Pakketbrief week 34, 21 augustus 2013

logo

Deze week

mooie bospeen van een nieuw bed. Verder de laatste sperziebonen van onze eigen teelt. Puntpaprika's waren er niet voldoende; volgende week voor alle pakketten gewone paprika.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode batavia/eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Sperziebonen of pronkbonen- 't Leeuweriksveld
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld
    of Witte kool- Eko de Eerste, Marknesse
Trostomaat- Tuindersdijk, Erica

In week 35 verwacht:

Groenlof, suikermais?, paprika, snijbiet, …

Agenda:

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Pronkbonen

Pronkbonen lijken op snijbonen maar ze zijn langer en slanker en de buitenkant is wat ruwer. Pronkbonen zijn jong in hun geheel eetbaar, van de oudere bonen zijn de zaden als peulvrucht te eten of te drogen. Pronkbonen zijn lekker: gekookt met een beetje boter, peterselie en peper; gekookt en afgekoeld in een salade; roergebakken met knoflook en kip, geblust met ketjap; met witte bonen als stamppot. Recepten met snijbonen zijn geschikt voor pronkbonen. Eet pronkbonen niet rauw! Pronkbonen zijn in de koelkast 2-5 dagen houdbaar in een niet-afgesloten zak.

Pronkbonen met champignons

bijgerecht voor 2 personen

600 gr pronkbonen, 100-125 gr champignons, boter of olie, scheutje witte wijn, bekertje creme fraiche

Was de pronkbonen, snijd de puntjes aan beide zijden eraf en trek eventuele draad van de bonen. Snij de bonen in stukjes of fijne reepjes. Kook ze gaar in weinig water met zout in 15-25 minuten. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak de champignons in boter of olie. Voeg de witte wijn en de creme fraiche toe en warm door. Giet de pronkbonen af en meng de champignonsaus erdoor.

Aziatische wittekoolsalade

500 gram witte kool, 2 kleine Spaanse pepers (rood en/of groen), smal schijfje verse gember (1/2 cm), dunne prei (witte en lichtgroene deel)
Dressing: 1 eetlepel tomatenpuree, 4 el zonnebloemolie, 1 tl sesamolie, 40 ml witte wijn azijn, 2 tl zout, wat versgemalen peper, 2 afgestreken eetlepels suiker, sap van ½ citroen, 2 eetlepels sojasaus (Chinese of Japanse), 2 eetlepels gembersaus of -nat (van gemberbolletjes), koriander of peterselie om te garneren

Schaaf de wittekool met de keukenmachine of op een schaaf in kleine stukjes. Rasp de gemberwortel.
Maak de pepers schoon. Snij ze in kleine stukjes.
Was de prei en snij het witte en lichtgroene deel in kleine stukjes. Doe alles in een schaal.
Verwarm de ingrediënten voor de dressing (behalve de gembersaus). Roer alles goed door elkaar.
Maak op smaak met de gembersaus. Laat de salade minstens 2 uur intrekken zodat de smaken goed tot hun recht komen.

Tomatensalade met balsamico-azijn

bijgerecht voor 2 personen

½ teentje knoflook (fijngehakt), zout, zwarte peper (versgemalen), 1½ eetl balsamico-azijn, ½ à 1 dl extra vierge olijfolie, 3 rijpe tomaten, 1 kleine sjalot, 8 gr verse basilicum, paar blaadjes verse basilicum

Hak het teentje knoflook fijn. Hak de sjalot fijn. Hak de basilicum fijn. Doe de knoflook in een kommetje. Voeg een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper toe. Klop de azijn erdoor en voeg geleidelijk de olijfolie toe, roer tot de saus dik en goed mengt. Haal de kroontjes van de tomaten en snijd de tomaten in dunne plakjes. Bestrooi een bord met zout en versgemalen zwarte peper en schik de gesneden tomaten hierop. Strooi de sjalot en het fijngehakte basilicum erover. Sprenkel de saus over de tomaten en versier ze met hele basilicumblaadjes.

Wortels met tijm en mosterd

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr wortelen, 25 gr boter, 150 ml groentebouillon, 75 ml droge witte wijn, 1 eetl tijm, 1 theel mosterdzaadjes, zout, zwarte peper

Wortels schoonmaken, in plakken snijden. Boter smelten, wortels toevoegen. Wanneer alle wortels met boter bedekt zijn, wijn en bouillon toevoegen. Aan de kook brengen, tijm, mosterd en zout toevoegen. Met deksel op de pan zachtjes 20 min koken. Wanneer er dan nog vocht over is, inkoken totdat de wortels licht glanzen en bedekt zijn met stukjes tijm en mosterd. Gemalen peper eroverheen strooien.

Courgettes gevuld met noten en feta

hoofdgerecht voor 2 personen

2 courgettes, 2 eetl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 75 gr feta, 20 gr walnoten, 1 sneetje oud brood, 1 ei, ½ theel gehakte verse dille of gedroogde Italiaanse kruiden, 125 gr (noten)rijst of gele rijst

Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de courgette in de lengte en hol hem uit. Snijd het uitgeholde vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Hak de walnoten grof. Verkruimel de feta. Verhit de helft van de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Schep het courgette-vruchtvlees erdoor en bak 3 minuten mee. Laat het mengsel iets afkoelen. Haal de korst van het brood en verkruimel het binnenste. Klop het ei los. Schep de feta, walnoten, broodkruim, ei, dille, zout en peper door het courgettemengsel. Vul de courgettes ermee en zet ze naast elkaar in een ovenschaal. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Dek de schaal af en zet 20 minuten in de oven. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder het folie en bak de courgettes nog 10 minuten tot de vulling lichtbruin is.

naar boven
naar boven