Pakketbrief week 33, 18 augustus 2010

logo

Bergen

Afgelopen week waren wij (Kathinka, Wouter, Anna en Roos) op vakantie in Sent, Z.O.-Zwitserland, nabij het drielandenpunt met Oostenrijk en Italië. De bergen zijn daar tot 3000m hoog, een steil, ruig landschap met veel watervalletjes en woeste bergbeken. Altijd weer heel indrukwekkend, ik houd van het hooggebergte. Boven vind je de elementen in hun pure vorm - kale rotsen, ijs, sneeuw en water, ijle, droge lucht en hitte en (vooral) kou. Een heel zuivere, pure omgeving, maar tegelijk zo extreem dat leven daar nog maar nauwelijks mogelijk is. Naar beneden gaand beginnen ze elkaar dan steeds meer te doordringen, er ontstaan bodems uit de kleine, geërodeerde rotsdeeltjes in verbinding met humus die uit afgestorven planten ontstaat. Aarde, water, lucht en vuur verbinden zich want de bodem (aarde) kan warmte, lucht en vocht vasthouden en achtereenvolgens kunnen grassen, kruiden, struiken, naaldbomen en loofbomen er leven. Het proces van erosie gaat voortdurend door, we konden het mooi zien aan het riviertje de Inn dat naast onze tent stroomde. De eerste dagen was het helder, groenblauw water en toen het een nacht geregend had was de stroom tot het vijfvoudige volume aangezwollen en helemaal grijs gekleurd van alle zand- en leemdeeltjes die hij nu met zich meevoerde.

In Sent hebben we vrienden opgezocht die daar een kaasmakerij hebben overgenomen en de melk van de alpenkoeien ter plaatse verwerken tot diverse soorten lekkere bergkaas, raclette en yoghurt. Het is heel bewerkelijk allemaal (melk verwerken = poetsen, schoonmaken, reinigen en dat steeds weer opnieuw...) en de concurrentie met de grote zuivelfabrieken is zwaar. Maar het resultaat smaakt voortreffelijk! Je proeft de rijke alpenflora in de kaas. De landbouw is hier heel bewerkelijk. Er zijn nog 9 boeren, waarvan de grootste 22 koeien heeft...daar kun je in Nederland allang niet meer van leven. Thuisgekomen was ik blij met mijn vlakke akker...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla - 't Leeuweriksveld
Paksoy Shanghai - 't Leeuweriksveld
Spekbonen òf paprika - 't Leeuweriksveld resp. Aldo van Os, Erica
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 34 verwacht:

Eikebladsla, rode bietjes, ...

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. Dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt.


Aanbod week 34

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Suikermais *€ 1,40 / st
Kropsla *€ 0,90 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Door uw groenteabonnement zorgt u goed voor uzelf en u maakt het ons mogelijk goed voor een stukje aarde te zorgen. Een kwestie van gezond eigenbelang. Een hele zorg minder! -


Recepten

Groenselderij

is de ongebleekte variant van de bleekselderij met een wat sterkere smaak, vooral de stengels worden gegeten, de binnenste blaadjes kunnen net als snijselderij gebruikt worden.

Paprika-groenselderijsalade

1 paprika
2 stengels groenselderij
1 sjalotje of een klein uitje
75 g feta
sap van ½ citroen
3 eetl. olijfolie
een paar takjes verse peterselie of een ½ theel. gedroogde peterselie
vers gemalen peper

Paprika in dunne reepjes snijden. Groenselderij in dunne plakjes snijden. Feta in blokjes snijden. Ui fijn snijden. Groenten en kaas door elkaar mengen. Peterselie fijn hakken. Dressing maken van citroensap, olie, peterselie en peper en giet deze over de salade.

Stamppotje van groenselderij met spekjes en banaan

400 g groenselderij
750 g aardappelen
zout en versgemalen peper
1 ui
175 g spekjes
1 banaan
25 g boter
100 g magere roomkaas
40 g geschaafde amandelen

Snijd de selderij in zeer smalle boogjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes. Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar. Snijd de banaan in stukjes en snipper de ui. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Smelt de boter en bak de ui met de spekjes hierin op matig vuur 4 minuten. Voeg de stukjes banaan toe en bak die even mee. Giet het vocht van de aardappelen en de bleekselderij af, stamp ze fijn en roer het spekjes-mengsel en de roomkaas erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er op het laatste moment de amandelen door.

Quiche met prei, champignons en blauwe schimmelkaas

1 pakje bladerdeeg
4 dunne of 2 grote preistengels
500 g champignons
3 eetlepels citroensap
2 eieren
300g blauwe schimmelkaas
200 ml room
olijfolie
zout en peper

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpakking. Was de preistengels en snijd ze in ringen. Stoof de prei in olijfolie, voeg na 5 minuten de champignons toe, kruid met peper en voeg het citroensap toe. Giet de room erbij en laat eventjes inkoken. Klop de eieren los en voeg het groentemengsel erbij. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel. Verkruimel de schimmelkaas over de taart. Bak de quiche op 210° gedurende ± 2 minuten.

Spekboonsalade

de bonen uit het pakket
1 rode ui of sjalot
een paar zongedroogde tomaten
olijfolie
peper en zout

De spekbonen schoonmaken en in stukken van ca 5 cm snijden. Deze kort blancheren, ca 5-8 minuten totdat de bonen beetgaar zijn. De bonen afspoelen met koud water en uit laten lekken in een vergiet.
Een kleine rode ui of sjalot fijnsnijden samen met zongedroogde tomaat. Dit mengen met de bonen, op smaak brengen met olijfolie, peper en zout.

naar boven
naar boven