Pakketbrief week 29, 16 juli 2014

logo

(Kriel)aardappels

Door de heftige regenbuien in mei en daarna weken heeft de aardappelziekte fytoftora dit jaar flink huisgehouden in de Nederlandse aardappels. Bij een beetje gematigd weer is het voor de biologische boeren meestal geen probleem om voor uitbraak van de ziekte een mooie oogst binnen te halen, maar dit jaar is er wel verlies. Dat zal vooral betekenen dat er heel veel kleine aardappeltjes zijn. Twee mogelijkheden: we kunnen ze ter plekke op de akker laten liggen, omdat ze te klein zijn, of we kunnen ze wel mee nemen en hebben dan dus veel krielaardappels dit jaar.

I.v.m. het tegengaan van voedselverspilling ben ik natuurlijk voor de laatste optie. Het gekke is dat wij wel in een land leven waar het waarschijnlijk geen enkel probleem is om voldoende grote aardappels in te kopen.
Intussen ben ik al creatief geweest met het klaarmaken van lekkere krieltjes. (Helemaal geen probleem, zolang ze zo vers zijn, dat ze niet geschild moeten worden.)

Krieltjes in de oven
Krieltjes schoonboenen, in olijfolie wentelen, op een ingevette bakblik leggen, met zout bestrooien en ev. naar smaak ook met peper, marjolein, tijm of karwij. Ca 20-30 min bakken bij 180-200° C.
Met kruidenkwark of eiersalade.

Duitse “Pellkartoffeln”
Aardappels met schil gaarkoken en dan de dunne schil eraf pellen. Wordt in Duitsland ook als volgt gedaan: Iedereen krijgt een vorkje, mesje en schotel aan tafel en pelt zijn eigen aardappels.
Aardappels met boter en (kruiden)zout mengen. Lekker met een komkommersalade met rijkelijk slagroom-dilledressing.

Het volgende moeten we nog uitproberen:
De minikrieltjes ca. ter grote van een knikker in de frituurpan bakken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Rode kool- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen- 't Leeuweriksveld
Broccolispruiten of koolrabi- 't Leeuweriksveld
Basilicum- 't Leeuweriksveld
Tomaten- van Schie, Ens

In week 30 verwacht:

Bospeen, groene eikebladsla, witte kool, bonte snijbiet, prei.


Recepten

Tuinbonensalade

bijgerecht voor 2 personen

600 gr tuinbonen, bonenkruid, 400 gr vastkokende aardappelen, 2 eetl. mayonaise, 2 eetl. yoghurt, 1 eetl. citroensap, peper en zout, verse dille, 1 blaadje salie, 1 bosuitje of ½ paprika, evt. een aantal blaadjes (rucola)sla

Schil de aardappels en kook ze in een laagje water met zout beetgaar. Laat afkoelen.
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de mid-dennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen. In water ongeveer 10 minuten koken samen met wat bonenkruid en zout. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd de aardappelen in blokjes en meng ze door de gekookte tuinbonen. Was de paprika en/of bosui en snijd deze klein. Knip de salie en dille heel fijn.

Meng de mayonaise, yoghurt, citroensap, peper en zout, dille en salie. Schep de dressing door de aardappelstukjes, paprika of ui en tuinbonen. Laat de salade een kwartiertje staan alvorens deze op te dienen. Serveer naar wens op een bedje van (rucola)slablaadjes.

bron: www.odin.nl

Rode kool met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

½ rode kool, 1 sinaasappel, 2 eetl olijfolie, 2 rode uien, 50 ml rode wijn, 2 eetl rozijnen

Snijd de halve rodekool in de lengte doormidden, verwijder de witte kern en snijd de kool in dunne reepjes. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Verhit de olie in een wok. Bak de kool en de ui 5 min. op hoog vuur. Voeg het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de wijn en de rozijnen toe. Roerbak nog 4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Zoetzure koolrabi

bijgerecht voor 2 personen

1 koolrabi, 1 ui, een handje rozijnen, ½ appel, een scheutje olie, 1 sinaasappel, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. honing of diksap, 1 theel. kerriepoeder, ½ theel. korianderpoeder, mespuntje kaneel, peper en zout, 1 eetl. fijngeknipte verse kruiden zoals peterselie, (citroen)tijm, citroenmelisse en pepermunt

Schil de koolrabi en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Snijd de appel in stukjes. Pers de sinaasappel uit en vang het sap op.

Fruit de ui met de kerrie en koriander in olie. Voeg de koolrabi en appel toe en laat ruim 10 min. stoven tot ze bijna gaar is. Voeg dan de rozijnen, honing/diksap, citroensap en sinaasappelsap toe en laat nog een 5 min. stoven. Maak op smaak met kaneel, peper en zout. Bind het vocht eventueel met een bindmiddel. Garneer deze koolrabischotel met verse tuinkruiden.

Tomatensalade met geroosterde mozzarella

bijgerecht voor 2 personen

2 rijpe tomaten, 1 eetl. olijfolie, 1 klein teentje knoflook, 1 tl. verse tijmblaadjes, 125 gr. mozzarella, 2 ansjovisfilets, 2 zwarte olijven, 2 blaadjes kropsla, zout en verse zwarte peper, een paar takjes verse basilicum

Verwarm de grill voor. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Laat de mozzarella uitlekken en snijd deze in 4 plakken. Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze in de lengte door. Halveer de olijven en ontpit deze. Was de blaadjes sla. Was de basilicum. Halveer de tomaten in de lengte. Haal de zaadjes er uit en leg de tomaten onder de grill met de gesneden kant boven. Sprenkel er olijfolie over. Grill een paar minuten. Doe de knoflook en de tijm in de tomaten en leg er daarna een plakje mozzarella overheen. Leg daar 2 ansjovisfilets in een kruis overheen en leg daar bovenop een halve olijf. Grill dit tot de kaas begint te smelten en bruin wordt.

Leg op 2 borden een blaadje sla, leg de warme tomaten hierop en garneer met enkele blaadjes basilicum.

naar boven
naar boven