zo ook dat we hier graag mee verder willen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Paarse raapjes- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen- 't Leeuweriksveld
Koolrabi of paksoy- 't Leeuweriksveld
Extraatje: peultjes- 't Leeuweriksveld

In week 29 verwacht:

Bospeen, ijs-/kropsla, witte kool, bonte snijbiet, tomaten.


Recepten

Ovenschotel paksoi en champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr aardappelen, boter om in te bakken, 1 teen knoflook, 1 ui, 250 g (kastanje)champignons, 1 paksoi, 2 eieren, 2 theel. kerrie, peper en zout

Oven voorverwarmen op 220°C. Aardappelen schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Ui pellen en snijden. Knoflook pellen en persen. Champignons schoonvegen, in plakken snijden. Ui en knoflook fruiten in wat boter. De champignons enkele minuten meefruiten.

Het kontje van de paksoi snijden, de paksoi wassen, in repen snijden en 2 min. blancheren in ruim kokend water, afgieten en uit laten lekken. Eieren loskloppen en met het ui-champignonmengsel door de paksoi scheppen. Op smaak brengen met zout en kerrie. Ovenschaal invetten met boter. Aardappelplakken in de ovenschaal doen en paksoi-eimengsel erover verdelen. Ongeveer 25 min. in de oven bakken.

Citroenrisotto met tuinbonen

hoofdgerecht voor 2 personen

½ liter groentebouillon, 30 gr boter, ½ ui, 150 gr risottorijst, 1 glas witte wijn, rasp en sap van 1 citroen, 750 gr verse tuinbonen (250 gr gedopt), 50 gr geraspte pecorinokaas of andere Italiaanse kaas, 1 eetl. peterselie, peper en zout naar smaak

Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden. Pel en snipper de ui. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit, vang het sap op. Rasp de kaas. Maak de groentebouillon en houd deze warm. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1 min. mee. Roer goed, zodat alle korrels met boter bedekt zijn en glazig worden. Schenk de witte wijn in de pan en roer tot deze is opgenomen.

Herhaal dit met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te koken. Na ca. 20 min. zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuïg en beetgaar. Kook intussen de tuinbonen in ruim water met zout in 8-10 min. beetgaar. Giet ze af en roer de tuinbonen met het citroenrasp en de pecorinokaas door de risotto. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto 2 min. staan. Roer als laatste de peterselie erdoor. proef en breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper.

bron: www.smulweb.nl

Gebakken raapjes met kruiden

bijgerecht voor 2 personen

600 gr raapjes, 25 gr boter, ½ eetl gehakte verse peterselie, ½ eetl gehakte verse bieslook, ½ eetl gehakte verse dragon, 1 teentje knoflook, zout en peper

Schil de raapjes en snijd ze in reepjes of blokjes van 1 cm. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Blancheer de raapjes in kokend water met zout ongeveer 4-5 minuten tot ze net niet gaar zijn. Giet af. Verwarm de boter in een bakpan met een dikke bodem en bak de raapjes op hoog vuur, blijf roeren. Wanneer ze bruin en zacht zijn, knoflook toevoegen en kort meebakken. Kruiden toevoegen en op smaak maken met zout en peper.

bron: www.riverford.co.uk/recipes/

Spitskool met feta, zonnebloempitjes en koriander

bijgerecht voor 2 personen

½ spitskool of 1 kleine spitskool, 150 gr feta kaas, 50 gr zonnebloempitjes, ½ bosje verse koriander of peterselie, klein scheutje ketjap manis, olijfolie

Lelijke bladeren van de spitskool verwijderen. Spitskool wassen en in smalle reepjes snijden, In ongeveer 10 min. gaar stoven in olie en een klein scheutje water. Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden en samen met de koriander door de spitskool roeren. Zonnebloempitjes afblussen met ketjap en over de groente strooien. Lekker met rijst of een ander graan en een wortelsalade.

naar boven
naar boven